DGA op zoek naar Advies, zou 't?

Inderdaad, best lastig.....

De interimmer heeft de weg gevonden naar het familiebedrijf, heeft de weg gevonden naar de Directeur Groot Aandeelhouder (DGA). Dat blijkt uit recent onderzoek van Atos Interim Management i.s.m. Nijenrode BU.

Mooi, de vraag is nu alleen nog of de DGA ook de weg vindt naar de interimmer?

'Interim-managers kunnen hun professionaliteit heel goed kwijt in het middenbedrijf. Bovendien vinden ze het vaak prettig om dichter bij huis actief te zijn.' stelt Atos directeur Piet Hein de Sonnaville in Het FD. 'Dichtbij huis actief' als de motivatie voor je inzet ..... mmm.

Gelukkig vult journalist Bert Koopman dit nog aan met: 'Voorwaarde is dat ze (nb; de interimmers/adviseurs) zich verdiepen in de mores van het MKB en dus 'down to earth' blijven.'

Daarin zit 'm nu net de crux.

Dat ook de DGA's in deze 'tijden van crisis' op zoek zijn naar advies en ondersteuning, da's duidelijk. De meeste eigenaren van familiebedrijven willen, vaak meer nog dan loondienstmanagers, dat Hun bedrijf de crisis overleeft!! Daarvoor doen zij veel zo niet alles. Zoals: het eindelijk eens binnen halen van extern advies.

Natuurlijk kan daarbij een ervaren adviseur, consultant, interimmer, zinvol zijn. Alleen: de drempel om zo'n man / vrouw binnen te laten komen in de geborgenheid van het familiebedrijf én de familie is hoog, misschien in deze situatie wel 'iets' verlaagd maar toch nog steeds hoog.

Je zou, als interimmer en adviseur, enthousiast kunnen worden van de mogelijkheden die het Atos/Nijenrode rapport oproept. Maar gelukkig lezen we nog op tijd dat 'De DGA's hun interimmer/adviseur vooral met het hart selecteren.'; zie hiervoor over 'de geborgenheid'. Vertrouwen speelt bij het beslissingsproces een meer dan cruciale rol.

Kennis van en ervaring met het familiebedrijf is essentieel! Mijn tips voor adviseurs en interimmers die zichzelf willen richten op het familiebedrijf:

  • Ben opgegroeid in een familiebedrijf (nb; ben je dat, helaas, niet dan kun je dat niet meer herstellen).
  • Zorg dat je over managementervaring beschikt, dan kun je spiegelen.
  • Heb, bij voorkeur, familiebedrijven gefinancierd; bijv. in je vorige functie als bankier/accountant/fiscalist. Dit is complexe materie, in meerdere opzichten.
  • Heb de leeftijd én de ervaring om met DGA's te kunnen communiceren.
  • & Inderdaad: doe normaal.

Familiebedrijven ongevraagd benaderen met je kunsten is een lastige. Mijn ervaring leert me: de DGA benadert jou, 'van horen zeggen', met zijn intuïtie, met haar hart!

Het familiebedrijf ondersteunen: hart-stikke mooi maar zeker niet eenvoudig; zelfs niet in tijden van 'crisis'......

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>