De dode mus van de Postcodeloterij

Het is groot feest in ons huis en vermoedelijk bij al onze buren. De glasbak puilt uit van de champagneflessen. We hebben opnieuw een prijs gewonnen in de Postcodeloterij. De brief schreeuwt GEFELICITEERD en roept ons op nog meer loten te kopen voor de miljoenenjacht.

O ja, onze hoofdprijs! We mogen op een maandag of dinsdag volgende week tijdens openingsuren overdag een bosje rozen ophalen bij een Fleurop winkel ergens ver weg in Amsterdam-West. De prijs van het parkeren is daar meer dan de waarde van het lullige bosje.

Nepprijzen
Het bosje rozen is niet onze eerst prijs. We wonnen al een pot Ben & Jerry’s ijs dat we bij een Plusmarkt in Monnickendam mochten gaan ophalen en een tweede ticket voor de halve prijs voor een film op een maandagavond… Kent u iemand die zijn postcodeloterijprijs al heeft verzilverd en met veel trots heeft gepost op Facebook?

Postcodeleed
Waarom doen we eigenlijk nog mee? Simpelweg, omdat we gulzig zijn… en stiekem stinkjaloers. Ik zou het niet kunnen verkroppen als mijn buren ineens een Porsche voor de deur hebben en mijn andere buren zich eindelijk hun dure echtscheiding kunnen veroorloven.

Ik leef intens mee met mevrouw uit Heusden die zelfs procedeerde tegen de loterij… Zij had de hoofdprijs van de Postcodeloterij gemist, doordat ze niet had meegespeeld. Haar wereld was ingestort en het dorp was ontwricht.

Elke Nederlander die geen lot koopt, neemt het risico het miljonairsschap mis te lopen. Dat is anders bij elke gewone loterij, omdat je daar nooit zeker weet of je een winnaar was geweest als je wel een lot had gekocht.
Bij de Postcodeloterij weet je dat wel. Dat gaat ons niet gebeuren! Wij blijven natuurlijk meedoen en nemen alle nepprijzen voor lief… of kunnen we ons daarvoor misschien afmelden. Ik wil alleen geld, alleen groot geld en liefst snel.

Walther Ploos van Amstel.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Ron
Ik word ook steeds lastigevallen met die post en heb nu zelfs vier loten. Dat er dieren- en natuurdoelen bijzitten (in tegenstelling tot de bankgiroloterij) vind ik goed, voor mensen wordt al zoveel gedaan en dat is natuurlijk ook goed, mits er niet te veel aan de strijkstok blijft hangen.
Als ze me bellen en zeggen "Hallo met de Postcodeloterij" dan ga ik bij voorbaat al juichen endoor de kamer springen en roep ik, heel overdreven door de telefoon,  "ECHT! ECHT WAAR! HEB IK EEEECHT DE JACKPOT GEWONNEN? YiPPIIEEEE, YES YES YES!" Waarna de callcenter medewerker meestal heel timide stamelt "nee u heeft niets gewonnen" en dan vraag ik, "maar waarom bel je me dan?"Als ik gebeld wil worden door de Postcodeloterij is dat alleen omdat ik de JACKPOT heb gewonnen of een miljoen oid., niet om met een of ander lullig smoesje weer een nieuw lot aangepraat te krijgen.
Affijn als er een gezamelijke prijs op mijn postcode valt, dan ga ik met vier loten zeker scoren...... :)
Kaska
Whahaha die reactie van Ron. Lollig.
Mirthe
Walther ik ben het volledig met je eens! Ik vind de postcodeloterij emotionele chantage en het verbaast mij dat deze loterij in Nederland is toegestaan: je weet in geen enkele andere loterij dat je een prijs hebt misgelopen, behalve bij deze. Ik doe er niet aan mee (aan geen enkele loterij) maar zou het toch heel vervelend vinden als mijn buren grote bedragen winnen.
Marcel
Helemaal mee eens, we spelen mee omdat we het de buren misgunnen. dwz we gunnen het de buren wel natuurlijk, omdat we zelf ook meespelen. Ik heb zelfs nog een lot op mijn oude adres. Want ik dacht (toen) het zal toch niet gebeuren dat als ik mijn laatste verhuisdoos uitpak mijn "oude" buren winnen en ik niet. Mijn vrouw en ik hadden allebei een eigen lot, dan hoef je in geval van hoofdprijs niet te delen en kun je zelf bepalen wat je met prijs doet. Een grote indek actie. Qua concept is het natuurlijk helemaal geweldig bedacht.
Roelof Potters
Walter heeft gelijk! Zo schijn je tegenwoordig posts te moeten beginnen. Maar feit is dat juist de postcodeloterij een wel heel stevige duw geeft aan rationele loterij mijders.

Dat begint al bij de goede doelen.  
Rationeel doe je niet mee aan loterijen, want de verwachtingswaarde van de opbrengst is negatief. Zeker van de goede doelen loterijen. Maar bij de goede doelen heb je nog het idee: Mijn inleg wordt goed besteed. Dat is echter ook maar relatief, want als je het bedrag dat de goede doelen krijgen zelf rechtstreeks aan die goede doelen overmaakt, ben je, zeker in combinatie met de bijbehorende belastingaftrek, veel goedkoper uit. Los van het feit dat die begunstigde goede doelen ware marketeers voor de postcodeloterij zijn geworden. Voor mij geldt dan: Die goede doelen hebben mijn geld niet meer nodig...

