AOW-er: naar het Budgetbejaardenhuis of emigratie naar ZO-Azië?

Uit het BD 280613

Bron: Brabants Dagblad Bron: Brabants Dagblad

Zoals hierna blijkt is het niet verrassend dat steeds meer AOW-ers naar ZO Azië emigreren, alleen verwachtte ik in 2009 (nog) dat dit sneller zou gebeuren. ;-)

===============================

Picture this: We horen een kakofonie aan tropische geluiden. Een zwoele oceaanwind waait de kamer binnen door de openstaande terrasdeuren. De veelkleurige gordijnen worden opgetild en raken mijn gezicht. Ik ontwaak, sta op, pak de linnen kleren van mijn stoel. 'Gelukkig' denk ik, 'hoef ik dat geitewollenondergoed nooit meer aan.' Terwijl ik me aankleed laat ik plotseling wat lopen. 'Sorry' zeg ik nog, maar het is al te laat. Achter me hoor ik 'No problem sir.' & met een mop wordt mijn ongelukje opgeveegd. Ik zal eens gaan kijken wat het ontbijt me vanochtend brengt in het guesthouse, ik heb wel zin in verse ananas, papajas en mango. Ik ben een AOW-er in de Gordel van Smaragd.

Change camera position: Ik zit in mijn kamer, 4 bij 4, en kijk naar buiten door het enige raam. Het weer lijkt me wat somber vandaag, ik schat dat het buiten een graad of 10 - 12 is. Vanochtend had ik nog wel even willen blijven liggen, maar ja het protocol is dat iedereen voor 09.00u uit bed is. Sinds ongeveer een half uur zit ik in mijn volle incontinentieluier. Ik weet het, het personeel is aardig en van goede wil maar pas over ongeveer 1 uur is er tijd om me te verschonen. Maar goed dat ik mijn geitewollenondergoed aan heb, dan blijf ik tenminste nog wat warm. Ik ben een AOW-er, ergens in Nederland.

Wat denkt u: welke van beide hiervoor genoemde zorgscenario's is het goedkoopst? Doreen, mijn  partner, & ik hebben al vast een plaatsje gereserveerd; u mag raden waar.

Ik weet het: na het lezen van deze entry vertrekken morgenochtend van Schiphol al direct verschillende projectontwikkelaars richting Zuid Oost Azië. Bel/mail me vooraf even, het tarief dat ik hanteer voor mijn bemiddeling is alleszins redelijk.

Wie denkt dat het nu 'CRISIS' is, die onderschat in ernstige mate de uitdagingen waarvoor we de komende jaren nog komen te staan & dan richt ik me hier nog maar op 'Vergrijzing' & 'Personeelstekort'. Maken we nu geen Plannen, dan hebben we straks pas écht CRISIS! (maar dit terzijde)

In 2012 is de AOW leeftijd 'pas' 67 jaar. & Dat 'alleen maar' om onze welzijnsmaatschappij in stand te kunnen houden (nb; u leest echt 'zijn' & niet 'vaart'!). Kijk je naar de bevolkingspyramide dan wordt direct & visueel duidelijk wat onze uitdagingen zijn. De kosten die hiermee uiteindelijk verbonden zullen zijn, dat kan nu nog geen redelijk mens inschatten. Daarom is mijn voorstel: emigreer de AOW-er naar locaties in Zuid-Oost Azië.

De ouderen hadden altijd al een reis willen maken die hun kinderen ook deden & nu, op rijpere leeftijd hebben ze die kans! Pakken, dus.

