Brits Succes bij LONDON 2012 nader verklaard: (C.)P.U.B. cyclus.

http://www.youtube.com/watch?v=C9B9mmjp3D4

"We are now preparing to lead the largest Team GB we have ever sent to an Olympic Games, deliver a record number of medals, and achieve our aspirational target of fourth place in the medal table at the London 2012 Olympic Games." d.i. de belofte die Lord Colin Maynihan, Chairman of the British Olympic Association, de Britse bevolking deed op het moment dat het IOC de Spelen van 2012 aan London had toegewezen.

Het rapport waarin Maynihan deze belofte deed had een opvallende titel Seeing is Believing. Het past wel bij de nuchterheid van de Britten: 'eerst zien, dan geloven'. Nu, dat hebben we geweten: TEAM GB staat momenteel in de medaillespiegel niet alleen op een stevige 3e plaats, het team behaalt ook nog eens de beste Britse Olympische sportprestaties van de laatste 100 jaar..... Da's meer dan een compliment waard.

Natuurlijk speelt hier het thuisvoordeel een rol ofwel: de psychologie van de menigte die een team als vanzelf meeneemt naar suc6. Breng een bezoek aan de kolkende VELODROME, de plek waar o.m. Sir Chris Hoy geschiedenis schrijft, & je begrijpt wat ik bedoel.

Heel mooi allemaal, maar da's 'slechts' één aspect: wat verklaart nu het succes van TEAM GB, van de Britse sporters?

In het doc. 'Our plans for the London 2012 legacy' lezen we een 5-tal beloften met als 'Promise 1 – Make the UK a world-leading sporting nation: Headline Ambitions

 1. Inspiring young people through sport:offer all 5 to 16year-olds in England five hours of high-quality sport a week and all 16 to19 year-olds three hours a week by 2012.
 2. Getting people more active: help at least two millionmore people in England be more active by 2012.
 3. Elite Achievement: aim for 4th in the Olympic medaltable and at least 2nd in the Paralympic medal table in 2012."

Ergo: lang voordat LONDON 2012 begon was Het Plan (P) duidelijk, de ultieme doelstelling helder. Met de Uitvoering (U) zit het ook al goed: met nog enkele dagen voor de sluitingsceremonie heeft TEAM GB een stevige 3e plek ingenomen na grootmachten als China & de VS. Missie geslaagd, zeg je dan.

Voor de Beoordeling (B) van dat suc6 lijkt het misschien nog iets te vroeg, toch zijn de Britten daarmee al begonnen.De Britten hebben decennialang ervaring met het toepassen van deze PUB-cyclus. Op Grote Lijnen mag dit duidelijk zijn, maar wat dit  betekent voor de individuele sporter, lezen we in de toelichting van middleweight boxer Anthony Ogogo:

 • Bij de Planning voor de Spelen houdt Ogogo rekening met omstandigheden en met de specifieke aspecten van de 30 boxers waartegen hij in de ring kan komen; samen met zijn coach traint hij daarop;
 • Bij de Uitvoering speelt voor Ogogo m.n. het psychologische aspect, de twijfel, een rol. De manier waarop hij tijdens de wedstrijd wordt gevolgd, gecoached, feedback ontvangt is voor hem cruciaal.
 • Na afloop, in de kleedkamer, vindt er door hem al direct een 1e Beoordeling plaats: wat ging er goed? wat kan er beter? Vervolgens, in de trainingen na afloop van (ook) deze Spelen worden m.b.v. de evaluatie de training & de kwaliteiten van Ogogo verder verbeterd.

Bron: e-zine 'People Business, How to Win at the Olympics: Plan, Do, Review'.

Het Brits succes is hen (dus) niet zo maar komen aanwaaien. Het vroeg om een verandering, een ingrijpende verandering zelfs, niet alleen binnen het Brits Olympisch Comité, ook binnen de Britse samenleving (nb; zoals CNN nu signaleert: LONDON 2012 is bijna on-Brits ander mooi voorbeeld vinden we bij de enthousiaste Olympische vrijwilligers zoals vastgelegd in een HBR blog). Kern van die '(organisatie)verandering':

 • "Investment Remember the old adage about peanuts and monkeys?  Well if we didn’t invest in our athletes then how on earth could we expect them to be world beaters? 
 • Manage Talent Team GB started identifying talent, and managing them through from junior ranks to senior.  This kind of succession planning, meant that the team wasn’t relying on one or two people, but that they build strength in depth which increased the success of the team. 
 • Supportive coaches No matter how much ability you have, without a good coach to help unlock this you will find it so hard to perform at your best. 
 • Team work  A team that supports each other and drives each other on to bigger and better things is a stronger team, than one that relies on just one person.  It’s been striking to see this teamwork in action amongst the British team in the London Games.  
 • Be ambitious Team GB and the nation have high expectations of our athletes in this year’s Games.  And rightly so.  There is nothing wrong with being ambitious, and believing in your ability."

Bron: Managing change, learning from Team GB.