Blijft over het burenprobleem. Heb ik de hele zomer hard gewerrkt om mijn gras groener te laten zijn.... Ik koester mij met de gedachte dat de winkans van mijn postcode zo klein is, dat de premie om dat emotionele risico te vermijden mij veel te hoog is. De nepprijzen die Walther beschrijft dragen bij aan mijn goede gevoel.
Jan van den Heb
Eén van de oude geboden uit de Joods- en christelijke traditie luidt: "Gij zult niet begeren...". Wat legaal om ons heen gebeurt en irritant vaak (kosten? goede doelen?) op mijn deurmat valt is, het aanwakkeren van de heb en de afgunst.Ja,. de postcodeloterij. Ik kan mij helemaal vinden in de gastcolumn van Walther. De vraag is of qua ethiek nog wel door de beugel kan. Het is mijn eigen verantwoordelijkheid om NIET mee te doen. Maar.... kan ik ooit de test aan, om als enige in de straat niets te hebben en desondanks niet de looser te zijn? Of met de ervaringen van de dame uit Heusden, toch maar mee doen om op een normale manier te kunnen blijven leven op je oude vertrouwde postcode-huisnummer? Een omgekeerde wereld!
Jan
Natuurlijk worden we regelmatig lastiggevallen met deze "prijzen". Je kunt vaak alleen maar "winnen" (lees: kans maken op..) als je een extra lot koopt.
Toch moeten we ook toegeven dat we (de hele postcodebuurt) een unieke fiets per lot hebben gewonnen. Die gingen in de buurt via Marktplaats grif weg voor 200 euro. Sommige mensen hadden er wel 6!
Ik ken ook iemand  die we degelijk een Porsche heeft gewonnen, ze waren al goed bedeeld met o.a. een 2e huis op Bonaire, dus de duivel en de grote hoop... Niet zo veel later wonnen ze ook nog een prijs naar een warm oord.
Het zal voor velen zuur zijn om niet in de prijzen te vallen en ik gooi al die andere aanbiedingen ook weg, maar een tegengeluid mag hier ook niet ontbreken.
Technisch gezien is het natuurlijk een 'prachtformule', want de sociale druk van potentiële winnaars (je buurtgenoten!) zorgen er voor dat je ermee geconfronteerd wordt als er een grote prijs valt. En die ontbrekende anonimiteit, die andere loterijen kenmerkt (ooit wel eens een winnaar gesproken of teruggevonden?) zorgt er voor dat we meedoen.
Veel geluk!
Bert
De emotionele chantage of het gijzelen van mijn postcode ben ik al jaren zat. Daarom heb ik een petitie gestart op http://loterijen.petities.nl.
Walther Ploos van Amstel
Lid sinds 2019
Burgers worden overspoeld met reclame voor de diverse loterijen die Nederland rijk is. Vele tientallen folders, brieven en pinpassen die alleen nog maar geactiveerd hoeven te worden vallen jaarlijks in de brievenbus. Burgers voelen zich bedrogen. Vanavond in de studio reageren de goede doelen loterijen op de klachten.

Kijk op:
http://www.eenvandaag.nl/binnenland/37398/loterijen_overspoelen_burgers_met_misleidende_reclames

Het College van Toezicht op de Kansspelen hoort toe te zien of de verschillende loterijen terughoudend zijn wat betreft reclame. Maar gebeurt dit ook?

Reactie Nederlandse Staatsloterij:

Wij hebben kennis genomen van de suggesties van mevrouw Bouwmeester. We zien beweging in de kansspelmarkt en zijn in afwachting van de visie van het Kabinet en de oprichting van de Kansspelautoriteit.

We vinden het belangrijk om aan te geven dat wij de afgelopen jaren reeds onze verantwoordelijkheid hebben genomen. De kwantiteit van onze reclame-uitingen is al afgenomen. Zo zijn wij bijvoorbeeld gestopt met onze grote televisieshows.

We zijn als enige Nederlandse loterij in het bezit van het Certificaat Responsible Gaming van de European Lotteries and Toto Association. Een belangrijk onderdeel van dit certificaat is dat wij onze loterij op een verantwoordelijke manier onder de aandacht brengen.

We blijven graag in gesprek met alle betrokken partijen om te zien wat wenselijk en realistisch is.
hennie van schie
Wat me altijd heeft geergerd van de pcl dat prijzen ALTIJD worden uitgereikt in rijtjeshuizen ??? Wint er dan nooit eens iemand op 3 hoog achter (bij wijze van spreken).
Krijg het idee dat het allemaal doorgestoken kaart is. Lekker makkelijk bereikbaar en dan kun je makkelijk vanaf de voordeur naar je auto gaan kijken.
Ook nog eens gelezen dat uitslagen al van te voren op internet waren te zien ?
Hoe kan dat nou.
We blijven en worden altijd belazerd waar en hoe dan ook het gebeurd alleen niet als je je verstand gebruikt.
Mij niet gezien.
twittertroll
wat kan je winnen 1 x film

en een ,,,, stroopwafel

en een pot ijs?

net zoals altijd mogen de mensen dan maar weer de boom in !


xxx een gek iemand