GEZOCHT: vacature voor een Leider!

Dit weekeinde was ik nieuwsgierig naar het antwoord op de vraag: 'Hoeveel vacatures voor een Leider (nb; voor een échte Leider) zijn er eigenlijk in Nederland?'

Nou, het antwoord op die vraag valt mij bar tegen. Op een moment dat wetenschappers en auteurs de mond vol hebben over het essentiële belang van Leiders voor organisaties, blijkt dat er geen enkele Nederlandse organisatie op zoek is naar een Leider!

Tuurlijk, uit honderden vacatures blijkt dat we met zijn allen op zoek zijn naar 'teamleiders', 'projectleiders', 'groepsleiders'. 'klantgericht leiders', 'mensgericht leiders' etc. Zijn we op zoek naar kwaliteiten als 'verbindend leiderschap', 'leiderschap met passie', 'coachend leiderschap', 'situationeel leiderschap', 'leiderschap met het vermogen om te besturen' etc. etc. & Natuurlijk niet te vergeten, de kandidaat-Leider dient te beschikken over: 'bewezen leiderschapscapaciteiten' én 'ervaring op het gebied van leiderschap'! 

Maar een vacature voor een échte Leider, die heb ik zo snel niet gevonden. Da's jammer want ik had graag gesolliciteerd.

Ik heb eens rondgesurfd op Monsterboard, daar vond ik 210 vacatures met de zoekterm 'leiderschap' en 268 vacatures met de term 'leider' (nb; er zijn doublures!), op Intermediair, daar vond ik 63 vacatures met de zoekterm 'leiderschap' en 81 vacatures met 'leider', ook tussen de 1.815 vacatures op Volkskrant Banen vind ik niets van mijn gading, geen vacature voor een Leider.

Dan maar eens gekeken op sites van Grote Nederlandse Organisaties, multi- en transnationals: helaas. Headhunters dan, al is de tekst daar veelal in het Engels, op de bij hen openbare zoekresultaten vind ik geen vacature voor een Leider.

Wat de zoektocht mij wel oplevert is iets dat ik al wist: Managers zoeken we méér dan genoeg. (nb; "Managers are people who do things right and leaders are people who do the right thing."; Warren Bennis) Wat ook opvalt in al die vacatures dat is dat relatief veel organisaties zich als organisatie juist weer wel zien als een Leider, soms zelfs als een Wereld-Leider......

Als we daarentegen kijken naar dat wat er allemaal wordt gepubliceerd over Leiders & Leiderschap (nb; hier de Angelsaksische variant) dan vinden we:

  • bij HARVARD Business Publishing 9.349 producten,
  • bij STANFORD 5.377 resultaten
  • bij WHARTON enkele honderden resultaten
  • dito resultaten bij INSEAD, toch de organisatie waar 'onze' Leiderschapsgoeroe, Manfred Kets de Vries, de scepter zwaait.
  • bij HENLEY-READING, mijn alma mater, vind ik tot slot 2.330 resultaten
  • Nederland dan? er worden in ons land meer dan voldoende leiderschapstrainingen, -sessies, seminars, -bijeenkomsten etc. aangeboden maar voor mij er is toch niet 1 wetenschappelijke instelling die zich op dit gebied met bovengenoemden kan meten, nog niet.
  • andere landen dan? Hier gebruik ik het Angelsaksisch Model, een model dat over het algemeen wordt gehanteerd in Nederlandse organisaties. Zoek je nu binnen het Rijnlands Model dan vind je op de term 'Führer' veel resultaten, maar weinig resultaten die een antwoord geven juist op deze vraag...... Misschien belemmert de term-in-kwestie de ontwikkeling van Leiderschap binnen het Rijnlands Model?

Als er dan een vacature zou zijn voor een Leider waarom vind ik dan dat ik daarvoor de geschikte kandidaat ben?

2 redenen:

  • Allereerst maakte ik met succes de test Are You a Socially Intelligent Leader? (nb; het HBR onderzoek laat zien dat de sociaal-intelligente Leider de meest succesvolle is) Ja, dus. Ik antwoordde positief op vragen m.b.t. Empathy, Attunement, Organizational Awareness, Influence, Developing Others, Inspiration en Teamwork. Maar eerlijk gezegd, de uitslag verbaasde me niet. Waarom niet?
  • Da's de 2e reden: Leider ben je pas als je volgelingen vinden dat je voor hen ook daadwerkelijk een Leider bent, als je volgelingen vertrouwen in je hebben. Feed back van mijn 'volgelingen' heeft me geleerd wat mijn Leiderschap voor hen beteken(t)de. De 1e keer dat ik dit hoorde, nu alweer jáááren geleden, was dit zeer verrassend voor mij want vertrouwen, dat kun je vanaf nu alleen nog maar beschamen. Inmiddels weet ik, besef ik wat er aan de basis ligt om dat essentiële vertrouwen te creëren.

Zoekt u een Leider? Laat het mij maar weten. Vindt u een ander, prima. Als u dan wil weten of hij(zij) ook écht een Leider was in een vorige functie vraag het dan aan zijn(haar) volgelingen!
 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Leiderschap Crisis => Financiële Crisis
[...] tot Management blijken ze ook al niet in staat ‘met alle gevolgen van dien’. (Nb: Remember Warren Bennis: “Managers are people who do things right and Leaders are people who do the right [...]
Theo Staalstra
Zoekend op dezelfde bovenstaande kreten kom ik op dit stuk wat exact verwoord wat mijn verbazing en frustraties zijn. Ik heb het beeld (uit ervaring) dat over het algemeen nog steeds wordt gedacht in termen van "ik betaal ze toch een salaris dus doen ze echt wel wat ik zeg" en als in veel gevallen het dan toch niet blijkt te werken dan is de conclusie dat het personeel onder de maat is. Het inzicht van wat intrinsieke motivatie creëert ontbreekt. Fijn om te lezen dat nog iemand dat opvalt!