Bespiegeling over het boek KAHN – zijn leven, liefdes en zijn werk

Quotes van Kahn:

  • Als je levensbedreigend ziek bent is al het andere compleet onbelangrijk;
  • Ik ben liever een kleine baas dan een grote knecht;
  • Ik stort veel geld om MS Mode te redden. Ik ben geen ondernemer geworden om mensen op straat te zetten.
  • We realiseren ons heel goed dat we onze doelen alleen behalen als we de juiste mensen aan boord krijgen EN houden

Quote van Bas Smit (werkte samen met Kahn tussen 2005 en 2016 in het vastgoedbedrijf van Cool investments):

  • Roland had tien x zo rijk kunnen zijn als hij was gegaan voor de poen, maar hij had altijd het belang van zijn medewerkers voor ogen. In dat opzicht is hij een van de rijkste mensen die ik ken.

Mensen die mij kennen weten dat het bij mij gaat om mensen en mensenrechten. Dat is de rode draad door al mijn uitingen. Ik heb ook meer dan 35 jaar te maken gehad met kanker. De liefde van mijn leven is mij in 2020 ontvallen door deze ziekte. De laatste jaren van haar leven waren we 70 keer in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam. Ik schreef daar (o.a) over “Je komt er liever niet, maar als je er komt, kom je in een warm bad” en “Je kunt banners met de tekst “WELCOME” voor een paar tientje kopen, maar bij het AvL maken ze het waar”. Deze achtergrond maakte, dat ik – na het lezen van een interview in het Parool (door Robert Vuijsje) – “aansloeg” op het boek KAHN. Mede doordat de opbrengst naar de AvL foundation gaat, heb ik het boek gekocht en ben het gaan lezen, er iets over te schrijven, maar vooral het te PRomoten.

Voor mij was het ook een mooi inkijkje en een wereld die ik niet kende. Retail en mode. Ik ga wat dieper in op zijn werk en leven en besteed niet of nauwelijks aandacht aan zijn liefdes.

Voor andere media schreef ik:

  • Ik ben geraakt door dit openhartige boek van en over Roland Kahn.

H(er)ken veel en heb ook met tranen over de wangen sommige humorvolle stukken gelezen. Heb het boek uit en er blijven een aantal dingen hangen. Zijn liefde voor mensen (klanten en medewerkers). Maar ook zijn kwetsbare opstelling (ECHTE mannen huilen WEL). Kan mij extra goed vinden in zijn gevoel voor rechtvaardigheid. Als je gepakt wordt door een oplichter waar je geen band mee hebt, dan doet het pijn. Als je gepakt wordt door een liefdes- of zakenrelatie, dan is het een mes in je rug en een dolk in je hart.

Ik maak een diepe buiging voor hem en zijn ghostwriter en vind het moedig dat hij een hoofdstuk heeft toegevoegd, waarin intimi, waaronder zijn zoons, dochter, voormalige minnares, zijn vrouw en zakenpartners hem beoordelen. Alleen dit hoofdstuk en de 10 lessen van Roland Kahn die op de boekenlegger staan maken dat het boek zijn geld meer dan waard is. Voor mij was het inkijkje in de wereld van retail en mode extra interessant omdat ik de sector niet kende. Je schrikt van de het aantal merken dat uit de winkelstraten is verdwenen. Voor studenten, docenten, bankiers, ondernemers en mensen die zich bezig houden met investeren, bankieren, Mergers & Aquisitions, zijn deze ondernemerslessen een must-read. Datzelfde gaat op voor starters!

Het is een leerzaam, toegankelijk, meeslepend veelzijdig en interessant boek. Mijn goede vriend Marcel Kolder zou er over kunnen zeggen "Een bak, vrachtwagen of zelfs een hangar vol kennis".

En - last but not least- de opbrengst gaat naar de AvL (Antoni van Leeuwenhoek) Foundation.

Vanuit mijn rol als recensent en expert op het gebied van leiderschap beveel ik het ook aan. Het is boeiend en leerzaam om de visie van Kahn op ondernemerschap, leiderschap en cultuur te lezen.

Van HARTE aanbevolen dus! Veel leesplezier en inspiratie gewenst.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>