7 Deugden

Hanteren organisaties nu de 7 Zonden of de 7 Deugden? Dat vroeg ik mezelf af bij Bert's Kerstverhaal over Henri. 'Management Team' begint deze Kerstdagen met de 7 Zonden. Tijdens deze dagen van bezinning gaat mijn voorkeur echter uit naar de 7 Deugden:


Het blad Management Team heeft inmiddels een traditie opgebouwd door aan het einde van ieder jaar met een thema nummer te komen, dit jaar is of zijn dat 'de 7 Zonden'. Voor de volledigheid deze 7, historische, Zonden zijn: Woede, Hebzucht, Jaloezie, Vraatzucht, Begeerte, IJdelheid, Luiheid. De gehanteerde synoniemen voor organisaties/managers zijn: men is zijn gevoelens niet de baas (Woede & Begeerte), men verrijkt zichzelf ten koste van anderen (Hebzucht), men heeft een te grote drang naar overnames (Vraatzucht), men heeft een onvermogen om te kunnen innoveren (Luiheid), men wil een nog mooier pand c.q. een nog grotere SUV dan de concurrent/collega (Jaloezie) en men denkt 'over water te kunnen lopen' want alles wat we aanraken is een succes (IJdelheid). Het is me nog al wat. Ook al zit er misschien 'hier en daar' een Kern van Waarheid in, om nu zo de Kerstdagen te gaan beginnen.....

Het kan ook anders! Als u en uw organisatie zich nu toch gaat bezinnen, toch de komende week tussen Kerst en Nieuw het jaar 2005 gaat Evalueren (niet vergeten hé!!), dan kunt u wellicht inspiratie halen uit de 7 Deugden: Nederigheid, Gulheid, Naastenliefde, Zachtmoedigheid, Kuisheid,  Matigheid, IJver. De voorbeelden hiervan? Ach als u nu eens begint door aan de voorbeelden bij de Zonden hiervoor een positieve draai te geven, dan hebben we al een begin!

Voor Henri, uit Bert's Kerstverhaal, komen de Deugden waarschijnlijk te laat maar voor u, uw organisatie, uw medewerkers, uw klanten, uw ..... misschien niet. Ik wens u een Fijne & Goede Kerst!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>