ING cliënt wordt slachtoffer van internetbankieren

Onlangs sprak een familielid van eenentachtig jaar me aan over een akkefietje dat hij met de ING bank heeft. Mijn oom had begin januari een bedrag van euro 2.500 geprobeerd over te maken naar een Duits bankrekeningnummer. Hij had van het Duitse bedrijf het banknummer gekregen. Dit nummer begon met DE gevolgd door een reeks cijfers. Het waren er nogal wat. De transactie via ING internetbankieren leek in orde. Toen hij echter van het Duitse bedrijf begreep dat het geldbedrag niet op hun rekening stond ging hij op onderzoek en kwam erachter dat het bedrag naar een Nederlands banknummer was overgemaakt. Wat wil het feit: bij het invoeren had bovengenoemde ING cliënt het opgegeven buitenlandse nummer ingevoerd inclusief Duits adres. Het ING systeem zette dit nummer automatisch razendsnel om naar een NL IBAN-nummer. De man op leeftijd had dat niet snel door. Hij had geen opvalled ‘alert’ gekregen van ING dat het banknummer niet correspondeerde met de naam van de ontvanger. Bovendien was het een verandering van een buitenlands nummer naar een Nederlands nummer zonder corresponderend adres. Twee ‘bugs’ dus. Triest want nu ontving een willekeurige Nederlander even euro 2.500 en de eigenaar van dit geld kon naar zijn centen fluiten. Zo lijkt het.

Het begin van de ellende

De gedupeerde nam na dit incident direct contact op met de ING. De boodschap van de servicemedewerkster van de bank was duidelijk: de bank is niet in staat het bedrag te storneren. ‘ U bent zelf verantwoordelijk!’ De oude baas was even uit het veld geslagen. Logisch, hij had immers het nummer goed ingevuld, alleen was het hem niet duidelijk dat hij voor een buitenlandbetaling had moeten kiezen. Een Nederlands nummer had hij zeker niet ingetikt. En het was belangrijk dat de betaling voor een bepaalde datum zou plaatsvinden.

De dame van de bank merkte wel op dat de ING contact ging opnemen met degene die – onterecht – het geld had ontvangen. Wordt het geld niet binnen drie weken (rekenend vanaf inmiddels alweer twee weken later...) door de andere bankrekeninghouder teruggestort, dan kreeg mijn oom de naam en het adres van bovengenoemde en kon hij het zelf uitzoeken. Kortom, zoek het uit, het is niet een probleem van de ING bank. En dan hebben we het nog niet eens over de gevolgen van het niet op tijd betalen van deze rekening.

Buitengewoon onvriendelijk

Naar mijn idee is de opstelling van de ING bank ronduit schandalig. Een bankrekeninghouder die per ongeluk niet intikt dat het een buitenlandbetaling betreft, de ING bank die automatisch het nummer omzet naar een willekeurig NL IBAN-nummer, de ING bank die de rekeninghouder NIET DUIDELIJK beschermt tegen fouten en nu komt het: de cliënt in de koude laat staan. Het kan echt ook anders. Rekeninghouders die internetbankieren bij ABN AMRO krijgen – als ze een fout maken bij het invoeren van een banknummer dat niet correspondeert met de naam van de rekeninghouder een opvallend pop- up venster in beeld. Een waarschuwingssysteem – beeldschermvullend – dat adequaat is want je kunt er niet omheen. Zo is de kans op fouten miniem.

Enfin, de drie weken zijn bijna verstreken en het ING IBAN slachtoffer zit nog steeds te wachten op zijn zuurverdiende geld. Het ziet ernaar uit dat hij op de ING wijze nimmer zijn geld terugkrijgt. Dus moeten wij in de aanval. Ik heb hem geadviseerd naar het televisieprogramma Radar of Kassa te gaan want die kunnen dan een ING verantwoordelijke op het matje roepen. Ik heb besloten om hem daarmee te helpen want of je nu oud bent of jong… de bank moet achter je staan, je helpen en niet met een kluitje in het riet sturen.
 

 

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Rob van den berg
Een e-mail gestuurd naar de ING. Hopelijk volgen vele mensen deze suggestie.
Fabiana van de Paverd
Het mag duidelijk zijn dat de ING dit bedrag gewoon moet terugstorten!
Robert Kroon
ING speelt een dubbelspel. Toen de Gemeente Amsterdam 'per ongeluk' 188 miljoen had overgemaakt, wist deze bank binnen 24 uur veel geld te stoneren. Waarom lukt het daar wel en bij deze ouwe baas niet?
robert
Heeft ING geen webcare team?
Miriam Zwetsloot
We hebben eenzelfde situatie meegemaakt.

We hebben begin 2014 een betaling gedaan aan bedrijf X dat in ons adresboek stond. Toen bedrijf X ons ging aanmanen omdat we de rekening niet betaald zouden hebben bleek er een verkeerd rekeningnummer achter de naam van bedrijf X in ons adresboek te zitten. Aan bedrijf X waren door ons al eerder betalingen gedaan. Hoe het rekeningnummer ineens veranderd kon worden is een raadsel. Van de ING kregen wij de naam en telefoonnummer van de rekeninghouder. Het telefoonnummer bleek op een andere naam te staan. Een aangetekende brief, waarin wij sommeerde om het geld terug storten werd (tot nu toe) niet bezorgd, omdat het adres en de naam niet overeenkwamen.

Via een andere ING rekening van ons hebben we 1 cent over gemaakt naar het valse nummer met als naam Jansen. De overschrijving werd zonder foutmelding door de ING geaccepteerd en verwerkt.

De volgende stap is een klacht in te dienen bij de ING en/of een juridische procedure aan te spannen. Of misschien toch samen naar Kassa??
Len Stange
ING zou inderdaad wat meer kunnen doen.
Bijvoorbeeld die persoon die dat geld niet terug wil betalen, als dat zo is natuurlijk, op een lijst zetten van mensen die geweerd dienen te worden bij alle banken.
Daartoe zouden alle banken dan weer samen moeten werken.
En een fonds samenstellen waaruit geput kan worden om de oude baas te helpen in de procedure om dat geld terug te halen.
Want ik lees wel forse kritiek op op de ING maar niet op de oneerlijke persoon die het geld niet terug wil betalen.
En daar zit wel het werkelijke probleem toch?
Harrie Jaspers
Het laat maar weer eens zien dat banken er alleen voor zichzelf zijn. Dienstverlening vindt alleen plaats als men er zelf beter van wordt. Eigen fouten worden zo onzichtbaar mogelijk gehouden of ontkent, vermeende fouten van de klant direct in rekening gebracht. Wat is er eigenlijk betrouwbaar aan een bank die alleen publiekelijk ter verantwoording kan worden geroepen? Wat is er overgebleven van de uitspraken van de banken dat 'de klant centraal zou worden gesteld' na de door hen veroorzaakte crisis? Het wordt tijd voor een bank 'die het anders doet'? Mooie slogans op niets gebaseerd. Een treurigmakende realiteit.
chris van alem
Ik schrijf voor 13 regionale kranten (totale oplage >1mln) een artikel over de foute betalingen met IBAN en het gehannes om je geld terug te krijgen. Wie daarmee te maken heeft of heeft gehad, kan contact met mij opnemen. Zie ook: www.depersdienst.nl