3 Tips voor Familiebedrijven.

Als je samenwerkt met familiebedrijven, als je deelneemt in en aan een familiebedrijf, dan leer je al vrij snel 3 belangrijke lessen:

  1. 1. Maak de Kip met de Gouden Eieren géén Kopje Kleiner!
  2. 2. Familiebedrijven vragen om een Andere Managementstijl.
  3. 3. Geef iedereen zijn/haar eigen Zandbak.

Familiebedrijven doen het goed, we hebben er veel in Nederland, ze leveren een essentiële bijdrage aan onze economie, ze zijn uniek. Wilt u meer info over deze 4 stellingen, bezoek dan de rubriek 'Familiebedrijven'.

Als ze dan zo bijzonder zijn, die familiebedrijven, dan verdient het managen van zo'n organisatie ook bijzondere aandacht.
Die bijzondere aandacht vraagt:

  1. 1. Maak de Kip met de Gouden Eieren géén Kopje Kleiner.

Een succesvol familiebedrijf opzetten gaat vaak moeizaam, het vinden van een geschikte opvolger is toch nog altijd het moeilijkst. Niet alleen iemand (m/v) geschikt vinden die de managementtaak, uw managementtaak op zijn minst 'naar behoren' maar liefst ook 'veel beter' oppakt. Ook de emoties rond zo'n opvolging laten niemand in (en buiten) de familie koud. Maar 'Wat er ook gebeurt:' Laat het succes van uw organisatie door deze perikelen nooit te gronde gaan!

  1. 2. Familiebedrijven vragen om een andere Managementstijl.

Met niet-familieleden in een Management Team kun je makkelijker communiceren, zij zijn sneller te overtuigen en tot actie aan te zetten dan (de meeste) van uw familieleden. U kunt ook meer objectief zijn over niet-familieleden, over hun handelen en de prestaties die zij leveren. Familieleden worden in hun onderlinge zakelijke contacten vaak beknopt door emoties, de ons-kent-ons cultuur (NB: ma/schoonma zegt tegen haar kinderen dan ook vaak over pa, haar man en ceo van het familiebedrijf: 'Je kent hem toch!' Maar is dat zo?), en: het is toch je familie! 'Morgen is ie jarig...... Wat geven we 'm eigenlijk?'

  1. 3. Geef iedereen zijn/haar eigen Zandbak.

Voordat je het weet struikelen de familieleden over elkaar door de gangen van het familiebedrijvenpand. Da's op zijn minst niet handig. De kans is groot dat als de familie / leiding er samen al niet uitkomt, de medewerkers dat gedrag volgen. Oplossingen hiervoor zijn:

  • => de Structuur van de Organisatie; heldere én afgeschermde rollen, taken, verantwoordelijkheden.
  • => een apart Investeringsvehikel; geef niet-opvolgers een eigen zandbak
  • => apart 'Speelgoed'; een dito zandbak maar dan (toch) binnen het familiebedrijf
  • => Investeer in uw familieleden, uw (klein)kinderen, uw opvolging (nb: maar opvolger investeer ook in de opgevolgde!). Investeer in de onderlinge contacten, in hun Opleiding & Ontwikkeling, in hun vaardigheden, in hun nieuwe uitdaging, ook in hun nieuwe zandbak.

Niet gevreesd, voor uw €, want dat zo'n eigen zandbak succesvol kan zijn dat blijkt wel uit zandbakken als die van Lost Boys, Route Mobiel, Lemnis Lighting.

Over dit onderwerp verschijnt er binnenkort weer een boek, maar dat wordt deze keer geschreven door Edward Hess: 'Successful Family Business'.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>