Het Nieuwe Werken bestaat, al 50 jaar zelfs.

kom maar op!

Tot voor kort dachten we dat het hanteren van flexibele werkplekken en het werken van huis uit het ‘Nieuwe Werken’ was maar dat blijkt voor de meeste organisaties toch vooral een goede mogelijkheid te zijn om bedrijfsgebouwen zo optimaal mogelijk te gebruiken. Daar is niets mis mee, maar het is daarmee nog geen ‘Nieuw Werken’.

Momenteel staat het ‘Nieuwe Werken’ in het middelpunt van de belangstelling. (bijna) Dagelijks gaan er sites & blogs de lucht in onder het mom van 'het Nieuwe Werken'; zoals bij onze collegae van Innovatief Organiseren. Omdat het een trend is levert ook ManPro zijn bijdrage. ;-)

Dat doen we met de mededeling dat het Nieuwe Werken al bestaat! Het is er al & het is er zelfs al 50 jaar. Waar je dat Nieuwe Werken vindt? Bij W.L. Gore & Associates. Gary Hamel laat ons zien wat dat Nieuwe Werken betekent voor Gore's 9.000 associates.

Thema’s als ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’, ‘corporate governance’, ‘globalisering’, ‘kenniseconomie’, ‘vergrijzing’, ‘talentmanagement’, ‘lerende organisatie’ e.a.  vragen om een ‘andere kijk’ op ‘het werk’. Deze thema's liggen dan ook ten grondslag aan 'Het Nieuwe Werken'.

W.L. Gore & Associates werkt al vanaf de oprichting met deze thema's. Gore kent zo dus al vanaf de oprichting het ‘Nieuwe Werken’ en met succes: 50 jaar achter elkaar winstgevend, aantoonbare groei en al 13 jaar achter elkaar een preferred employer.

In maart 2010 bracht een nieuwsgierige managementguru, Gary Hamel, een bezoek aan Gore Associates. Hij interviewde Gore's CEO Terri Kelly 'She got the job in 2005 in a peer-driven process.'

Daarmee duiken we al direct in Gore's diepe het 'peer-driven process': niemand wordt direct na aanstelling benoemd in een leidinggevende positie. Pas op het moment dat je volgers hebt, dat je mede-associates hebt die jou 'de moeite waarde vinden' om aan hen optimaal leiding te kunnen geven, word je ook daadwerkelijk in die leidinggevende rol benoemd.

'Als je een vergadering organiseert maar niemand komt vervolgens opdagen, dan is dat een goede lakmoesproef voor je leidinggevende ambities.', is een stelregel binnen Gore.

Bij Gore gaan ze nog een stap verder: je beloning wordt ook vastgesteld door de waardering die je peers aan jou geven. Dus niet een salarisschema dat vast staat als een huis en waarbinnen men zich nauwelijks hoeft in te spannen om toch een riante beloning te ontvangen, 'op basis van je jaren c.q. je functie'; niet bij Gore.

De associates hebben een grote vrijheid van handelen, zij zijn volledig verantwoordelijk voor hun eigen ambities en doelstellingen. Wat Gore, beter nog: wat je collegae associates van je verwachten dat je jezelf commiteert. Je krijgt er de tijd voor, voor je commitment maar vervolgens is dat commitment niet vrijblijvend.

Kelly: "But once you’ve made your commitment as an associate, there’s an expectation that you’ll deliver. So there are two sides to the coin: freedom to decide and a commitment to deliver on your promises."

W.L. Gore & Associates is al geruime tijd een preffered employer en een succesvolle organisatie. Ondanks een scala aan wetenschappelijke studies naar dat succes kent het managament model van Gore nauwelijks navolging. Ra ra hoe kan dat?

Terri: "I should say that we’re still evolving. We haven’t figured it all out. But what I’d tell another CEO is this. You have to look at the values that are embedded in your company: what behaviors have been rewarded and reinforced over the decades? Is it a culture that really believes in and encourages individuals? Does it foster a collaborative spirit? Does it encourage knowledge sharing? You have to tackle this first. One of the biggest mistakes an organization can make is to articulate all these great values but then not live up to them—then people get cynical, because the values are out of synch with what they experience every day from their leaders."

Kortom: 'het Nieuwe Werken', meer dan mooie woorden, meer dan een hype, eerder een krachtmeting & een cultuurverandering!

Bron: Gary Hamel's Management 2.0.

NB: ook  solliciteren bij 'Het Nieuwe Werken' doe je niet 'zo maar ff'.....