Wat betekent dit:

  • Er vertrekt een groot aantal Nederlanders richting exotische plaatsen. Gevolg: er komt woonruimte in overvloed beschikbaar. Verpleeg & Verzorgingshuizen kunnen worden omgebouwd om toeristen uit Azië te ontvangen. Toerisme zal één van onze kernactiviteiten worden.
  • Het aantal files zal afnemen (nb; zelfs in de supermarkten). Gevolg geen dagjestoeristen meer op de A2 richting Soestdijk e.d. Wat te doen met de buschauffeurs die de AOW-ers nu rondtoeren? Zij komen beschikbaar voor toerisme, voor transport (nb; ook een groeisector) of vertrekken eventueel ook richting Azië & verlenen daar hun Nederlandse taal-achtige diensten.
  • De wachttijden in ziekenhuizen zullen dramatisch afnemen. De door een arbeidsongeval getroffen werknemer wordt nog dezelfde dag behandeld. Het aantal verplegenden & verzorgenden zal (ook) dramatisch afnemen: van 700.000 nu naar ca. 250.000 straks. Wat met hen te doen? Allereerst is dat getal van een 700.000 fictief, het is een wenselijk aantal werknemers (nb; benodigd volgens de bevolkingspyramide) dat in de praktijk nooit zal worden gehaald (oorzaak: arbeidstekort & we zijn een te duur land voor allochtone verpleegkundigen om zich hier te vestigen ook daarom brengen wij nu de klanten naar hen). Daarnaast blijven er nog voldoende welvarende Nederlanders achter die behoefte hebben aan private zorg. Ook kunnen verpleegkundigen mee richting ZO Azië. Dat laatste geldt ook voor mantelzorgers; op eigen kosten zoals zij dat nu ook al doen. Vrijwilligers komen beschikbaar aan, bijv. de toeristenindustrie.
  • Het energieverbruik zal afnemen. Het zijn toch vooral onze ouderen die de temperatuur een graadje hoger zetten & de oude gloeilampen op volle sterkte laten branden.

Er zijn uiteraard nog meer voordelen te behalen. Zijn er ook nadelen?

  • De AOW-er zelf: 'Ik heb mijn hele leven voor de zorgstaat betaald!' Dat klopt maar geen van de rekenmeesters heeft kunnen voorzien wat de werkelijke kosten zijn voor het in stand houden van de verzorgingsstaat, in Nederland!
  • De kinderen: ´Wij zien pa & ma nooit meer!´ Met de besparing die de Overheid realiseert kan aan de kinderen en kleinkinderen zonder probleem een fiscaal vriendelijke reismogelijkheid worden aangeboden. Op deze manier kunnen (klein)kinderen hun (groot)ouders mimimaal 1x per jaar bezoeken; hebben ze zelf ook een mooie vakantie. Daarnaast is daar nog virtual reality. We kenden al de webcam & het hologram dat verschijnt als je telefoon gaat, nu is er ook de videobril en het sensorenpak; de gamers kennen dit al. Jij trekt zo'n pak aan & zet zo'n bril op, je pa (ma) doet aan de andere zijde van de Globe hetzelfde (nb; wordt daarbij door zorgzame handen geholpen) & je hebt virtueel contact. De verbeteringen die in deze techniek plaatsvinden maken de beleving van dit contact intens. 'Net echt' hoor je je moeder in je oor fluisteren. Verder zorgen onze luchtvaartmaatschappijen voor lijnverbindingen zodat we binnen 24 uur ter plaatse kunnen zijn. Sterker nog: in de CAO's is rekening genhouden met deze nieuwe vorm van zorgverlof.
  • De toeleveranciers aan de zorgindustrie: 'Wat moeten wij dan?' Verplaats uw activiteiten! Wordt een multinational. Dat geldt voor de makers van rollators (nb; die worden vaak toch al in die regionen geproduceerd, dus dat scheelt transportkosten) maar ook bijv. voor supermarkten. Open een lokale supermarkt: de Albert Heijn op Curacao kent een top omzet in m.n. de 'Hollandse' producten.
  • 'Moet ik echt weg?' vraagt de toch nog wat nerveuze AOW-er zichzelf af. Nee hoor, niets moet. Net zo min als dat u nu naar een V&V moet. Blijft u liever in Europa, in Nederland, wordt u in huis genomen door uw kinderen? Prima. Weet wel, net als nu, benut u boven de AOW daarvoor uw eigen middelen, 'eet u uw eigen huis op'. Maar als u dan, hier in het niet zo warme Nl., van uw in ZO-Azië AOW-ende familieleden en vrienden op MSN & Skype al die positieve geluiden ziet & hoort, dan wilt u daar zelf ook naar toe, toch?

