De Koekenbakkers van ING.

'Als een bakker geen klanten meer krijgt, geen omzet meer draait en failliet gaat dan wordt hij zijn levenlang achtervolgd door Banken en Overheid om zijn schulden te voldoen. Als een bankier zijn bank naar de ondergang brengt dan verlaat hij het pand in zijn auto met chauffeur.' Dat zegt de voice-over halverwege het ZEMBLA programma 'Afrekenen met ING'. Deze woorden worden ondersteund met animatiebeelden: een kleine bakkerij, met daarop de melding 'FAILLIET', wordt verlaten door een teneergeslagen v/m bakker. Zijn bakkerij is gevestigd naast een oranje bankkantoor, een kantoor dat zo te zien duidelijk op instorten staat. Voordat dat pand instort zien we nog net de hoogste baas vertrekken in zijn limousine-met-chauffeur.

Maar nog schrijnender worden deze woorden ondersteund door de volgende beelden: we volgen een cameraploeg die een bouwplaats bezoekt waar een riante villa wordt opgetrokken. Wat blijkt: we zijn op de plaats waar v/m ING topman Michel Tilmant momenteel zijn nieuwe onderkomen laat oprichten om daar te kunnen genieten van zijn pensioen. Het ziet er niet naar uit dat Overheid en financiers daar aan zullen kloppen om de laatste ING-schulden bij Tilmant op te eisen. & Mochten ze dat toch doen dan is er ongetwijfeld electronische bewaking om hen tegen te houden.

Vond u dit al 'leuk', dan was er nog meer interessants in dit ZEMBLA programma zoals de mening van 2 ING bestuurders.

Het is te prijzen dat ING haar medewerking verleende aan dit programma. Het ING bestuur benoemde 2 van haar leden om de vragen te beantwoordden. De 'slachtoffers' zijn: = Koos Timmermans, Chief Risk Officer van de ING Group ('juiste man op de juiste plaats' hier, zou je zeggen: RISKS!) & = Eli Leenaars 'gewoon' Lid van de RvB, blijkbaar. Beide heren wringen zich in alle bochten om het ING Beleid van de afgelopen jaren goed te praten, waarbij de Rode Draad is: 'ING is cruciaal voor de Nederlandse economie!' & Dat dit alleen al reden genoeg is voor onze Overheid om hen niet te laten vallen!

Na lang trekken & duwen is Timmermans nog wel bereid om enige excuses aan de ZEMBLA kijkers aan te bieden! (Zelfs al waarschuwt een jurist hem voor de mogelijke claims uit de VS! hij haalt er i.i.g. het Wereldnieuws mee.) De goedlachse Leenaars daarentegen ziet geen enkel kwaad in dat wat hij & de zijnen, als eindverantwoordelijken, aan minder goeds hebben aangericht. Sterker nog: hij heeft besluiten genomen in het belang van de organisatie die zelfs een negatieve invloed hadden op zijn persoonlijke beloning! 'Dus wat zeur je nou?', zie je hem bijna denken.

Deze opmerking van Leenaars in interessant. De vraag van de interviewer was: 'Omdat de beloningen voor de bestuurders sterk gerelateerd zijn aan de winsten van de onderneming en de Overheid je altijd zal steunen ('dus wat voor risico loop je nu eigenlijk?'), neem je dan niet veel meer risico's om daar vervolgens zelf beter van te worden?' Leenaars is dus van mening dat zijn Bestuur altijd verantwoord heeft gehandeld, zelfs ten nadele van de eigen portemonnee! Omdat nu dat laatste niet wordt bevestigd door de kwartaal- &  jaarcijfers (waaruit blijkt dat er juist een stijgende lijn zit in de beloning van RvB en RvC, zelfs een sterk stijgende lijn in de laatste jaren), zet dit feitelijk alle antwoorden van hem in een twijfelachtig daglicht......

Helemaal wrang wordt het als in het programma nog eens duidelijk wordt dat zelfs de v/m strijders tegen 'exceptionele beloningen' (W. Kok in 1997) Wim Kok en Lodewijk de Waal er nu, op het pluche van de macht, een 'iets ander mening' (sic.) op na houden.

Nee, deze heren in ING's RvB & RvC zullen niet worden achtervolgd als de Overheid i.c. wij belastingbetalers ons geld komen opeisen. Is het voor hen dan niet veel verstandiger als zij, net als die failliete bakker, nu de deur achter zich dicht doen om het juist door hun acties op in storten staande pand te verlaten? Het zou op zijn minst te prijzen zijn.

Voordat je het weet......

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Speeddating, de nieuw term voor Management by Walking Around.
[...] aansluiting met de werkvloer & hebben ze eigenlijk geen idee wat zich daar allemaal afspeelt. Michel Tilmant is daarvan een recent voorbeeld. Deze onbekendheid is zelfs een relatief veel voorkomend fenomeen zodra organisaties zich [...]
Bonus debat Rondom 10 nader verklaard. - ManagementPro
[...] er snel ‘iets’ gaat veranderen tussen bank & klant. Jammer. In Hindsight is “De Koekenbakkers van ING” uit 2009 nog steeds een interessante entry. AKPC_IDS += [...]