===============

231012

Op MIXTV heeft Gary Hamel enkele interviews met Terri Kelly.

Lees ook: 'We geloven sterk in de voordelen van Diversiteit maar vertrouwen daarbij niet op Quota.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Ben Verleg
Willem, in 2009 kwam ik een video van Terri Kelly tegen die ik meteen op mijn site heb gezet. Zie <a href="http://iturl.nl/snY56" rel="nofollow">http://iturl.nl/snY56</a>
Een heel helder verhaal dat alle perspectieven in zich heeft en goed past bij de nog wat onbekende methodiek Stellar.
Goed om de HNW hype wat door te prikken.
Sam van Buuren
Hoi Willem, eens, mooi artikel!
In aanvulling.. al in 1936 voorzag Ronald Coase in zijn paper 'The Nature of the Firm' wat nu gebeurt: internet en sociale- en online media verlagen dermate de transactiekosten dat 'de hierarchie' vervangen wordt door samenwerkingsverbanden tussen mensen en tussen (kleinschalige) projectorganisaties. In 1991 heeft Coase voor zijn toen 50 jaar oude paper de Nobelprijs voor de economie ontvangen. En nu gebeurt het.
Ik zie Het Nieuwe Werken in 'enge zin' als het optimaliseren van werkprocessen binnen bestaande organisatiecontext en 'in ruime zin' als het echt totaal anders organiseren van werk. Over dit laatste aspect lees en hoor ik te weinig. HNW wordt steeds maar weer in corporate context geplaatst terwijl daar de echte vernieuwing niet zit. Die zit naar mijn smaak wel bij innovatieve ondernemers die in team,- project- en netwerkverband samenwerken waarbij ze geinspireerde mensen voorzien van goede online technologie en misschien nog een toefje structuur. Organisatiegrenzen doen er in ieder geval niet meer toe!
Ik ben het dus met je eens dat Het Nieuwe Werken veel meer kan omvatten dan 'meer mensen per m2 in een hip kantoor'.
Nico Viergever
Pro-lid
Interessant. In hoeverre komt het "Gore model" overeen met de cellenstructuur van bijvoorbeeld Wintzen?
Kees Vogelesang
HNW is een ''hype''-term. Helemaal mee eens.
Eigenlijk zijn we continu bezig om ons ''werken'' te vernieuwen. Doen we dat niet, dan worden we ingehaald door de werkelijkheid. Er zullen nl altijd mensen zijn die zaken beter weten te organiseren, beter weten in te spelen op wat er ''nu'' wordt verlangd. In die zin sluit ik me aan bij Sam van Buuren die stelt dat ''corporates'' meestal niet vernieuwend zijn. Sterker nog, de vernieuwing komt al jaren van ''kleine'' organisaties. Dat zijn de motoren van groei!
Toch is het niet slecht dat er nu een HNW trend/hype is. Het zorgt er ook voor dat een brede laag van de bevolking zich nog meer bewust (kan) wordt(en) van de noodzaak tot nadenken over hoe het ook anders kan. En wellicht beter.
Willem Scheepers
Thanx voor de reacties!
@ Ben; goede tip, die film met Kelly!
@ Nico, we kunnen het Eckart niet meer vragen, helaas, maar het schijnt zo te zijn dat hij een bezoek bracht aan Gore, zich daardoor liet inspireren maar het model vervolgens naar eigen inzicht, en wellicht passend aan de Nl. cultuur, aanpaste.
MaikR
Beste Willem,
 
Mooi en interessant artikel. Wat mij betreft is de term HNW al meer dan besmet geraakt, zeg maar 'de hype voorbij'. Volgens mij om soortgelijke redenen als jij in jouw artikel aangeeft. Het wordt veelal ingezet met als leidend doel: kostenreductie (lees: winstmaximalisatie). Dat moet dan worden gerealiseerd door kunstmatig op passende 'sfeer' gebrachte en vooral efficiënter ingerichte vierkante meters kantoorruimte en door het inzetten van slimme informatie- en communicatietechnologie (lees: tooltjes).
 
Maar de grootste verandering zit feitelijk tussen de oren... het afleren van slechte gewoontes! Gedrag dat gezien de 'nieuwe' omstandigheden c.q. leefomgeving, niet het meest effectieve gedrag is. Vorig jaar zomer heb ik  een artikel gewijd aan de door 'andere' belangen en gevolgen gedreven verandering in management (lees: kostenbesparing, crisis, files, etc.) - http://bit.ly/holistische-bedrijfsvoering
 
Een meer natuurlijke en democratische manier van organiseren zou beter passen bij de hedendaagse praktijk, een praktijk die complexer is geworden en daardoor uit de te strakke kaders begint te barsten. We staan op een soort Y-splitsing in de tijd, waar het 'doorgaande verkeer' naar rechts kan door jakkeren, of kan voorsorteren voor een nieuwe koers via de linker afslag.
 
