6,9%, is dat een forse salarisverhoging?

Vanavond wordt de Leraar van het Jaar gekozen en morgen is het Dag van de Leraar. Om nu een 'duit in het zakje te doen' komt Ronald Plasterk met het 'goede nieuws' dat de leraren in het Basisonderwijs een 'forse salarisverhoging' krijgen! 6,9%!

Met 6,9% salarisverhoging gaat iedere vergelijk met de periodieke verhogingen van Neerlands Top Verdieners natuurlijk volledig mank. Maar ja, zij zijn dan ook 'van een andere planeet'.

Vraag is nu alleen of die 6,9% salarisverhoging zoals Plasterk zich die voorstelt wel écht Fors is? Zeker als Plasterk en de zijnen er binnenkort zelf 10% op vooruit gaan.....

Ons land heeft grote problemen om voldoende leerkrachten voor (liefst 'Goed') onderwijs te kunnen inzetten. Inzetten om alleen al aan 'de vervangingsvraag' te kunnen voldoen, zo maakte de OECD ons dat zeer recent nog duidelijk (nb: 'vervanging' van de leraren die op basis van hun leeftijd het Onderwijs binnenkort gaan verlaten).

De vraag is of een salarisverhoging überhaupt dé oplossing is, de enige oplossing? (nb: 'enige' want ik wil de leraren zelfs deze 6,9% niet onthouden.) Covey, Kets de Vries e.a. stelden niet eens zo heel lang geleden zoiets als: 'Na fysiek overleven is psychologisch overleven de belangrijkste menselijke behoefte: begrepen worden, erkenning krijgen.'

Mijn vraag aan Minster Plasterk c.s.: Erkent u zo uw leraren? Erkent u hen voldoende om hen ook 'psychologisch overleven' te kunnen bieden? Ben benieuwd.

Overleven vraagt dus om erkenning, om betrokkenheid, om engagement.

Ik doe maar direct een voorzet, een voorzet afkomstig van Lynda Gratton schrijfster van Strategic Human Resource Management (nb: want daarin, binnen SHRM, mogen we deze 6,9% verhoging toch ook plaatsen).

"Elements of Engagement

To foster deeply committed employees, you need the following:

• A comprehensive understanding of the types of people who will be productive in your organization over the long term. What kinds of skills should they have? What should be their attitudes toward work?

• A well-defined, well-communicated signature experience that conveys for potential hires and reinforces for employees the attributes and values of the organization.

• A coherent employee experience—none of your company’s environmental elements misrepresents what it’s really like to work there."

Over het algemeen adviseer ik organisaties om (veel) flexibeler om te gaan met hun beoordelingssysteem, veel eerder de uitdaging op te zoeken om 'af te rekenen' op concreet meetbare doelstellingen 'zonder discussie'; voor beide partijen een trigger, zo blijkt. 

Het lijkt mij dat er voor Plasterk's Ministerie binnen het Onderwijs ook na morgen nog het nodige te doen is. 'Handen uit de Mouwen'. Misschien worden uw ambtenaren getriggerd door een 'Forse' salarisverhoging? ;-)

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Herman van Wissen
Natuurlijk is het verhogen van salaris in veel gevallen een tijdelijke oplossing van een veel groter probleem. Toch is het bij leraren en docenten wel een verstandige stap. Er zal structureel iets aan het inkomen van deze belangrijke groep moeten gebeuren. Door jarenlange bezuiningingen op de salarissen en zelfs het verlagen van de salarissen heeft er voor gezorgd dat het vak docent gedevalueerd is tot een baan zonder status en een te laag inkomen. Het is in het belang van ons Nederland dat het beroep weer aanzien krijgt en aantrekkingkracht op gemotiverde leerkrachten.
Henk
6,9% lijkt heel wat maar .... het betreft hier een verhoging die is uitgesmeerd over 2 jaar. Dus voor dit jaar geldt een verhoging van 3,4% die bovendien nog verspreid gegeven wordt ook. OK, de leraren houden net de inflatie bij dit keer maar de negatieve gevolgen van de verandering van de ziektekosten wordt er niet mee goed gemaakt. Jammer dat de salarisverhoging niet is gekoppeld aan de stijging van het aantal taken en de stijging van de bijbehorende werkdruk. Als Plasterk slim is, sluit hij de volgende keer een CAO voor 10 jaar of. Kan hij pronken met een salarisstijging van 40%.