Echt eten wint steeds meer terrein…

 

Twee jaar geleden had niemand nog gehoord van ‘Plofkippen’Toen maakte weinig mensen zich zorgen om antibiotica in kweekzalm. At iedereen vol overgave fabrieksbrood en dronk men nog – zonder na te denken – RedBull. Langzaam begint het tij te keren. Consumenten gaan meer en meer nadenken over eerlijke voeding.

Om jullie een beetje te helpen, ging ik voor mijn lezers op pad. In Noord-Holland op zoek naar echt eten.

 Het waait er bijna altijd. De wegen door het polderlandschap zijn daar kaarsrecht. Het staat op de werelderfgoedlijst: De Beemster. Dit jaar bestaat deze Noord-Hollandse polder 400 jaar. Wie verder kijkt dan zijn ‘culinaire neus’ lang is, vindt in De Beemster natuurvriendelijke boeren: fruittelers, groentetelers en veehouders. Een markante veehouder aldaar: Maarten Waal. Een echte boer met het hart op de juiste plek. Maarten runt zijn veehouderij met zijn vrouw en zoon Jan. Het is een echte bioboer. Maarten: ‘Ik ben nou 15 jaar actief ecoboer en werk me de blubber maar heb veel voldoening.’ Vol enthousiasme praat hij over zijn dieren. Ik herken de vriendelijk ogende Limousine vleesveekoeien. Het valt mij op dat deze koeien horens hebben. Ooit heb ik kaasexpert  Betty Koster horen zeggen: “Koeien met hoorns zijn gezonder.” Maarten: “De kalfjes van mijn koeien blijven bij hun moeder. En mijn koeien eten gras, gras en nog eens gras. Als ze in het voorjaar naar buiten gaan vers gras met klaver en kruiden. Dat zie je meteen aan de melk, die is dan geler. En dat proef je in de grasboter en de meikaas die ervan gemaakt worden.”

Voor de oorlog was meikaas populair. Die kaas was erg geliefd onder de Joodse bevolking in Amsterdam. Het is verse kaas en het heeft iets weg van mozzarella. Het heeft weinig smaak en is wit. Oké, ik besef dat de vergelijking krom is, maar het helpt je wellicht als je de kaas niet kent.

Wil je de lente  proeven?  Dan begint dit nieuwe seizoen pas goed met een salade van meikaas met paardebloemblaadjes. Natuurlijk pluk je ze waar de honden niet rondsnuffelen. Dat mag duidelijk zijn.

Goed, voor dit receptje alleen de blaadjes gebruiken. Was de paardebloemblaadjes zorgvuldig. Leg ze daarna 10 minuten in ruim koud water. Laat de blaadjes uitlekken en maak ze daarna droog. Maak een dressing door eerst de kruidenazijn te vermengen met wat zout en peper en er daarna de olie door te kloppen. Schenk de dressing over het mengsel en schep het daarna enige malen luchtig om. Verdeel de salade over de bordjes. Leg de blokjes meikaas op de salade en schik er eventueel partjes tomaat rondom.

Boer Waal vind je op de Volgerweg 41, Middenbeemster. Geopend: vrijdag en zaterdag van 10 tot 17 uur.

Meer weten over eten en drinken en over de communicatie er van: www.dekroonophetwerk.nl

Ingrediënten voor vier personen

150 g paardebloemblaadjes, 1 el kruidenazijn, zeezout, peper uit de molen, 3 el (zonnebloem)olie, 200 g biologische meikaas (in kleine blokjes), eventueel 1-2 eco-tomaten (ontveld en in plakjes)

Eet smakelijk en kies bewust voor goede voeding, want je leven is meer waard!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>