Oxxio klanten worden geëlectrocuteerd

Hot zijn de tv commercials waarin we worden bewerkt over te stappen op een andere energieleverancier. Frans Bauer kreeg in alle toonaarden te horen dat het helemaal niet moeilijk is en Maurice de Hond, adviseert DOEN. Opvallende overeenkomst van al deze commercials is dat er niet wordt bijverteld, waarom je het moet doen.Kennelijk toch onder de indruk van deze reclames stond ik eind april een verkoper van Oxxio te woord die mij probeerde te overtuigen dat wij aanzienlijk beter af waren als we over gingen op zijn bedrijf. Na het gesprek verzocht ik hem het voordeel schriftelijk uit te leggen. Voordeel voor vier adressen, waar wij verantwoordelijk zijn i.v.m. de levering van gas en elektra.
En toen begonde ellende. Enkele dagen later (27 april) kregen wij vier contracten toegestuurd. Er moest alleen nog maar een handtekening onder en dan terugsturen. Ook kregen we twee keer vier meterstandkaarten. Die moesten worden ingevuld en ingestuurd.
Maar er zat geen berekening bij waarom we er voordeel van hadden.Vier keer niks dus. 10 mei mailden we naar Oxxio onder meer: Kunt u twee kolommetjes leveren tot en met het eindtotaal? Geen antwoord.
Dus we deden niets. We stuurden geen contracten en geen meterstandkaarten op.
Maar 20 mei kregen we van NUON een bericht, dat ‘uw nieuwe leverancier’ namens ons het contract heeft opgezegd. En dat bij tussentijdse beëindiging van het contract een boete hoort.


Telefonische pogingen met de Oxxio verkoper in contact te komen (à 10 cent per minuut) mislukten. We leerden wel enkele medewerkers van de klantendesk kennen, en... de specialisten, naar wie we werden doorverwezen (na enige wachttijd à 10 cent per minuut - al onze medewerkers zijn in gesprek (…met elkaar, denk je dan). Die beloofden het uit te zoeken en terug te bellen. Maar dat gebeurde niet.
Tijd voor een aangetekende brief (31 mei) naar de directeuren van Oxxio (Kees-Jan Bus) en Nuon (M. Hagers).
Van Oxxio kregen we geen reactie op deze brief, tot op de dag van vandaag.
NUON reageerde, tenminste, nadat ik ook daar veel medewerkers van de klantendesk - à 10 cent per minuut - heb leren kennen. Op mijn vraag: ”Waarom belt u niet even: ‘Klopt het dat u bij ons weggaat? Waarom?” Antwoord: “ Daar kunnen we niet aan beginnen. Dat is onderling zo afgesproken.”

Het wordt steeds erger
29 juni stuurde Oxxio wel een‘Bevestiging opzegging leveringsovereenkomst’. Wij hebben van uw nieuwe leverancier bericht ontvangen ...’ Wel wordt gewezen op de opzegvergoeding, die nog in rekening gebracht kan worden.
Maar Oxxio reageert daarna ook naar onze Rabobank (waarvan ons rekeningnummer onder aan de aangetekende brief staat): Vier keer gas en vier keer elektra voorschot, toaal € 862,21 wordt van onze rekening afgeschreven! (6 juli).
In alle staten bel ik de medewerker van de bank, die de betalingen direct ongedaan maakt.
“Maar hoe kunt u nou derden betalen zonder mijn opdracht?” Er volgt een onmachtig antwoord: “Er zijn inderdaad van die machtigingen.”
Oxxio reageet weer, nu met ‘specificatie openstaand saldo totaal € 862.21 (19 juli) ’binnen 7 dagen betalen’!, volgens de afdeling creditmanagement.
Wij hadden reeds na de afschrijving van de € 862,- onze rechtsbijstandverzekering (ARAG) ingeschakeld (8 juli).

Uit onze brief naar ARAG, Leusden
“Wij voelen ons machteloos en vinden het doodeng dat derden (Oxxio) zonder van ons opdracht, handtekening of machtiging te hebben gekregen
- afspraken ongedaan kan maken (ons contract met NUON)
- geld van onze rekening kan doen afschrijven (RABO)
- opzegvergoedingen kan aankondigen van niet gesloten en dus ook niet opgezegde contracten.
Het verbaast me dat zowel RABO als NUON zeggen hier niets aan te kunnen doen.”

