Gaat je rente omlaag, word je ontslagen…

Da's lekker: gaat (eindelijk) de rente omlaag die je betaalt op de goederen die je kocht bij WEHKAMP en het geld dat je leende bij PRIMELINE, word je vervolgens ontslagen..... Of is het juist een signaal dat de Regering het (nu wel) bij het juiste eind heeft?
Koud doet Minister Zalm er een persbericht uit: 'Zalm scherpt maatregelen tegen overcreditering aan' of (in ieder geval) 2 organisaties vallen direct al over hem heen. Zowel Wehkamp als Primeline kondigden gisteren aan dat deze maatregel tot ontslagen zal leiden bij beide organisaties!!

Wat zegt Zalm nu: (gefinancierde) Nederlanders komen in de problemen omdat kredietverstrekkers wettelijk(!) in staat zijn om exorbitante rentes in rekening te brengen tot (nu nog) maximaal 21% (NB: als u dat betaalt, dan betaalt u binnen 5 jaar het krediet dubbel en dwars terug) Met de nieuwe maatregel, die waarschijnlijk ingaat op 01/01/06, mag men nog altijd max. 17% in rekening brengen. Nog altijd 'geen kattenpis' denk ik dan. Tuurlijk zijn er ook weer partijen die Zalm steunen, zoals de NVVK, maar daar gaat het hier & nu niet over.

Het rare is dat beide organisaties, Wehkamp en Primeline, Zalm verwijten dat zijn actie binnen hun bedrijven banen gaat kosten. Dat zou impliceren dat Zalm juist gelijk heeft: men verdient extreem aan anderen! Dat kan dan ook niet de bedoeling zijn van hun mediadienst / persbericht (en anders dienen ze die activiteit te heroverwegen). Eerlijk gezegd kan ik me ook niet voorstellen dat Zalm's beleidsintentie leidt tot banenverlies want dan heb je als MT van een organisatie geen duidelijk beeld van je HRM Strategie; maar ik hoor dat graag van beide partijen.

De mening dat we maar bodemloos mensen dienen te financieren om de Economie er weer bovenop te krijgen en daarmee (ook) mensen aan het werk, dat is zeer korte termijn gedacht. Waarschijnlijk creëer je daardoor eerder een hyperinflatie (l'histoire se repête) waardoor het paard nog verder achter de wagen komt te staan. Neen beide organisaties, en andere die kritische staan tegenover Zalm's maatregel, mogen hun HRM Strategie wat mij betreft nog eens heroverwegen.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>