Biologische boerderij als voorbeeld voor duurzaam personeelsbeleid

Er is inmiddels veel gedacht en geschreven over duurzaam personeelsbeleid. De grote vraag is elke keer weer: hoe maak je het nu praktisch? Laten we ons nu eens een blik in de keuken gunnen van een werkend duurzaam bedrijfsmodel: de biologische boerderij. Op de biologische boerderij is er een balans tussen de zorg voor en de exploitatie van de omgeving. Dat betekent dat er niet meer van de omgeving wordt opgenomen dan er wordt terug gegeven. Een blijvend – duurzaam- bedrijfsmodel dus.

Zorg voor een gezonde en levende bodem 

De basis voor het duurzame succes van de biologische boerderij is de continue zorg voor een vitale en gezonde bodem. Hierdoor groeien er gezonde en vitale gewassen. Voor organisaties betekent dit: zorg voor een vitale en gezonde organisatie cultuur.
Hoe zorgt een biologische boer nu voor die gezonde en vitale basis? Allereerst zorgt de boer voor een juiste balans tussen lucht, warmte en water. Vertaald naar organisaties betekent dit een voldoende balans tussen inspiratie, ratio en gevoel. Ten tweede voedt de biologische boer de bodem met compost. Compost ontstaat uit ‘fouten’ uit de organisatie: onkruid en oogstresten worden omgezet in het zwarte goud, compost. Dus, zorg dat er ‘fouten’ gemaakt worden en faciliteer een omgeving waar van die fouten geleerd wordt.

Hoe groter de diversiteit, hoe krachtiger het systeem

Een biologische tuinder heeft zo’n 40 tot 50 verschillende type ‘medewerkers’: van wortels, sla tot boerenkool en aardappels. Deze diversiteit aan gewassen zorgt ervoor dat de organisatie een stootje kan hebben. Is er een ziekte of een plaag in een gewas, dan zijn er voldoende andere gewassen om te zorgen voor voldoende totaal opbrengsten.
Uiteraard vereist deze grote diversiteit wel situationeel leiderschap. Het peultje en de tuinboon passen weliswaar in hetzelfde competentieprofiel, de vlinderbloemigen, maar waar de tuinboon stevig genoeg is om tot ontwikkeling te komen, heeft het peultje extra ondersteuning nodig, in de vorm van schapengaas, om zich te ontwikkelen.

Koester het ‘onkruid’ 

Als je kiest voor een duurzaam, organisch bedrijfsmodel, dan hoort onkruid er gewoon bij. Het verdelgen van onkruid met gif ondergraaft je duurzame bedrijfsmodel volledig. Niet alleen de ziekten en plagen gaan dood, maar ook het broodnodige bodemleven gaat dood. Net als lastig gedrag van mensen, bestaat onkruid niet. Het is een gewenst kruid, op een verkeerde plek op een verkeerd moment in de organisatie. Het wordt ook wel ‘duidkruid’ genoemd: het zegt iets over de bodemtoestand van je organisatie. Lastige mensen zeggen vaak iets over hoe het met de cultuur van je organisatie is. Onkruid en ook ziekten en plagen zijn contextgevoelig: ze duiden op onjuiste groei- en ontwikkel omstandigheden.

----------------------------------------

Oscar Jansen schreef naast deze gastblog een prachtig boek:

shit-happend-

Zijn boodschap: Onkruid bestaat niet, net zomin als lastige mensen. Managers en ondernemers zouden meer rekening moeten houden met de wetten van de natuur. ‘Als je je bedrijf runt als een biologische boerderij kom je niet zo vlug in de problemen.'

Oscar Jansen is te bereiken via 06 - 17 41 49 47 of info@acore-advies.nl.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Ron
Beste Oscar,
Bij de natuurwetten draait bijna alles om balans.
Bij economie draait bijna alles om onbeperkte groei van kapitaal.
Van managers en ondernemers wordt continue verwacht door de aandeelhouders dat ze dit waarmaken. Het zijn m.i. dan ook de aandeelhouders die eerst moeten inzien dat ons huidige economische systeem op geen enkele wijze voldoet aan de wetten van de natuur en uiteindelijk zorgt voor een dusdanige onbalans dat niemand daar gelukkig van wordt. Ook de rijkste aandeelhouder niet.
Het voordeel dat een biologische boer heeft, is dat hij elke dag met al zijn zintuigen kan waarnemen, wat het resultaat is van zijn werk en van zijn gemaakte beslissingen.
Veel managers en ondernemers, kunnen dit alleen visueel waarnemen door spreadsheets te bewonderen. Afdalen naar de werkvloer gebeurt zelden. En de kleilaag, tsja, heeft hier helaas minder vruchtbare eigenschappen.
Als man van de werkvloer zal ik je boek snel aanschaffen ;-) Nu de aandeelhouders nog!!!