Happy end
De ARAG jurist, Martijn Drost, neemt contact op met Oxxio en Oxxio mailt enkele dagen later terug naar ARAG (niet naar ons): dat ze het dossier Dekker sluiten.

Herinneringen aan tien weken “energie-stress”.
= Inderaad, doodeng dat deze megabedrijven kunnen beschikken over je wil en zelfs je bankrekening.
Maar ook:
= Ze besteden miljoenen aan (tv) reclames om van elkaar klanten af te snoepen. Daar hebben ze kennelijk onderling spelregels voor afgesproken. Ja, gek op klanten, maar dan vooral nieuwe.
= Ze besteden miljoenen aan het werven en scholen van stressbestendige medewerkers voor de ‘helpdesks’. Ik herinner me uit de vele gesprekken uiterst beschaafde mensen , die zelfs begrip hebben voor je onbehagen. Maar ze opereren in een strak keurslijf vanuit het management: Zo zijn onze manieren. Niks uitzoeken, blijf vriendelijk, leg de telefoon neer na het gesprek - à10 cent per minuut - en doe verder niks.
= Hondsbrutaal. Tot er een rechtsbijstandsjurist belt. Dan wegwezen. Schijters.

Jaap Dekker, Odijk

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

jung
Jaap, .... of moet ik je als "broer van die Rotterdamse komiek" aanspreken?

Wat moet ik hiermee?  Wist jij dit nog niet? Ben jij wereldvreemd? Ben jij dat, die ook meedoet aan die terreuracties van b.v. de Postcodeloterij?
Nou daar is de rest van Nederland dus blij mee! Zolang jij  MEEDOET  blijft het systeem in stand; gek he?
berk
Buitengewoon flauwe reactie van Jung. Heeft het kennelijk niet begrepen ... want Jung schrijft zolang jij MEEDOET ... Maar dat was nu net het punt van Jaap. Hij deed niet mee! Heeft alleen info opgevraagd.
Wat jammer is, is dat ik van ARAG wel een tegenactie had verwacht; een claim met kosten voor ongemak, kostbare uren (gekapitaliseerd en wel) en voor gederfde levensvreugde.
Ook zou ik het contract bij NUON per eerste vervaldatum gemotiveerd opzeggen en een andere leverancier kiezen. Of beter nog, NUON de gelegenheid geven een redelijke compensatie te bieden voor de gemaakte fout, bij gebreke waarvan, zo spoedig als mogelijk het contract zal worden opgezegd.
richard spaans
Geachte heer Dekker, Vandaag heb ik uw weblog gelezen. En daar werd ik uiteraard niet vrolijk van. Er is in uw geval namelijk nogal wat fout gegaan. Ik begrijp uw woede over de gang van zaken dan ook goed. Wij bieden daarom nogmaals onze welgemeende excuses aan voor de fouten die eerder dit jaar zijn gemaakt. U had namelijk onmiddellijk en op de juiste manier geholpen moeten worden. De contracten zijn onterecht toegestuurd en toen u daarover contact met ons opnam, hadden wij hier adequaat op moeten reageren. Overigens heb ik destijds naar aanleiding van uw aangetekende brief een collega van mij gevraagd telefonisch contact met u op te nemen. Voor zover ik heb begrepen is dit ook gebeurd en is er een en ander voor u uitgezocht.
 
Want ik wil graag vooropstellen dat dit niet is hoe wij willen werken. Ons doel is namelijk om al onze klanten tevreden te stellen en geen mensen klant te maken terwijl zij hier nog niet achter staan. En als dat onverhoopt wel gebeurd, dan dient hier direct actie op ondernomen te worden. Iedere dag weer zetten onze medewerkers zich voor de volle 100 procent in. Echter, het blijft mensenwerk, en waar mensen werken, gaat er helaas ook wel eens een en ander mis. Voorbeelden zoals die van u laten ons zien dat er nog voldoende ruimte is voor verbetering en houden ons scherp. Want wij blijven ons inzetten voor het verbeteren van onze dienstverlening en het verhogen van de klanttevredenheid.
 
