3 Redenen waarom Jan Peter Balkenende President van Europa wordt (en 7 verrassingen voor zijn opvolger).

Het helpt niet, ontkennen: J.P. Balkenende wordt de 1e President van Europa, da's niet zo'n lastige voorspelling. Er zijn hiervoor 3 redenen:

1. Aan de benoeming van Balkenende tot eerste Europees President stoot zich geen enkele Europese parlementariër. Niemand zal het later kwalijk worden genomen dat hij (zij kan ook) zijn stem uitbracht op JPB; compromisloos. Bij tegenstrever Tony Blair, toch niet geheel van onbesproken gedrag, ligt dit gevoeliger.

2. Balkenende neemt nu al afscheid van zijn huidige functie. Hij laat de 'crisis' volledig over aan collega Wouter Bos, hij bemoeit zich niet eens meer met 'zijn' Uruzgan. Hij reist de wereld rond, is dit een afscheids- of juist een kennismakingstoer? Ik vermoed het laatste. Zelfs de Tweede Kamer leden voelen dat JPB's vertrek aanstaande is & lopen als nerveuze mieren door de gangen van de regeringsgebouwen: 'Wat nu?' hoor je hen zeggen; daarover zo meer.

3. Europees Commissaris van Mededinging Neelie Kroes heeft in Brussel een onuitwisbare indruk achtergelaten & daarmee het pad geeffend voor een landgenoot, voor onze premier. Men denkt nl. al snel dat als één Hollander zo is, dan zal de rest dat ook wel zijn, dito gedrag vertonen; het Halo Effect noemen we dat ook wel.

Er zijn nog wel meer redenen te verzinnen voor deze benoeming, zoals JPB's goede verstandhouding met (bijna) iedereen op het internationale politieke toneel. Ons land leverde ook al de 1e President van de Europese Centrale Bank, Wim Duisenberg. Etc.etc, ik houd het bij deze Top 3. Wij mogen best wel trots zijn op Jan-Peter's benoeming: 'we' tellen weer mee!!!

Dus kunnen we nu al met een gerust hart over gaan naar de procedure voor zijn opvolging & zijn opvolger zichzelf voor laten bereiden op 7 verrassingen!

Of er nu verkiezingen komen of niet na JPB's vertrek, da's voer voor juristen, een opvolger komt er sowieso. Die opvolger van Balkenende kan dan voor 7 verrassingen komen te staan! Hij, beter nog: Zij(?? 30%quotum weet u nog?) kan dan maar beter (goed) voorbereid zijn!

  • Surprise One: You Can’t Run the Company; het blijkt, ondanks uw titel/functie, dat niet u maar anderen, voor uw komst de Macht al in handen hebben genomen,
  • Surprise Two: Giving Orders Is Very Costly; besluiten kosten u veel tijd & energie, stroperig is hierbij nog de minste metafoor,
  • Surprise Three: It Is Hard to Know What Is Really Going On; voordat je dat écht weet/beseft, is het alweer tijd voor de volgende verkiezingsronde,
  • Surprise Four: You Are Always Sending a Message; lees anders nog eens deze entry,
  • Surprise Five: You Are Not the Boss; maar wie is dat wel, in de Politiek?,
  • Surprise Six: Pleasing Shareholders Is Not the Goal; aandeelhouders, die heb je niet in de Politiek dus da's makkelijk (of je ziet hier de metafoor met de kiezer....),
  • Surprise Seven: You Are Still Only Human; je bent, nog steeds, een mens & m.n. de media zullen je er met regelmaat opwijzen.

Opvolger: neem ze ter harte, deze verrassingen! (Met dank aan Michael Porter c.s. in 'Seven Surprises for New CEOs'.)

