We moeten Stoppen met Stoppen.

Op het moment dat Barack Obama met zijn € 700.000.000.000 Plan al een voorschot neemt op de belastingbetalingen van zijn achterkleinkinderen, weet onze Regering nog niet zeker of ze onze generatie wel op kan zadelen met een extra schuld van € 20.000.000.000.

Opmerkelijk is dat laatste ook omdat de kosten die onze generatie de komende decennia 'nog voor de kiezen krijgt' als gevolg van de vergrijzing in ons land, vele malen hoger zullen zijn dan deze € 20 miljard. Achteraf zullen onze klein- en achterkleinkinderen dan ook kunnen constateren 'Die € 20 miljard om de CRISIS jaren aan het begin van de 21e eeuw op te lossen, waren een schijntje met dat waarmee wij nu worden geconfronteerd!'.

De kosten van de vergrijzing. Er is al zoveel onderzoek naar gedaan & nog steeds weten we het niet. Het ene bericht stelde 'De Vergrijzing gaat Meer Kosten' (nb; ook CPB....), het volgende bericht komt met 'Kosten van Vergrijzing te Hoog Ingeschat'. Pas als het écht zo ver is, zullen we het weten.

Mijn advies intussen: We moeten Stoppen met Stoppen!

"AOW leeftijd naar 67" een jaar geleden nog een non-issue, nu feitelijk al een feit. Ik voorspel dat we binnen 5 jaar overeenstemming hebben bereikt over een AOW leeftijd van 70 jaar, & als de CRISIS nog ff aanhoudt waarschijnlijk zelfs nog hoger.

Willem Drees 'sr' kwam met zijn AOW plannen op een moment dat de relatief harder werkende en ongezondere Nederlander (nb; dan nu) niet veel ouder werd dan 70. 'Heeft hij nog 5 jaar om te kunnen genieten.', dacht Drees die zelf ruimschoots van zijn eigen Plan heeft kunnen genieten. Het is 'm gegund.

Nu naderen we de 80 'and still going strong'. Meer en meer ouderen gaan Drees-als-goed-voorbeeld achterna & dat wordt dan langer 'genieten' dus! Relatief veel oud-werknemers die nu rond de 60 zijn, verblijven al in de VUT (nb; Vervroegd Uit Treden. 'VUT, was was dat papa?' zullen uw kinderen u al over enkele jaren vragen.) Het is ook hen gegund (zie plaatje). Vraag is dan wel of dat dit ook voor u uw avondland is, maar dat mag u voor uzelf invullen. Sterker nog: niemand verbiedt u om eerder te stoppen(!), hoe hoog de AOW grens ook wordt! De AOW vormt tenslotte een suppletie inkomen & zeker geen hoofdinkomen. Als u nu goed spaart / belegt (.....), dan beschikt u straks over voldoende financiële ruimte om het AOW gat te vullen.......

Los daarvan: is het niet verstandig om te stoppen met Stoppen? Wat is er tegen om door te gaan met werken tot op rijpere leeftijd? Dan bedoel ik niet direct een 40-urige werkweek voor de ouderen maar een werkweek aangepast aan je eigen behoefte, ook financieel, de tering naar de nering zetten zo gezegd. 'Lichamelijke arbeid is zwaar voor een 80+ser!', zegt u? Dat klopt, maar het feit dat steeds meer ouderen in onze Arbeidsmarkt verblijven biedt aan diverse bedrijfstakken legio innovatiemogelijkheden. Mogelijkheden om te komen met middelen, al dan niet geautomatiseerd, die het werken een stuk makkelijker, handiger én efficiënter maken'. Weet: er kan veel op innovatiegebied, heel veel zelfs als we écht willen.

Hoe we dat dan doen dat Stoppen met Stoppen? Tips uit het 2004 HBR artikel 'It's Time to Retire Retirement':

  • Create a Culture That Honors Experience.
  • Offer Flexible Work.
  • Introduce Flexible Retirement.

Sommige zaken doen we al, andere zijn eenvoudig toe te passen, De grootste uitdaging voor ons, Nederlanders, zit 'm in het 1e: het Creëren van een Cultuur die Ervaring Waardeert. Als mijn Kennis & Kunde op de leeftijd van 70+ nog wordt gewaardeerd door studenten, klanten, lezers dan ben ik nu al niet van plan om te stoppen.

& U, wat gaat u doen?

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Mark
Tja mijn vader en de zijnen hebben het echt fantastisch. Met 57 jaar in de vut (met een mooie regeling), het huis gedurende al die jaren enorm gestegen van 20.000 euro naar ruim 260.000 euro. Het gehele jaar de hele wereld over reizen, ze beseffen half niet hoe 'rijk' ze zijn!