De naam Eckart Wintzen werd hierboven al genoemd en ook de naam Ricardo Semler zouden we aan het rijtje kunnen toevoegen. Er zijn nogal wat tegenstellingen in hun aanpak, mede ingegeven door het doel c.q. het type organisatie waar zij voor stonden, maar er zijn ook zeker grote overeenkomsten. Een meer natuurlijke en daarmee humane of misschien wel een soort democratische manier van organiseren. Een manier van organiseren waarmee grootse doelen kunnen worden bereikt, wat resulteert in continuïteit van een onderneming - <a href="http://bit.ly/ka-plus" rel="nofollow">http://bit.ly/ka-plus</a>
 
Groeten,
Maik van Rossum
http://twitter.com/maikr
 
 
Werken Nieuwe Stijl&#8230;..
[...] Nieuwe Stijl mis ik helaas W.L. Gore &amp; Associates. De organisatie die voor mij (&#8230;.) &#8216;Het Nieuwe Werken&#8217; symboliseert, maar het is naturlijk ook maar net wat je onder &#8216;Het Nieuwe Werken&#8217; c.w. [...]
Over Maslow, over Bhutan, over Rekenen, over Toiletten, over Suc6!
[...] wat SouthWest Airlines al 30 jaar presteert als grondlegger van het Service Profit Chain Model, wat W.L. Gore &amp; Associates al 50 jaar doet met hun specifieke vorm van &#8216;Het Nieuwe Werken&#8217;, wat ZAPPOS presteert met [...]
De laatste manager &#8230;..
[...] één van de 1e organisaties in ons land met flexplekken &amp; Ben probeert bijna eindeloos om bij W.L. Gore &amp; Associates op bezoek te gaan. Helaas is hem dat niet gelukt (ook een veeg [...]
Het Nieuwe Werken is Uit, High Performance Working is In!
[...] INTERPOLIS bestaat HNW al 15 jaar. &amp;  De Associates van W.L. GORE weten niet beter, zij praktizeren &#8216;HNW&#8217; al 50 jaar! (NB; &#8216;Microsoft&#8217; is een voorbeeld van één van de vele derivaten van [...]
Innovatie in de Zorg, hoe lang nog? Patiënt of Idee?
[...] daarop voorbereid! Succesvolle organisaties met unieke business modellen als SouthWest Airlines en Gore Associates mogen dan hun groei bewust beperken, e.d. strategie is zeker niet weggelegd voor een succesvol [...]
Het Nieuwe Werken is Uit, High Performance Working is In! Deel II
[...] ben ik een voorstander van het Gore Associates Model: commitment. persoonlijke verantwoordelijkheid en peer assessments zijn daarbij de kernbegrippen. [...]
Het Moet Niet Gekker Worden; Het Nieuwe Werken is Uit, High Performance Working is In Deel III
[...] moet nu toch echt niet gekker meer worden! Kijk, dat er een entry, een artikel aan &#8216;Het Nieuwe Werken&#8217; wordt besteed, da&#8217;s goed: &#8216;naamsbekendheid&#8217; &amp; zo. Dat er 1, 2, 3, &amp; nog [...]
Het IiP Model en Het Nieuwe Werken &laquo; Willem Scheepers over het Investeren in Mensen.
[...] Het Nieuwe Werken is een hype &amp; dat terwijl &#8216;Nieuwe&#8217; je eigenlijk op het verkeerde been zet. De essentie van Het Nieuwe Werken, persoonlijke verantwoordelijkheid en vertrouwen van de organisatie, bestaat al geruime tijd &amp; met suc6! [...]
Succesvol zijn zonder Managers, kan dat?
[...] Hoe gaat het dan wel bij GORE, je weet wel die van dat &#8216;High Performance Working&#8217;? [...]
Het Nieuwe Werken is Uit, High Performance Working is In! Deel IV over AVW.
[...] &#8216;Nieuwe&#8217; Werken is niet meer zo &#8216;nieuw&#8217;. Dat je als management/als organisatie overweegt om &#8216;HNW&#8217; c.q. om Andere Vormen van [...]
De Juiste Man/Juiste Vrouw op de Juiste Plaats, toch? &laquo; Willem Scheepers over het Investeren in Mensen.
[...] Een aanrader is ook nog de entry Solliciteren bij Het Nieuwe Werken uit april van dit jaar waarin het W&amp;S proces van het Amerikaanse W.L. Gore &amp; Associates aan bod komt. (nb; Gore c.s. is feitelijk de enige organisatie die écht HNW praktizeert, en dat al 50 jaar lang&#8230;..) [...]