Jan-Peter Balkenende heeft 1 Geluk: hij volgt niemand op! Da's nóg een reden voor zijn benoeming, want de meesten van ons volgen alleen maar op. ;-)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Ruben Flach
Ik juich het van harte toe dat Balkenende de 1ste president van Europa wordt. Hij heeft laten zien dat hij stabiel is, ook in lastige tijden. Laten ze dat maar stoffig noemen, maar je weet wat je aan hem hebt. Dat kan je van anderen niet zeggen, die voorheen opositie waren en nu ineens blijken toch dezelfde mening te hebben. Kennelijk betekend in de opositie zitten ook echt in de opositie schreeuwen, ook al weet je niet waarom, gewoon doen. Opmerkelijk zijn de geluiden vanuit de kamer, want nu ineens is 'JP' van ons allemaal. De algemeene stemming in de kamer is toch van een soort 'trots'. Dit terwijl in de meeste discussies 'onze JP' toch vaak voor waardeloos wordt uitgemaakt. Tja, politiek zullen we maar zeggen. Zullen we het ooit begrijpen? Ik wens 'onze JP' heel veel succes toe.
Leo Pelsers
3 Redenen waarom Jan Peter Balkenende President van Europa wordt (en 7 verrassingen voor zijn opvolger).
Als CDA-er vind ik het goed dat Balkenende ons gaat verlaten. Ik ben niet eens met Ruben dat JP stabiel is. Hij straalt niets uit en doet niets. Is niet ondernemend genoeg voor ons land en de vergrijzing.
Bos is nu toch al zijn vuile werk aan het opknappen. Financiele Crisis, AOW, Banken rotzooi, Bonussen etc.
Als CDA-er vind ik het ook een beetje laf dat Bos de rotzooi moet opknappen. Jammer dat hij daardoor dan ook nog de klappen gaat krijgen bij de verkiezingen. Bos is voor mij ijzersterk in zijn optreden. Als ik Hans Hillen hoor roepen dat de PVDA overbodig is geworden dan moet ik lachen, want die overbodige partij ruimt nu wel de rotzooi op voor het CDA. Het CDA zwijgt.
Balkende weg en Eurlings de nieuwe man. Een goede keuze. Eurlings onderneemt genoeg bij zijn ministerie.
Een man met ballen dus.  Laat JP maar gaan en succes, want hij gaat.We moeten het alleen nog officieel ergens horen in Europa.
Blijft mijn enorme respect voor Bos van de PVDA.
Joost van Rooijen
Haha, de echte machthebbers in Europa liggen in een deuk: Lulletje Rozenwater aus/from Holland. Van deze prekende maar visieloze  - die zich bij moeilijke dossiers MOET laten souffleren door een oude rot (J.H. Donner) om zich staande te houden,  die vier kabinetten in het honderd heeft laten lopen, die GEEN regie voert - hebben zij niets te vrezen. Voor hen is het een prima loopjongen.
Tony de Bree
Lid sinds 2019
Volgens het "witte haaien tanden principe" wat ik hier lanceer als reactie op "Open brief aan Jan peter Balkenende":

 <a href="http://www.pluspost.nl/open-brief-aan-jan-peter-balkenende/" rel="nofollow">http://www.pluspost.nl/open-brief-aan-jan-peter-balkenende/</a>

maakt het niet veel uit. Voor Nederland of voor Europa.

Zoals mijn broer zaliger zei "ze zijn met te veel".