Met vriendelijke groeten,
 
Kees Jan Bus, Algemeen Directeur
Oxxio
Rolf Marten
<em>"</em><em>Echter, het blijft mensenwerk, en waar mensen werken, gaat er helaas ook wel eens een en ander mis. </em>"

- Stel dat Jaap Dekker in de loop van de tijd 10 mensen bij Oxxio heeft aangesproken (waaronder de directeur). Van die 10 mensen is het goed denkbaar dat er eentje 'es een fout maakt; kan gebeuren. Maar dan zijn er toch nog 9 anderen die de fout recht kunnen zetten? Waarom hebben die 9 mensen dat niet gedaan, en wat zegt dat over de bedrijfscultuur bij Oxxio?
Kees Jan het Busje komt zo
Gewoon oplichters die van oxxio
Debby
Tenenkrommend verhaal Jaap. 
Ik ben niet (meer) zo van de reachtsbijstandverzekering maar in dit geval is het wel je redding geweest.

Bij dit soort verkoopacties geef ik normaliter ook aan: " doe maar een voorstel op papier, dan kijk ik er eerst even naar voordat ik ergens ja op zeg. "
Zo te horen kun je je zelfs dit niet meer permiteren om jezelf te beschermen tegen agressieve verkoopmethodes.

Ik ben klant bij greenchoice en ik ben erg blij met dit bedrijf.
* zij leveren 100% duurzaamopgewekte energie
 (kijk op groenestroomjagraag.nl )
* altijd onder de prijs van grijze stroom 
* Geen vervelend call center maar eigen mensen aan de lijn die binnen no time een oplossing of antwoord op je vraag hebben.
* Soepel flexibel en toch een groot bedrijf. 
* De directeuren van greenchoice verdienen veel minder dan die bij Nuon. (zie hun eigen website)  
* ondersteunen consumenten bij zelfopwekking via zonnepanelen op het dak. 

Of hou het initiatief van Urgenda in de gaten.  ZONenergie opwekken op je eigen dak zonder subsidie en toch rendabel. Zij organiseren inkoopgroepen.
Laat die grote energie bedrijven het heen en weer krijgen. 