Leading With LUV*
[...] bespraken hier eerder Tony Hsieh&#8217;s ZAPPOS, Vineet Nayar&#8217;s HCL Technologies Terri Kelly&#8217;s W.L. Gore &amp; Associates maar ook Rahma El Mouden&#8217;s MAS Dienstverleners gevestigd in A&#8217;dam. Allemaal [...]
Investeren in Mensen of: Leading with LUV! &laquo; Willem Scheepers over het Investeren in Mensen.
[...] blog: ManagementPro) eerder Tony Hsieh’s ZAPPOS, Vineet Nayar’s HCL Technologies Terri Kelly’s W.L. Gore &amp; Associates maar ook Rahma El Mouden’s MAS Dienstverleners gevestigd in A’dam &amp; een Investor in People. [...]
Tullis Russell: een bijzondere Investor in People die in handen is van de medewerkers. &laquo; Willem Scheepers of het Rendement op Investeren in Mensen.
[...] naar hun missie Humanity at Work; meer recent het in de VS gevestigde Sawbones Worldwide &amp; ook W.L. Gore &amp; Associates mag je tot deze bijzondere &amp; succesvolle organisaties [...]
Waarom Het Nieuwe Werken niet werkt. Casus. - ManagementPro
[...] Het Nieuwe Werken bestaat, al 50 jaar zelfs. [...]
Waarom Het Nieuwe Werken wél werkt met het IiP-Model! &laquo; Willem Scheepers of het Rendement op Investeren in Mensen.
[...] aan de continuïteit, dan hadden zij daartoe waarschijnlijk al veel langer geleden besloten. Het ‘Nieuwe’ Werken bestaat tenslotte al 50 jaar….. (NB; kijk ook even naar de zelfregulerende teams van de Bank of New [...]
HNW is Uit, HPO is In! Deel VI (wat is je keuze?) - ManagementPro
[...] BCG voorstelt komt dicht in de buurt van het business model dat W.L. Gore &amp; Associates al ruim 50 jaar hanteert. Er is hier voor de individuele medewerker, de associate veel vrijheid, [...]
High Performance Working kan een afgeleide zijn van je IiP-accreditatie. &laquo; Willem Scheepers, IiP Practitioner &amp; Virtual Business Consultant.
[...] BCG voorstelt komt dicht in de buurt van het business model dat W.L. Gore &amp; Associates al ruim 50 jaar hanteert. Er is hier voor de individuele medewerker, de associate veel vrijheid, [...]
Managen is de minst efficiënte activiteit in je organisatie. - ManagementPro
[...] Het Nieuwe Werken bestaat, al 50 jaar zelfs. [...]
Effectieve Communicatie en Effectief Verandermanagement maken Het Verschil. - ManagementPro
[...] &#8220;An employee value proposition (EVP) positions a company’s employment deal as unique and helps bind employees to an organization.&#8221; Het lijkt op de aanpak van W.L. Gore. [...]
Transparantie, Vertrouwen, Eenheid: cruciale factoren voor Succes. | Willem Scheepers, IiP Practitioner &amp; Virtual Business Consultant.
[...] &#8220;An employee value proposition (EVP) positions a company’s employment deal as unique and helps bind employees to an organization.&#8221; Het lijkt op de aanpak van W.L. Gore. [...]
Wat je medewerker graag van de Kerstman wil hebben&#8230;.. - ManagementPro
[...] voor de individuele medewerker. Dit is een uitdaging voor menig werkgever, maar het kan(!) zie o.m. W.L. Gore &amp; Associates. De beloning wordt dan aangepast aan de persoonlijke behoeften. Zo zitten niet alle 2-verdieners te [...]
Wat zeker niet in je Kerstpakket mag ontbreken! (nb; HR Trends 2012) | Willem Scheepers, IiP Practitioner &amp; Virtual Business Consultant.
[...] voor de individuele medewerker. Dit is een uitdaging voor menig werkgever, maar het kan(!) zie o.m. W.L. Gore &amp; Associates. De beloning wordt dan aangepast aan de persoonlijke behoeften. Zo zitten niet alle 2-verdieners te [...]
