Laranja Mecânica (aka Oranje) Accelereert naar WKFinale op basis Principes John Kotter.

Update 141014

Na 3 dramatische nederlagen en een overwinning die onder bedenkelijke omstandigheden tot stand kwam, kan er maar één conclusie zijn: de huidige technische staf van Oranje beschikt, anders dan Louis Von Genial c.s., niet over inzicht in de principes van Kotter's XLR8; jammer......

5 - 3 - 2, de Flexwerkers van Oranje zijn lyrisch over de voorspellende vermogens van hun coach Louis van Gaal. Na een alweer succesvol afgesloten traject van een Plan dat Oranje minimaal naar de Halve Finale van FIFA's World Cup Brazil 2014 dient te brengen, komt de één na de andere speler de kleedkamer uit met de mededeling 'Het verliep precies zoals de coach vooraf had voorspeld!'. Voor de buitenstaander kan het dan ook geen verrassing meer zijn dat "5 - 3 - 2" niet symbool stond voor de opstelling maar voor de goals die Laranja Mecânica in de 1e ronde van dit WK zou gaan scoren, ook nog in die volgorde.....

"ACCELERATOR 3: A CHANGE VISION AND STRATEGIC INITIATIVES": de 3e versneller is 'een Visie gericht op (organisatie)Verandering gevolgd door Strategische Initiatieven'; aldus Prof. John Kotter in zijn recent verschenen boek XLR8: Accelerate: Building Strategic Agility for a Faster Moving World.

Na het debacle van het EK 2012 was veranderen noodzakelijk. Over die Visie blijkt coach Van Gaal te beschikken & dat het voetbalspel zowel behendiger als sneller wordt, bleek wel uit de sprint die Arjen Robben trok tegen Spanje: 37 km/u.

De statistics pagina's van de FIFA leveren je sowieso interessant 'leesvoer'. 'Een goede voorbereiding is het halve werk', zoals John Kotter in zijn eerdere werk al aangaf. Lees o.m. (de hier toepasselijke...) entry van (alweer) 6 jaar terug: Help My name is Pelé!!

De samenvatting van de 8 Accelerators c.q. 8 Versnellers levert je het volgende op:

  • ACCELERATOR 1: URGENCY ALIGNED AROUND A BIG OPPORTUNITY: Wereldkampioen worden is zo'n Grote Kans!
  • ACCELERATOR 2: THE GUIDING COALITION: Ook al bepaalt de Coach het spel, overleg met zijn vaste team én zijn flexteam (NB: hier de spelers) is cruciaal om Commitment te genereren.
  • ACCELERATOR 3: A CHANGE VISION AND STRATEGIC INITIATIVES: zie hiervoor.
  • ACCELERATORS 4 AND 5: ATTRACTING VOLUNTEERS, DRIVING INITIATIVE: vrijwilligers, mannen (en in je organisatie ook vrouwen) die 'de kar willen trekken'; dat kunnen ook voor Kotter zowel vaste als flex-medewerkers zijn.
  • ACCELERATORS 6–8: WINS, WINS, AND MORE WINS: weet je jezelf, je team, je organisatie te committeren en confirmeren aan deze Versnellers, dan resteert er maar één resultaat: op 13 juli a.s. de WK Finale in het Estadio Nacional te Brasilia! (NB; waarbij 74 - 78 bij voorkeur niet symbool staat voor 10 - 14, want met het behalen van de Finale lig je als team voor op je Strategische Doelstelling!)

In een totaal overzicht ziet dat er dan zo uit.

Bron: Kotterinternational.com Bron: Kotterinternational.com

Kotter hierover: "Predicting the future is a perilous activity. But if you look at enough data, you can see there are some trends pointing in a pretty clear direction." De data zien er voor Oranje goed uit, het vertrouwen in de goede afloop is er. Het voorspellen van de toekomst kan inderdaad gevaarlijk zijn, maar zonder voorspelling, Visie, Missie, kom je ook niet veel verder; toch?

Tot slot 'Laranja Mecânica': de 1e verwijzing is er naar de (nog steeds intrigerende) film A Clockwork Orange. (1971) Vervolgens is er de verwijzing naar de door Brazilië tijdens het WK 1974 met 2 - 0 van Oranje verloren wedstrijd in de 2e groepsfase. Stel dat de Seleção Brasileira op 13/07 ook aanwezig is op het veld in Brasilia, dan kan dit zich mogelijk herhalen. ;-)

*VID: in Brazilië zijn er nog heel wat inwoners die 'Laranja Mecânica'  een warm hart toedragen.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>