'Be ambitious', ben ambitieus, ben gecommitteerd (nb; de noodzakelijke C die voorafgaat aan de PUB-cyclus. De PUB-cyclus is zo logisch dat daaraan meer teams zullen voldoen, wellicht. Waar het nog te vaak aan ontbreekt dat is de essentie van commitment.), dit Britse voorbeeld kan een goede aanjager zijn voor de ambities van AMSTERDAM 2028 & niet alleen een aanjager voor die Olympische uitdaging maar ook voor de ambities van jouw organisatie......

NB: Groot Brittannië heeft ruim 20 jaar ervaring met de (C.)P.U.B. - principes van het Investors in People Model. 1/3e van de Britse organisaties heeft in die 2 decennia inmiddels deze principes omarmd.

Willem Scheepers is al ruim 10 jaar een 'IiP practitioner'.

======

080812

Lees 'in dit verband' ook: 'Verbeterd topsportklimaat blijft achter bij concurrentie', het onderzoeksrapport dat vandaag wordt gepresenteerd door de Universiteit van Utrecht. Conclusie: "Betrokkenen vinden het topsportklimaat in Nederland de laatste jaren verbeterd, maar ze beoordelen het over de gehele linie lager dan in 2008, gemiddeld namelijk met een 6,3."

& Dan is daar later die dag de eclatante overwinning van het NL hockeyteam op diezelfde Britten.... Is dat dan de bekende 'uitzondering die de regel bevestigd'? Misschien. Vooraf werd van beide teams niet verwacht dat ze de 1/2 finales zouden bereiken. Op het moment suprême blijkt bij de één alle ambitie te zijn verdwenen & blijkt de ander boven zichzelf uit te stijgen. Niet alleen 3,5 miljoen+ kijkers zijn stomverbaasd, verbijstering alom....

Toch blijkt dat coach Paul van Ass vooraf een Plan in zijn hoofd had, een Plan waarin juist de ontwikkeling van ambitieuze, gecommitteerde hockeyers een cruciale rol speelt. Daarmee komt Van Ass 'gevaarlijk dicht in de buurt van' de Britse principes. De verbijstering van de toeschouwers bij het succes van de hockeyers is dan net zo groot als de verbijstering bij velen over de successen die IiP-organisaties (kunnen) behalen.

Toch maar (C.)P.U.B. - en dan? ;-)

120812

'Medailles bepalen niet ál het succes' meldt Het FD. "Londen is bezig met zeer succesvolle Olympische Spelen. Dat komt vooral omdat goed over de toekomst is nagedacht." De 'P' van Planning....

100912

De Paralympische Spelen waren ook een mooi Suc6, niet alleen voor het Nederlandse team.

181012

Het succes van blade babes als Marlou van Rhijn vertaalt zich nu naar de bionische werkplek. Een voorbeeld van gezondheid en welzijn. Bionic revolution: The tech getting disabled people into work

Innovaties in de sport hebben al eerder invloed gehad op ontwikkelingen op de werk-/productievloer. Zo ook de blades waarmee verschillende sporters successen behaalden op de recente Paralymics. Als dat daar kan, waarom dan ook niet binnen je organisatie? Het sluit i.i.g. mooi aan op de Gezondheid en Welzijn  module van het IiP-Model. ;-)

270213

In deze vid merkt Brits Olympisch roeier Alison Mowbray op: To Develop Talent, You Need a System, inderdaad: een IiP-systeem.......

http://www.youtube.com/watch?v=LAnrtR-ax8U

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Brits Succes bij LONDON 2012 nader verklaard: (C.)P.U.B. cyclus ... | Enterprise Architectuur | Scoop.it
[...] Agenda. Enterprise Architectuur (EA). Cursus | International Management Forum. Meer trainingen · Uw training of event hier? Vacatures. AIM Associates. ICT collega. Goossens wonen & slapen. HR Directeur bij Goossens ...  [...]
Inspire a Generation voor Amsterdam 2028 lukt dat & wie zijn dat dan? - ManagementPro
[...] London 2012 je één ding (ook) kan leren dan is het dat het jezelf vroegtijdig commiteren aan de PUB-cyclus een essentiële basis voor dat suc6 vormt. Voor 2028 kan dat dan ook, met al dat toekomstig [...]
Is het al tijd om te Investeren in de volgende generaties Olympiërs? | Willem Scheepers, IiP Practitioner & Virtual Business Consultant.
[...] London 2012 je één ding (ook) kan leren dan is het dat het jezelf vroegtijdig commiteren aan de PUB-cyclus een essentiële basis voor dat suc6 vormt. Voor 2028 kan dat dan ook, met al dat toekomstig [...]
In de nasleep van de aanslag in Boston wordt de invloed van nieuwe media op onze maatschappij meer dan duidelijk. - ManagementPro
[...] werd gehouden n.a.v. de aanslag. (Nb; direct handelen zoals dit symposium past binnen de Plannen, Uitvoeren, Beoordelen cyclus: door dit te doen kun je er direct ‘leer-/verbeterpunten’ uithalen). Zo merkte die [...]