De Moraal van West-Europese of Oost-Europese arbeid.

Omdat er, blijkbaar, vraag naar is worden we in West-Europa overspoeld met goedkope(re) ZZP-ers uit m.n. Oost Europa. Zij vinden hier gretig emplooi. Komt het door hun goede aanbod of komt het door ons niet aflatend interesse? En hoe zit het eigenlijk met onze moraal?


Wij zijn begonnen met een verbouwing, het werk wordt uitgevoerd door een (nb: lokale Nl.) aannemer die we al lang kennen én één waarover we tevreden zijn (ook niet onbelangrijk, denk ik dan).

Opvallend is het nu, voor mij althans, dat bijna iedereen 'die voorbij komt' wel een zus, zwager, neef, tante, vriend, kennis etc. kent die een 'véél goekopere' oplossing heeft nl.: een Oost Europeaan! Een metselaar, timmerman, schilder etc. uit die contreien die zijn auto-met-caravan voor enkele dagen in je tuin parkeert en e.e.a. uitvoert waarbij je jezelf (blijkbaar) afvraagt: 'Hoe kan het voor dat geld?'..... Dus de vraag ligt vervolgens voor de hand 'Waarom doen jullie dat niet?'.

Nu is het niet zo zeer Onbekend-maakt-Onbemind maar wij hebben wel een bepaalde loyaliteit, waarom zouden we overstappen als we over onze leverancier(s) tevreden zijn? (nb: dat dit 'iets meer' kost, dat neem je dan voor lief; een Mercedes is tenslotte ook duurder dan een Subaru, niet waar? En: het rijdt allebei..) Maar ja, da's natuurlijk persoonlijk.

Verder geldt er nog iets voor mij: stel nu dat ik op mijn vakgebied 'zo maar' wordt uitgeruild tegen een ander. Niet een ander die beter is, want daarmee kun je ( zij het misschien op langere termijn) nog leren leven, maar één die schijnbaar sec. (want over kwaliteit heb ik het hier, nog, niet) aanmerkelijk goedkoper is; wat dan? Daar ben ik dan niet blij mee (eufemisme), de vraag is trouwens hoe lang dat ik het vervolgens nog volhoud om überhaupt mijn rekeningen te betalen aan (andere) Nederlandse leveranciers, zelfs aan de Fiscus...... (nb: 'economische gevolgen' is hier misschien nog een groot woord; of toch niet?)

Het spijt me voor iedereen die het prettig vindt om lage facturen te betalen maar misschien is het raadzaam dat de (Europese) Overheid aan prijsregulatie gaat doen zodat kwaliteit een maatstaf wordt (en niet, zoals nu, een goedkope prijs én het probereb te ontlopen van een boete van minimaal € 2.500,- als blijkt dat je Oost-Europeaan geen lasten afdraagt; maar dat geldt overigens ook bij een dito Nederlander). Maar of de Overheid dit ook kan doen?

Als we hier echt 'iets' aan willen doen dan is het misschien ook wel een kwestie van arbeidsetiek of moraal van ons, als West Europeanen / klanten. "'Moraal' waarborgt dat dan mijn baan als schilder, aannemer, arbeider, chauffeur, ict-er, webdesigner, bankier, adviseur, manager, ceo, etc.?" zegt u? Och, Virginia Cowles zei het in WO II al: '' Moraal is een kwestie van vertrouwen."

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Hans Waltman
Pro-lid
Hoi Willem, Het draait inderdaad om moraal. De moraal waar jij het over hebt is volgens mij wat eenzijdig. Die Oost-Europeaan wil toch ook graag een belegde boterham? En... Europa, dat hebben we toch allemaal zelf gewild? Of in ieder geval toegelaten. Jouw suggestie er een nieuwe Europese regel van te maken stuit mij tegen de www.regelzucht.nl borst. Nog meer regels? Alsjeblieft niet! Mvrgroet, Hans
Isabelle Degrijse
Lid sinds 2019
Hallo Willem,
Wel ik ben er het inderdaad volledig mee eens met een net onbelangrijke nuance. Ik zal nooit mijn vertrouwde aannemer vervangen door een goedkopere- Oost of West-Europeaan doet er niet toe...
Maar indien je zelf opmerkt dat voor klusjes als ergens een muur verven, een vertrek bepleisteren e. d. de Oost-Europeaan kwalitatiever, verzorgder,gewetensvoller te werk gaat.....
Zoals de Poolse kuisvrouw die wanneer ze naar Polen op vakantie gaat of verplicht daar enkele tijd voor een visumvernieuwing moet blijven.. onmiddellijk voor een vervangster zorgt die even goed haar werk doet.... dan is de keuze vlug gemaakt....
Is dit niet een kwestie van interpretatie van hoe het werk afgeleverd moet worden? Tot waar reikt het "kontrakt", de afspraak?
Ik denk dat iedereen bij gelijke kwaliteit aan zijn eigen klusjesman voorrang geeft...
Mvg,
Isabelle