Duurzaam Leiderschap; transactioneel of transformationeel of doet het er niet toe?

Het verdient bijzondere aandacht om te kijken naar de belangrijkste verschillen tussen de twee vormen van leiderschap. Het grootste verschil zit hem in de manier van belonen. Bij de transactionele vorm van leiding geven zoekt de leider naar manieren om zijn mensen het gewenste resultaat te laten behalen ongeacht ethische kwesties, normen, waarden en gedrag. Zolang de medewerkers maar bevredigd zijn en het gewenste resultaat behalen. Terwijl de transformationele leider uitgaat van de juiste normen en waarden, het menselijke proces voorafgaand aan de resultaten.Transactionele managers die leiding geven volgens het principe; voor wat hoort wat, krijgen ook medewerkers die bepaalde handelingen op deze manier gaan rechtvaardigen. “Ik werk hard om slechte hypotheken te verkopen; dus ik verdien die hoge bonus.” Terwijl de transformationele leider zijn mensen probeert te inspireren, te sturen en hen aanmoedigt het bedrijfsbelang boven het eigen belang te stellen. “Zolang ik mijn best doe om mijn bedrijf te helpen is er plaats voor zowel mij en mijn collega’s en hoeven er geen ontslagen te vallen”.

De transactionele manager is belonend en de transformationele leider is inspirerend. Welke is naar uw mening beter voor de lange termijn? We hebben gezien dat winst op korte termijn leidt tot ellende op de lange termijn. Ik kan me goed voorstellen dat ik in tijden van nood graag een transformationele leider heb die mijn geruststelt, mij beschermt en mij vertelt hoe de zaken er precies voorstaan. Immers zelfs als het slecht zou gaan, dan nog zou ik mijn best doen om in elk geval te strijden tot het bittere eind. Waarom? Omdat ik weet dat de leider dat ook voor mij zou doen. En tja, in het geval van de transactionele leider moet ik helaas de bus halen, waarom zou ik mijn nek voor hem uitsteken?

Wanneer transformationele leiders het goede voorbeeld geven, zullen mensen hun gedrag kopiëren. Althans daar mag je toch van uitgaan - dat een goed voorbeeld goed doet volgen. Maar zijn de mensen wel volwassen genoeg om dit te begrijpen en ligt de oorzaak van problemen rond duurzaamheid en andere ethische kwesties niet gewoon bij onszelf? Is voorbeeldgedrag van leiders weggegooide energie? Doet de leiderschapsvorm er eigenlijk wel toe?

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Helmi Tunnissen
Beste Karim,
Doet goed voorbeeldgedrag van managers en leiders er eigenlijk wel toe, vraag je je af en impliciet geef je zelf het antwoord al: ja natuurlijk! Je artikel is denk ik een verzuchting dat het zo'n moeizaam proces is om goed, in de zin van integer en ethisch verantwoord, leiderschapsgedrag te vertonen. Dat is waar, daar heb je gelijk in. Ik schrijf je om je een hart onder de riem te steken. Er zijn inmiddels steeds meer instanties en initiatieven van mensen die zich inzetten voor sociale innovatie en ontwikkeling van persoonlijk leiderschap, Het Manifest Goed Werkgeverschap is opgesteld en een lijst van goede bedrijven met inspirerende leiders staat op internet. Samen komen we er wel! Succes gewenst door een geestverwant: helmi tunnissen ( www.reflectie-inspiratie.nl )