Dat wordt voor mij echt wel anders! Pensioengerechtigde leeftijd straks 75, pensioenfondsen helemaal leeg, belastingen zullen sterk omhoog gaan, huizenprijzen gaan kelderen (over 20 jaar is er een hele andere behoefte dan een eensgezinswoning). We hoeven dan niet meer in de mijnen te werken, maar zo mooi als het is geweest zal het niet meer worden. Het leven wordt soberder in materieel opzicht dan. Nu maar hopen dat we spiriteel met zijn alle groeien, zodat we ons geluk in andere zaken gaan vinden. Een omslag wordt het sowieso!
Ko van den Brink
Ik een gepensioeneerde struikel over het doemdenken van jongeren van lichaam. Als voorbeeld Mark.  Of ze ook jonger zijn van geest daar twijfel ik aan. In het westen hoeven we niet meer 60 uur per week de mijnen in. Mechanisatie (vervanging en aanvulling van spierkracht) heeft groei van welvaart veroorzaakt. Automatisering en ICT heeft een potentiele produktie capaciteit die een sterke groei van welvaart en welzijn kan veroorzaken gekoppeld aan vermindering van arbeidsuren. Wat een mens in goede doen en redelijkheid kan consumeren gedurende zijn of haar leven kan vermoedelijk geproduceerd worden in minder dan een kwart van zijn of haar levensduur. Dus Mark niet je laten beperken door de mogelijkheden van vandaag voor de toekomst, maar de toekomst tegemoet treden als een uitdaging. Nieuwe kansen nieuwe prijzen!

Een optimistische 65 plusser die "Drees" heeft betaald voor mensen die geen AOW hadden betaald en dat is ook allemaal goed gekomen.
Folkert
Laat de werkende een extra duit in het pensioenpotje stoppen nu dat nodig is en wel om de volgende reden.

Toen het cresendo ging met de beurzen werden de premies verlaagd (voor sommige werkgevers met eigen fonds tijdelijk op nul gesteld, of zoals bij Unilever zelfs teruggestort).

De meevallers waren snel vergeven en wat omhoog kan kan ook omlaag. Dus leg de rekening nu eens neer bij degenen die in de goede beursjaren genoten hebben van lagere premies.
dick weber
Lid sinds 2019
Genoemde tips uit HBR zijn inderdaad heel terecht:
Met ervaring is zit je kracht in het vermijden van stomme en kansloze acties. Soms is dat belangrijker dan topproductie; Zoiets als de goede dingen doen naast de dingen goed doen.
     
Als "ervarings deskundige" heb ik te lang de vraag gehad "hoe lang moet je nog?"

Uiteindelijk sta je dan toch buiten en merk je hoe kansloos de 50+er -zelfs op een gespannen arbeidsmarkt- is.  Zolang de werkgevers de  extra gezonde jaren niet waarderen, is er geen vraag en schuift de AOW die zich aanbiedt naar de WW of bijstand.
Ouderen participatie is daarmee een zaak tussen overheid en werkgevers.  Zoals het nu gaat, betaalt de werknemer de rekening  en spelen ouderen en jongeren stoelendans.    
2012: AOW-er emigreert naar ZO-Azië.
[...] 2012 is de AOW leeftijd ’pas’ 67 jaar. & Dat ’alleen maar’ om onze welzijnsmaatschappij in [...]
8 Tips voor als je nog eens vergadert over de AOW.
[...] van werkgevers en werknemers optimaal vergaderen als het om zoiets essentieels gaat als onze AOW. Zij lijken vastgelopen & daarom komt de SER nu met een voorstel dat door de [...]
50 jaar Working for the Man!
[...] Overigens, ondanks de ‘CRISIS’ kun je constateren dat wij nog steeds een rijk land zijn, er is (veel te) veel dure & achteraf (ook nog eens) zinloze vergadertijd besteed, ‘polderen’, aan iets dat onoverkomelijk is nl. langer werken. Dat dit de uitkomst zou zijn was dan ook niet zo moeilijk te voorspellen. [...]
Griekenland ontvangt ontwikkelingshulp van China, wie volgt?
[...] Europeanen beseffen steeds meer dat die vermaledijde vergrijzing als een financiële molensteen om onze nek hangt. We beseffen steeds meer dat het op peil brengen [...]
Over de Kwaliteit van het Sterven.
[...] met zoveel woorden maar ‘tussen de regels door’ is ook duidelijk dat de vergrijzing de spreekwoordelijke molensteen [...]
Leidinggeven aan je Opa c.q. Oma, een verstoring van de natuurlijke orde?
[...] aan ‘oudere’ werknemers een vast gegeven voor ‘jongere’ managers. Ook omdat de AOW-gerechtigde leeftijd verder zal toenemen, blijven ouderen langer in dienst (nb; zeker als je pensioentje ook nog eens [...]