Doing Business Russian Style

Na het Brits Nederlandse SHELL is het nu ook een andere Nederlandse mutinational, ABN AMRO, die te maken heeft met de specifieke Russische manier van zaken doen. De Russische beer roert zijn korte staartje en dat zullen we weten ook: niet alleen bedrijven merken enige opschudding in het Hol van de Beer, ook het buurland Georgië krijgt zijn trekken thuis van Buurman Beer. Hoe komt dat toch, dat we in de recente geschiedenis zo weinig leerden van Beer en dat terwijl er toch ook veel honing te halen is bij Beer, zeer veel zelfs!

Dus hoe houden we Beer te vriend? En dat in ons gezamenlijke belang. Beer, Rusland dus, beschikt in meer dan ruime mate over aantrekkelijke grondstoffen. Rusland wil die graag verkopen, al geven ze nu misschien de indruk dat dit niet het geval is, en de buurmannen c.q. -vrouwen willen die graag kopen. Niets aan de hand dus, zou je zeggen. Toch is die typisch Russische manier van zaken doen lastig te doorgronden, blijkbaar. Zo was Georgië eerst een Grote Vriend van Rusland mét prima Georgische wijn & dito keuken, maar aan het einde van deze week zijn waarschijnlijk Russische troepen datzelfde land binnengedrongen voor een 'correctie van de lokale regering'.

Na 3 kabinetten mét internationale contacten, waaronder ook met Ruslands president Vladimir Vladimirovich Putin, doet JP Balkenende dit weekeinde (pas) verzuchten: 'Dat ik me grote zorgen maak over de manier waarop er in Rusland zaken wordt gedaan.'

Nu die zorgen, of verbazing, wordt vandaag gedeeld in de directiekantoren van SHELL (investeerde tot nu toe $ 20 miljard in het Russische Sachalin) en ABN AMRO (investeerde tot nu toe $ 35 miljard in Russische leningen). Het is namelijk nog maar de vraag of dat zij deze investeringen ooit nog (geheel) terugzien, -verdienen..... Ach, denkt u maar zo: (kans op) Groot Rendement brengt (altijd) Groot Risico met zich mee. Als de Russische zaken een succes worden dan verdienen organisaties hun Russische investeringen meer dan dubbel & dwars terug, zo niet dan hadden ze hun geld waarschijnlijk beter op een '3% internetspaarrekening' kunnen plaatsen.

Overigens, dat zaken doen in Rusland wél succesvol kan zijn blijkt o.m. uit het feit dat dit jaar tot 'metropool met de meeste miljardairs' verkozen is: Moskou! & Anders neemt u maar contact op met succesvol mediatycoon Derk Sauer, hij verblijft momenteel aan de mondaine Zeeuwse kust, die op het juiste moment op de juiste (Russische) plaats was.

Toch verbaast het mij soms hoe weinig voorbereid het Nederlandse MKB in het buitenland zaken gaat doen; multinationals horen daar dus v.w.b. Rusland nu ook bij. Enige basale kennis van land, taal, cultuur waar men naar toe wil gaan ontbreekt vaak volledig (nb: en dat terwijl juist uit ons land 1 van de belangrijkste cultuur - guru's afkomstig is: Fons Trompenaars;  in juni 2006 geplaatst op no. 25 in 'the world's most important and influential business thinkers'). Dat 'onvoorbereide' was mogelijk in JPB's geroemde VOC - periode maar dat is niet meer van deze tijd.

Wat u dient te weten van Rusland voordat u er naar toe gaat is vooral afhankelijk van dat wat u van plan bent te gaan doen, waaraan u wil gaan verdienen en hoe lang of juist hoe kort u ter plaatse wil zijn. Wat daarbij m.i. minimaal nodig is, is het volgende:

  • => kennis van de Russische taal (dat communiceert stukken beter)
  • => kennis van de Russische historie (menig Rus kent zijn/ haar grootouders nog als voormalig lijfeigenen en dan vooral de manier waarop dit hun gedrag bepaalde)
  • => kennis van de Russische cultuur (en dan vooral ook over de ongeschreven regels)
  • => kennis van de Russische keuken (en dan ook maar meteen het daaraan gekoppelde Russische drinken)
  • => kennis van de Russische moraal (die is, op zijn zachtst gezegd, wat ruimer dan de onze maar hoeft, afhankelijk van uw voorkeuren, niet direct vervelend te zijn)
  • => kennis maken met de Russische machthebbers (en dan: de feitelijke machthebbers; SHELL schijnt dat te hebben nagelaten....)

En wie weet komt voor u de Russische Beer dan wel vriendelijk te voorschijn.

(NB: Morgen aan het einde van de middag vertrek ik weer richting Oost Europa, wie weet kom ik 'm dan wel tegen, die Beer, in dat geval zal ik niet vergeten om daarna mijn ervaringen met u te delen.)

=============

161013

2013 is het Nederland - Rusland jaar. Deze entry is alweer 7 jaar oud maar nog steeds opmerkelijk actueel.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

ManagementPro » Blog Archive » ‘Look me in the eyes, Rumania’
[...] Goed, de infrastructuur kan stukken beter (maar dat kan straks dankzij EG middelen) en buurman Hongarije mag wat vriendelijker worden bij c.q. sneller handelen met het afhandelen van douanepraktijken, Roemenië biedt zeker zakelijk perspectief is het niet in uitbesteden van productie dan toch op zijn minst in nu nog verpauperd stedelijk onroerend goed. Misschien is Roemenië dan ook ‘iets’ voor u. (NB: leest u dan ook nog even ‘Doing Business Russian Style’ want de adviezen die ik daar noem gaan hier zeker ook op). 30 Oct - 9:41, door: Willem Scheepers Trackbacks: 0 , Trackback URI [...]
Elena Plotnikova
Geachte heer Scheepers,
Aangezien uw recommendaties hebt u ervaring en verstand van zakendoen in Rusland. Ik zou nog een punt toevoegen aan uw lijst: VERGEET VOC-MENTALITEIT! Iemand die geschiedenis van Rusland bestudeert heeft, weet heel goed dat er nog geen enkele keer gelukt Rusland te veroveren: niet door Romeinen, Grieken, Tataren, Polen, Duitsers etc. De "moderne" economische colonisatie zal ook nu niet lukken - jammer genoeg voor "Shell" en Co. De werkwijze van "Shell" is misschien gebruikelijk in landen die gewend zijn aan onderdrukking en beroemde VOC-mentaliteit, maar zal nooit werken in Rusland. Men kan succes en respect in Rusland boeken alleen als gelijkwaardige partner, die met eer en respect het land en het volk behandelt, niet als colonisator en niet als "Big Brother". Ik wens u veel succes in mijn land! Indien u vriendelijk en/of deskundig advies nodig hebt van een "misteriouze Russische ziel", hoor ik graag van u op info@eastwestsupport.eu
Groeten van "East-West Support"!
margarita
Een prachtig commentar, Elena.
Roel Pieper in DWDD | Leiderschap | Management Pro
[...] dat belangrijke Russische steenkoolcontract tekent. Hij liet zien ook goed op de hoogte te zijn van de typisch Russische manier van zaken doen, op de hoogte te zijn van de Russische cultuur. (nb: tijdens zijn [...]
Macht is ook niet meer wat het was.
[...] leider van Georgië Mikheil Saakashvili blijkt zijn hand te overspelen door te denken dat hij de Russische Beer kan tarten & zit nu met de gebakken peren. & Zelfs de in Zimbabwe met ijzeren hand [...]