Guus voor Koningin!

Je kunt Guus Hiddink misschien (zeker als u geen supporter bent van PSV.....), veel aanrekenen maar als onze tegenvoeters (nb: in Australië) hem, evenals hun Zuid Koreaanse buren, tot regeringsleider willen benoemen dan is het nog maar de vraag of dat wij achter moeten blijven. Is het in het belang van ons land wellicht raadzaam om hem nu als opvolger van onze koningin te zien?


De Achterhoeker en Topcoach Hiddink flikt het kunstje weer: in relatief korte tijd een team weten aan te zetten tot een Topprestatie. Dit is zelfs een zakelijke topprestatie, een voetbalelftal is toch een miljoenenbedrijf. (Let wel: voor ons Nederlanders kan het bereiken van de Wereldkampioenschappen door een 'team van veelverdieners' misschien een 'appeltje-eitje' zijn maar voor teams als het toenmalige Zuid Korea en het huidige Australië is het een 'tour de force'.) Compliment, dus. Maar kan hij daarmee ook Koningin worden? En zo ja, wat onderscheidt hem dan?

Allereerst vormt Hiddink met zijn prestatie natuurlijk een prima reclame uiting voor de Nederlandse coach / manager als exportproduct. Niet voor niets kennen Nederlanders, nu nog, een verhoogde aandacht in Zuid Korea. Dit onder het motto: als het één van hen lukt, dan lukt het de rest ook wel (nb: het succesvol aansturen van teams). Mmmm. Is dat zo? Trainerswisselingen bij het Zuid Koreaanse voetbalelftal laten al zien dat de waarheid op zijn minst in het midden ligt. Tuurlijk zijn er ook andere voorbeelden van Nederlanders die zakelijk succesvol zijn / waren in het leiden van buitenlandse organisaties. Denkt u maar aan Onno Ruding, Pieter Winsemius en recent Maarten van den Bergh. Ongetwijfeld vinden er we er nog wel een paar, maar veel? Ik denk het niet.

Wat de kwaliteiten zijn van Ruding, Winsemius en Van den Bergh in het aansturen van hun team, het aanzetten van hun team tot een Topprestatie, dat kan ik hier en nu onvoldoende bepalen anders dan dat zij sensitiviteit hebben voor cultuurverschillen. Niet onbelangrijk, Hiddink heeft dit ook. Daarnaast zie ik 'in het geval van Hiddink' nog een belangrijke eigenschap: hij is een Leider i.p.v. een Manager. Niets ten nadele van een manager, want het is mijn filosofie dat beiden (nb: beide eigenschappen) nodig zijn voor een team, maar slechts een leider weet zijn/haar team tot topprestaties te bewegen. Waarom? Omdat een team zijn leider kiest (op basis van vertrouwen) en hun manager is benoemd (daar mag je het mee doen). Tuurlijk is Hiddink benoemd door de Australische voetbalbond, maar een training waarnemen van dit team en je ziet dat zij Hiddink vervolgens gekozen hebben tot hun leider! Op dat moment stijgt men boven zich zelf uit, interessant.

Daarom mijn stelling: als het Hiddink nu lukt om ook door alle Nederlanders (nb: dus ook door de supporters van andere voetbalteams) tot leider te worden verkozen dan mag hij wat mij betreft onze koningin opvolgen! Succes verzekerd.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Pierre
Is dit nu cynisch bedoeld? Of ironisch? Of sarcatisch? Of alledrie? Ik kan me nog herinneren dat in vervlogen jaren (jawel, alles gaat tegenwoordig sneller, zelfs de tijd), toen de economie harder groeide dan we met allen aankonden, of opmaken, dat er stemmen opgingen om Jan Timmer maar MP te maken. 'Een klasbak' - heette het toen uit de mond van een of ander Mens. En nu dus blijkbaar een staaltje histoire se repete (als ik het goed begrijp ten minste). Iemand stuurt 11 mannekes het veld in die tegen een bijzonder matig team tot winst komen, en warempel, 'for president'. Sterker nog: 'for king'. Ik vrees dat als de economie weer aantrekt, Gerrit Zalm wordt voorgedragen als bondscoach. Dat wordt lachen! Maar goed, het zal wel te maken hebben met de aanstaande voetbalroes waarin we gaan verkeren: pruik op, Heineken hoed op de pruik, en niet te vergeten de enorme opblaasbare oranje knuppel opgeblazen in de hand. En als novite betalen we schuimende bier met een speciaal geslagen euromunt: met toestemming van de EU met de beeltenis van onze aanstaande Koning.
Willem E.A.J. Scheepers
Auteur
Nou Pierre, Zalm is misschien nog niet zo'n gekke suggestie van je. In de 'Management Team' van deze week zegt Louis Gerstner (v/m bestuursvoorzitter IBM): 'Een leider is iemand die de organisatie voorziet van energie en opwinding. Een leider is als een warme wind die de temperatuur van de organisatie verhoogt.' Hiddink lukt dat, maar Zalm ook!
(Tuurlijk dien je de temperatuur wel te temporiseren....)