Bruto Nationaal Geluk, wie kiest dat niet?

Als opmaat voor de komende verkiezingen presenteert Groen Links haar verkiezingsprogramma 'Echte Keuzes voor de Toekomst'. Op zijn minst 1 opvallend aspect is er opgenomen in dit programma namelijk het concept: 'Bruto Nationaal Geluk'. Het BNG als vervanger van het BNP.

Het Bruto Nationaal Product dat te lang onze ontwikkeling, zowel economisch als niet-economisch, in de verstikkende greep heeft gehouden is toe aan vervanging. GL: "Het is tijd voor een andere kijk op welvaart. Cijfer-fetisjisme vertroebelt de blik op de toekomst. Van alles meer produceren levert voor korte tijd mooie groei-cijfers op, maar op termijn een uitgeputte aarde."

Daarom is er een bredere definitie van welvaart nodig  een definitie "die welzijn, gezonde levensjaren en milieubehoud meeweegt: het Bruto Nationaal Geluk in plaats van het Bruto Nationaal Product." Mooi initiatief.

Groen Links meldt nog over het Bruto Nationaal Geluk: "Geluk is een betere maatstaf voor geslaagde politiek. Want cijfers moeten kloppen, maar het zijn de mensen die tellen. Zowel de mensen die hier en nu leven, als de mensen elders en in de toekomst.

Als iedereen gaat leven zoals de gemiddelde Nederlander, dan hebben we aan één aardbol niet genoeg. Het behoud van natuurlijke hulpbronnen voor toekomstige generaties vraagt om een grote omwenteling. Elk jaar uitstel leidt tot meer vervuiling, minder leefbaarheid, minder dieren- en plantensoorten. We moeten nu de uitstoot van broeikasgassen verminderen, bossen beschermen en de visvangst beperken. Als het klimaat echt op hol slaat en de natuur is uitgeput, dan is de mensheid pas echt duur uit. Dan jagen voedseltekorten, watergebrek en onbewoonbare kuststreken miljoenen mensen op de vlucht. Hoe hoog we de dijken ook maken, de klimaatcrisis gaat aan ons land niet voorbij."

Zoals gezegd mooi initiatief maar tegelijkertijd pretendeert het 'nog al wat'. Je voert zo'n BNG niet zo maar ff in. Ook dat leert ons de gelukservaring van het ministaatje Bhutan: Gross National Happiness.

De autocratische koning wil zijn volk een beter land, een betere leefomgeving, een betere toekomst bieden. Daarvoor legt hij met zijn regering een nadruk op: Onderwijs, Gezondheid, Welzijn en Omgevingsbewustzijn. Dat zijn cruciale factoren voor de geluksbeleving van een ieder & dus mooi, heel mooi zelfs want uit onderzoek door de University of Leicester blijkt dat zijn volk tot de gelukkigsten ter wereld behoort!

Alleen: aan alles is een keerzijde, ook hier. Het volk van Bhutan wordt er ook beperkt in zijn/haar rechten: geen 4-wheel drives  in het land! Sterker nog, liefst brandstofverbruikende vervoermiddelen zo veel mogelijk laten staan. Genotsmiddelen als sigaretten en alcohol, laat staan drugs (nb; hoe geestverruimend en, soms, vrolijk makend ook), zijn uit den boze want anders komt de gezondheid in gevaar! Etc. Daarentegen wordt in beweging zijn en sporten gestimuleerd,zelfs gesubsidieerd.

Wellicht wil Groen Links ons bewust maken van onze verantwoordelijkheid en dat ja daarbij van een 'ietsje' minder niet ongelukkiger hoeft te worden; mooi, goede zaak. Daarin ligt dan ook 'een schone taak' voor ondernemingen: corporate governance.

Je kan zo aan de slag, lijkt het. 'Lijkt het' want er is hierbij 1 uitdaging voor GL nl.: uit de studie van Leicester blijkt dat wij ook al heel gelukkig zijn......

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Riens Meijer
Pro-lid
Het BNP is anno 2010 een misleidend instrument.

De wereldeconomie is niet alleen vastgelopen door het toedoen van de banken en door een te ver doorgedreven vrijmarktdenken. Een andere factor is de nationale economische graadmeter, het bruto nationaal product (BNP), dat in de loop der jaren een misleidend instrument blijkt te zijn geworden. Het meet namelijk niet de vooruitgang( zoals iedereen denkt) maar alleen de hoeveelheid geproduceerde goederen en diensten, inclusief alles wat te maken heeft met verspilling, vernieling, verkwisting, afval, ongelukken en malaise. De Franse president Sarkozy heeft de Nobelprijswinnaars voor de economie Stiglitz en Sen gevraagd een alternatief te ontwikkelen voor het BNP. Zulke alternatieven bestaan er overigens al, zoals de Human Development Index (HDI) en de Index for Sustainable Economic Welfare (ISEW).
Riens Meijer
Over Maslow, over Bhutan, over Rekenen, over Toiletten, over Suc6!
[...] van de piramide bevond. Conley hoorde van het Bruto Nationaal Geluk gedachtegoed & hij bezocht Bhutan.  Teruggekomen besloot hij om de JdV medewerkers & klanten meer te betrekken bij de [...]