Tony de Bree
<a href="http://www.dagboekvaneenbankier.nl" rel="nofollow">www.dagboekvaneenbankier.nl</a>
Daniëlle Botermans-Gerritsen
Met politiek houd ik me helemaal niet bezig. Maar dit lijkt wel een overduidelijke link te leggen naar de historie van ons kleine landje. Van oudsher hebben we het altijd moeten hebben van (onder)handelen en flexibel inspelen op de verschillende culturen van de grotere machthebbers om ons heen. Is dat visieloos? Hoeft natuurlijk niet. Het heeft ons in elk geval al wat posities gebracht in het verleden. Misschien nu weer?
Tja, ik vrees dat het een typisch geval wordt van 'bij gebrek aan gewicht boven komen drijven'. Ik hoop dat JP zich ontpopt als indertijd paus Johannes XXIII. Daarvan hoopte de gevestigde macht ook dat ze iemand kozen die een beetje op de winkel zou passen. Hij drukte een enorm stempel op de RK kerk door zijn heldere visie. Ik ga nu maar heel hard hopen dat (als we toch aan het quoten zijn), JP de drie eigenschappen gaat vertonen die Peter Senge onmisbaar vindt voor leiderschap in onze huidige maatschappelijke en globale ontwikkelingen: 1) Het hele systeem kunnen overzien, 2) Over grenzen heen durven samenwerken en 3) Een helder, concreet en vooruittrekkend beeld schetsen van de gewenste toekomst. Met name het laatste mis ik in de huidige manier waarop Europa zich presenteert. Een overstijgend doel, helder verbeeld, zou zo verbindend kunnen werken. Margreeth van der Kooij
Birgitta Kuster-Straver MSc
Goh, deze reactie lijkt precies op hoe een vrouw deze dingen zou doen. Laten we dan gelijk besluiten om voor deze functie een vrouw te benoemen! Een vrouw is bij uitstek geschikt om het bovengenoemde, bepleite gedrag - met name verbinden - te vertonen.
Denk eens aan Merkel, denk eens aan Kroes, denk eens aan Van Rooij (Yvonne), Segolene Royal etc.
Record 2.036 lezers en 299 leden, wie wordt nr. 300???
[...] entry &#8216;3 Redenen waarom Jan Peter Balkenende President van Europa wordt (en 7 verrassingen voor zijn... leverde nog diezelfde donderdag het record aantal lezers op van 2.036!! Héél mooi. Met deze [...]
3 Redenen waarom Verhagen Wel en Verburg c.q. V.d. Hoeven Niet Balkenende Opvolgt (e.a. tips)
[...] wellicht ben ik nog 1 van de weinigen die 3 Redenenen heeft waarom JPB naar Europa vertrekt, los daarvan is het leerzaam om toch te kijken naar de [...]
Danyo Romijn
Gellukig is de kans erg groot dat hij helemaal niet de eerste president van Europa gaat worden. Daar moet je toch niet aan denken ? Zo'n beetje de slechtste minister-president die Nederland ooit gekend heeft en die zou dan de geschiedenis ingaan als eerste president van Europa ? Dat verdient hij totaal niet. Wat heeft hij voor Nederland gedaan?

De Nederlandse bevolking was tegen de oorlog in Irak, wat doet JP: geeft politieke steun aan deze oorlog om zo collega Jaap de Hoop Scheffer een baantje aan te bieden bij de NAVO.
De Nederlandse bevolking was tegen de Europese grondwet (en dus ook tegen een Europese president!) en wat doet JP: samen met andere regeringsleiders toch die grondwet forceren.
Het grootste gedeelte van de Nederlandse bevolking ziet niets in de Joint Strike Fighter en wat doet JP: geeft keer op keer akkoord om verder te gaan met die nutteloze en peperdure project.
En dan komt er een crisis, veroorzaakt door bankiers en andere rijke graaiers en wat doet JP: die schuift de rekening op de bevolking, door de AOW leeftijd te verhogen naar 67, zodat de rekening betaald moet worden door hen die niets met de oorzaak van de crisis te maken hebben. Bovendien wordt de rekening pas vanaf het jaar 2020 betaald, lekker vooruit schuiven dus.
De Nederlandse bevolking was ook heel kritisch toen JP als enige Europese leider weigerde met de Dalai Lama te praten, omdat hij niet de economische band met China op het spel wil zetten.

En zo iemand zou president moeten gaan worden van Europa ? Dat is toch de grootst mogelijk denkbare nachtmerrie !