Het worden interessante & spannende tijden. Bent u zelf ook al voorbereid?

"Ja ma, er is niets wat ik niet voor jou zou doen. Ik ga zelfs naar het einde van de wereld voor jou, 'to make you feel my love.'....."

===========================

080612

De Raad voor Volksgezondheid & Zorg komt (eindelijk.....) met het bericht 'Burgers moeten zelf hun oude dag organiseren'. In het 'licht van het bovenstaande' weinig nieuws dus al zal de gemiddelde burger met een (echte) schok tot het besef dienen te komen dat het met onze welzijnstaat zo langzamerhand wat achteruit gaat omdat we. asl welvarend land, toch niet in staat blijken om excusez le mot 'kostendekkend te opereren'...... (letterlijk & figuurlijk).

020913

Vorige week kwam serie ondernemer Aad Ouborg met het plan een 'Budgetbejaardenhuis' te realiseren in de Koepelgevangenis te Breda. Zorgvragers zouden op een centrale plek samen worden gebracht en daar worden verzorgd d.m.v. robotica.

Uiteraard (....) ontstond er hectiek op de sociale media want wie stopt er nu zijn oude moedertje in een v/m gevangenis en laat haar verzorgen door een kille robot???? :-(

Aan het einde van de week verklaarde DELTA LLOYD, de initiatiefnemer voor deze budgetbejaardenhuis-actie dat het allemaal één grote grap was! Men wilde de Nederlander na laten denken over zijn/haar pensioen!

Da's mooi, toch lijkt mij het budgetbejaardenhuis helemaal niet zo irreëel. Met de massaal groeiende vergrijzing i.c.m. de in rap tempo toenemende toepassingen in domotica & robotica, beschik je over een budgetverzorgingshuis voordat je dit als Nederlanders goed & wel beseft.

070614

Het CPB komt met een interessant rapport: wanneer & waardoor besluit je vervroegd uit te treden? Je 'omgeving' speelt daarin een cruciale rol, zo blijkt...... Bron: Sociale interacties en de uittredingsleeftijd.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Carla
Beste Willem,
 
Ik las het stukje en laat dit nou mijn grootste wens zijn. Ik ben 59 en moet nog enkele jaren werken, maar ik wil heel graag in zuid-Oost Azië wonen als ik gepensioneerd ben. Inderdaad de zon, de mensen, de natuur.
 
Welke landen kun je me aanraden en is het wenselijk een huis daar te kopen of te huren?
 