Ik zeg: doe jezelf, het milieu en je portemonee een lol en stap over naar Greenchoice.  
eva v b
Kees-Jan Bus, directeur van Oxxio, ik neem u even mee: Begin januari zijn wij overgestapt naar oxxio. Nog geen 2 weken later zijn wij teruggegaan naar onze oude leverancier essent omdat zij ons als trouwe klant terug wilden, en zij de overstapboete voor hun rekening wilde nemen.Zoals gezegd. We moesten een overstap boete betalen en een boete voor de i pad. De overstapboete zou door essent worden betaald, aan ons, en wij weer aan oxxio. Wij kregen 2 eind adrekeningen van oxxio. Gas en electra. Apart van elkaar. We hebben gebeld, en overlegd dat we de nota's door zouden sturen naar essent en zij ons zouden betalen waarna wij jullie zouden betalen. Dit was accoord bevonden. Wat schetst echter onze verbazing, we hebben uit het niets binnen heel korte tijd een deurwaarders brief in de bus gehad en een dag later al de volgende met een dikke boete. De zgn voorafgaande aanmaningen hebben wij nooit mogen ontvangen. Ook de herinneringsbrieven of zgn vervaldatum van de mogelijke betaling. Niks van dat alles. Terwijl oxxio zegt van wel, want dat zou zo in hun systeem staan. Echter is er gek genoeg ook niks terug te vinden over de afspraak dat de betalingen misschien een dag of wat later zouden arriveren ivm het feit dat wij afhankelijk zijn van de uitbetaling naar ons toe van essent. Wij zijn dus afhankelijk van wanneer zij de nota's verwerkt en uitbetaald hebben. Elke keer als wij ons geld van essent binnen kregen kregen wij een melding via de telefoon en maakten het over. De eerste was netjes betaald, en de tweede hebben wij vorige week via internet bankieren ook overgeboekt. Zodra dus het geld van essent erbij stond. Een dag of wat later ontvingen wij een brief van das grechtsdeurwaarders met een flinke boete terwijl wij dus wel al betaald hadden maar dit niet terug te vinden was in jullie systeem. Het bewijs mailen van betaling zou niets uithalen. We zijn meermaals afgeblaft en uitgelachen waarna wij actie hebben ondernomen. Het gekke is, toen ik eenmaal door werd verboden naar de juiste afdelingen, we praten nu 2 hele dagen bellen later, bleek dat we wel ons bewijs konden mailen. Nadat we dit in meervoud hadden gedaan, bleek na een telefoontje een halve dag later, er niks in het systeem stond. Er werd door Susan de Haan geclaimd dat de fout bij ons lag of bij het internet systeem maar in ieder geval niet bij oxxio. Ook werd er gesteld dat wij Post.nl moesten raadplegen en daar een claim moesten neerleggen wegens het niet op tijd of helemaal niet bezorgen van de post van oxxio. Ook ligt het aan ons dat de betalingen die wij wel gedaan hebben en zwart op wit hebben, niet bij hun binnen zijn gekomen. Kortom Oxxio legt ALLES maar dan ook ALLES buiten zichzelf. Mail die niet aankomt is een systeem fout, bedragen die over worden geboekt maar niet te traceren zijn, zijn onze fout, want wij liegen. En post die wij niet binnen hebben gekregen ligt aan Post.nl. Dat geeft toch te denken. Ook de door ons gepleegde telefoontjes zijn onvindbaar. En bestaan dus niet is Oxxio's reactie. Omdat het niet bewaard is gebleven, omdat er geen notities van zijn gemaakt liegen wij. Enfin, onmiddellijk dezelfde dag nog contact met das deurwaarders opgenomen, toen met onze rechtsbijstand verzekering. Inmiddels hebben wij het uit handen gegeven. Toch wil ik het nog een maal netjes proberen op te lossen. We willen dat de boete, aanmaning en deurwaarderskosten via das, in worden getrokken, en dat ons dossier wordt gesloten. Alles is betaald. Wij willen ook graag verder. We hebben nog nooit in ons leven een deurwaardersbrief mogen ontvangen, en al helemaal niet zo snel. De eindafrekening is van 12 febr 2013, daarna nooit meer iets gehoord, tot die dikke boete. Het is godsgeklaagd. Heel internet staat er vol mee dat jullie meteen deurwaarders sturen en met boetes komen. Wij hebben niks verkeerd gedaan. Geld is betaald. Lijkt me logisch dat een en ander nu netjes opgelost wordt. De betaling en deurwaarders brief hebben elkaar gekruist. Ipv dat jullie nu een beetje geduld hadden gehad. Want dan was gebleken dat wij wel al hadden betaald. Dat het bedrag niet verwerkt is, kunnen wij niet helpen. Inmiddels heeft mijn man al een bewijs van betaling gemaild. Lijkt mij dat de kous hiermee af is. Vorige keer telefonisch ook al aangegeven het bewijs te willen mailen. Maar daar deden ze niet aan oxxio lachte me gewoon uit. Om te huilen dit. Nu blijkt verdorie dat de bank pas op 2 april de aanvraag voor betalen heeft verwerkt ivm weekend en paadagen. Maar we hebben wel het BEWIJS dat we de bank 28 maart opdracht gegeven hebben meteen door te sluizen, komen ze wee met: jullie wisten toch heus wel dat er geen betalingen gedaan worden met pasen, waarom doen jullie het dan? Betaal je, denk je, op tijd, krijg je dit te horen. Er is toch bewijs dat we meteen over zijn gegaan tot opdracht tot betalen, dat de bank het dan later verwerkt doet dan toch niet ter zake? Maar daar wordt niet eens naar gekeken. 2 april is te laat, en dus boete. Terwijl de deurwaarders brief van 27 maart is. Dus hoezo vooruitziende blik? De dag erna nog een brief van de deurwaarder, we krijgen niet eens fatsoenlijk de tijd een en ander uit te zoeken. Chapeau oxxio ga zo door. Omdat inmiddels alles is betaald. Wil ik dat dit klaar is en dat we het boekje kunnen sluiten. Zo niet dan zet ik mijn procedure voort en laat ik het voor komen. Samen met een heleboel anderen trouwens, die staan te trappelen om hun zegje te kunnen komen doen. Graag hierop jullie antwoord. Met vr gr e van bommel.