Is je Baas een Mens of een Robot? Een test: de Meest Menselijke Mens. - ManagementPro
[...] bij hun naam niet zoiets abstracts als &#8216;werknemer&#8217; of &#8216;personeel&#8217; (nb; bij W.L. Gore zijn het associates, dat kan nog net&#8230;). Toon interesse in hen, weet wat hen beweegt, weet wat hun bijdrage is. [...]
Zonder een goed opgeleide en zich continue ontwikkelende beroepsbevolking behouden wij geen optimale levensstandaard. | Willem Scheepers, IiP Practitioner &amp; Virtual Business Consultant.
[...] w.o. de werkgevers dat ook gaan doen &amp; meer de dialoog aangaan. Voorbeelden daarvan zijn W.L. Gore &amp; Associates en Morning Star, m.a.w.: het [...]
Een idee voor een MT (vergadering) | Willem Scheepers, IiP Practitioner &amp; Virtual Business Consultant.
[...] ook een naar Gore Associates: daar heeft men een commitmentcontract &amp; kan deelname aan een vergadering je afleiden van je [...]
Het Moet Niet Gekker Worden; Het Nieuwe Werken is Uit, High Performance Working is In Deel III - ManagementPro
[...] moet nu toch echt niet gekker meer worden! Kijk, dat er een entry, een artikel aan &#8216;Het Nieuwe Werken&#8217; wordt besteed, da&#8217;s goed: &#8216;naamsbekendheid&#8217; &amp; zo. Dat er 1, 2, 3, &amp; nog [...]
Als de Medewerkers het voor het Zeggen hebben: de Democratische Organisatie. - ManagementPro
[...] diepgaand is. Voorbeelden van organisaties die Hamel onderzocht kwamen hier al eerder voorbij zoals W.L. Gore &amp; Associates en [...]
&#8216;We geloven sterk in de voordelen van Diversiteit maar vertrouwen daarbij niet op Quota.&#8217; - ManagementPro
[...] Het Nieuwe Werken bestaat, al 50 jaar zelfs. [...]
Slimmer Werken Nieuws - 13 april 2010 | Meer focus, beter plannenMeer focus, beter plannen
[...] Het Nieuwe Werken bestaat, al 50 jaar zelfs &#8211; Willem Scheepers En jij dacht dat Het Nieuwe Werken een nieuwe ontwikkeling was? Nee hoor, er zijn gewoon heel veel bedrijven die onder die vlag flexwerken introduceren. Echter, dat is maar een heel klein deel van het hele concept. Er zit veel meer achter, iets wat volgens deze post W.L. Gore &amp; Associates al 50 jaar in de praktijk toepast [...]
De € 64.000 vraag: als we meer Investeren in Medewerkers, Levert dat dan ook daadwerkelijk iets op? - ManagementPro
[...] en Welzijn; de balans tussen werk &amp; leven wordt steeds fragieler, &#8216;Het Nieuwe Werken&#8217; maar ook de inzet van nieuwe/sociale media dragen er aan bij dat leven en werk in elkaar overlopen, [...]
L.J. Lekkerkerk
Lid sinds 2019
Zover ik kon zien mist een zeer interessant structuurfacet van W.L. Gore: hun organisatie-eenheden zijn maximaal 150 associates groot. Bij groeiende vraag bouwen ze aan de andere kant van de parking (als het perceel het toelaat) een aparte fabriek, die een eigen werkpakket krijgt met A-Z-verantwoordelijkheid.
Dit getal ligt dicht bij het 'dunbar-number' (130, zie wikipedia),
dicht bij wat in 1973 al in Small is beautiful stond mbt organiseren op menselijke maat.
Het lijkt op cellen- en Buurtzorg-structuur, in de zin van autonome eenheden met eigen verantwoordlijkheid, maar wel een maatje groter vanwege de schaal waarop je de Gore-producten moet maken.
Mark Hoogenboom e.a.
Lid sinds 2008
Da's inderdaad een interessant structuurfacet LJ, dank voor je aanvulling.

Voor de geïnteresseerden, je vindt het 'dunbar nr' en de betekenis daarvan voor Gore c.s. in deze entry: <a href="http://whatsthepont.com/2011/12/15/employee-engagement-is-150-the-magic-number-plus-something-else/" rel="nofollow">Employee Engagement – is 150 the Magic Number, plus something else?</a>