Ik hoor graag van je.
Willem Scheepers
Leuk Carla, je positieve insteek! Zuid-Oost Azië is een groot gebied, zoals je wellicht weet. Waar je jezelf wil/kan vestigen hangt af van voorkeur en persoonlijke situatie. Zo zal een vestiging rondom een stad of toeristische locatie duurder zijn, dan een verblijf op 1 van de vele relatief onbewoonde eilanden. Beiden kennen natuurlijk hun voor- en nadelen. Feitelijk is in alle landen de houding t.o.v. gasten positief, het hangt m.n. van je eigen gedrag af hoe men je benadert (maar waar is dat niet?). Mijn tip: reis eerst eens door het gebied waar nu al je voorkeur naar uit lijkt te gaan. Probeer op je voorkeur locatie vervolgens langer te verblijven dan de gebruikelijke 2 á 3 weken, kom ook eens terug in een ander (regen)seizoen & bepaal dan je keuze. In sommige landen is een huis in eigendom verkrijgen (nb; wat iets anders is als kopen!) een relatief lastig proces omdat men in die regio het fenomeen nauwelijks kent. Men hanteert er een andere, meer Boeddhistische, filosofie. Succes!
Adelijne
Helemaal goed........ Ik vindt het een kei goed plan! Helaas ben ik nu pas 37, en zie de toekomst voor mijn mogelijkheden als ik eenmaal mijn wao leeftijd bereikt heb (als die dan nog bestaat) toch wel wat somber in. Wellicht is het beter om dit voor te zijn en nu al vertrekken. Wie weet hebben ze nog bejaarden verzorgers nodig!
Nog maar eens over het verhogen van de AOW leeftijd
[...] Agnes Jongerius. Jongerius heeft het bij het Kabinet voor elkaar gekregen dat het besluit voor een verhoging van de AOW leeftijd is uitgesteld tot het najaar. Toch lijkt dit slechts uitstel van executie. Als je het interview [...]
8 Tips voor als je nog eens vergadert over de AOW.
[...] te onderhandelen als er voor betrokkenen geen gemeenschappelijk belang lijkt te zijn. Raar, want de AOW gaat ons allemaal aan toch? Daarom een 8-tal tips om het teamgevoel te versterken. Om te weten dat [...]
Goed voor de Kenniseconomie dat ‘Balkenende’ is gevallen.
[...] IV’ is gevallen stelt Van Kalles dat er afbreuk wordt gedaan aan de volgende dossiers: AOW, naar 67; Files, km heffing; Crisis, herstelwet; Tekort, bezuinigingen en Zorg, marktwerking. [...]
Over de Kwaliteit van het Sterven.
[...] voor staat namelijk: de Vergrijzing! Meldden we hier eerder de mogelijkheid voor AOW-ers om hun laatste dagen te slijten in Zuid-Oost Azië, introduceerden we hier de ontmanteling van de vergrijzingsbom zoals BMW dat voor ogen heeft, hebben [...]
Drumcat, South Korea is coming too…..
[...] er aan komt, dat wisten we al. Hetzelfde geldt voor India. Omgekeerd voorspelden we hier dat onze AOW-ers hun avondland vinden in Zuid-Oost Azië; allemaal o.i.v. de globalisering. Sinds vanavond weet ik dat Zuid Korea er ook aankomt, in onze [...]
Blijven de ORGANON-ners of vertrekken ze toch?
[...] het nu voornamelijk AOW-ers zijn die ons land verruilen voor meer exotische streken, dan zou dit zowel voor hen als voor ons niet eens zo erg zijn. Natuurlijk is er naast emigratie uit de EU ook immigratie naar de EU, prima we zullen ze nodig [...]
Werkgelegenheid in de Zorg: (ook) een mislukking.
[...] Dat terwijl er zeker nog andere mooie alternatieven zijn….. if (typeof(et_ord)=='undefined') et_ord=Math.floor(Math.random()*10000000000000000); if [...]
Wat als de talenten van de PIGS naar BRIC emigreren? - ManagementPro
[...] antwoord op de vraag in de titel is eenvoudig: hun vertrek is funest! Niet alleen kent de EU ‘vergrijzingsuitdagingen‘, onze kenniseconomie kent ook ‘enkele knelpunten’. In de media heb je het enkele [...]
Nu de talenten in de PIGS geen werk hebben, wat doen wij dan? « Willem Scheepers of het Rendement op Investeren in Mensen.
[...] antwoord op de vraag in de titel is eenvoudig: hun vertrek is funest! Niet alleen kent de EU ‘vergrijzingsuitdagingen‘, onze kenniseconomie kent ook ‘enkele knelpunten’. In de media heb je het enkele jongeren al [...]
Zwartboek Zorg: Vertrouw jij je moedertje toe aan de handen van Robo-Nurse? - ManagementPro
[...] we kunnen de Zorg natuurlijk altijd nog verplaatsen naar Zuid-Oost Azië, te starten in 2012. AKPC_IDS += [...]
Johannes
Ik ben 71 jaar en ben 5 jaar geleden naar Malaysia gegaan en ik woon er nog steeds
Waarom: je kan hier ruim toekomen met je AOW. Het is heerlijk om in de tropen te wonen.
Als je hier een apartement koopt met twee slaapkamers (80.000 euro) of huren dat kan ook.
1 maal warm eten per dag kip/varken met rijst en soep met een frisdrank kost je 6 ringgit =1,35 euro.Dus wij gaan elke dag buiten eten. De benzineprijs per liter 0,40 Euro.
Jou euro is hier in Malaysia 5 x zoveel meer waard.
Voor meer informatie mijn E.mail is jpaheeren@gmail.com.