Ben jij wel integer?

Columns

Gebrek aan integriteit (rechtschapen, deugdzaam, onkreukbaar) van bankiers en topmanagers lijkt de hoofdoorzaak van de economische crisis in 2009 voortvloeiend uit de kredietcrisis van 2008. Het integriteitvraagstuk heeft in de loop van 2009 ongekend grote vormen aangenomen. ‘Bankiers en topmanagers waren niet bestand tegen de perverse prikkels van zelfverrijking’ is de algemene publieke opinie. Veel van deze door de publieke opinie eerder tot helden gebombardeerde topmanagers en bankiers zijn in de loop van 2008 en 2009 van hun voetstuk neergehaald. Een aantal andere topfiguren gaat dat wellicht nog overkomen. Niet zelden wordt integriteit gekoppeld aan leiderschap. De integriteitverwachting ten aanzien van (toekomstige) leiders is torenhoog. Kan een mens wel aan deze verwachting voldoen? En hoe zit het met de integriteit van mensen die uiting geven aan de publieke opinie zelf? Oordelen over anderen is toch gemakkelijker dan zelf het goede voorbeeld zijn. Is het niet?

Integriteit is in de loop van 2009 tot iets groots en ongrijpbaars geworden. En hierdoor ook tot iets afstandelijks en onpersoonlijks. En toch kun je integriteit heel klein en onderdeel van jezelf maken. Hoe voorkom je dat de ‘verkeerde’ mensen aan de top komen en teveel invloed krijgen? De volgende mini zelftest kan hierbij helpen:

Vraag 1
Je hebt een mooie trui gekocht in de stad en gaat daarna even een hapje eten in een restaurant in de buurt. De kassabon nakijkend zie je dat deze mooie trui van 50 Euro niet op de bon staat. De caissière is vergeten de trui te scannen. Het is 5 minuten lopen naar de winkel. Wat doe je?
1. Je gaat niet terug om te betalen
2. Je gaat wel terug om te betalen

Vraag 2
Je kunt met je voetbalteam (12 – 13 jarigen) kampioen worden. Je moet de laatste wedstrijd dan wel winnen van de koploper. Een van de ouders van een speler in jouw team stelt voor om een mindere voetballer, die al het hele jaar in jouw team speelt, te vervangen door de beste speler van een ander team. ‘Dan worden we zeker kampioen’ zegt deze ouder. Volgens de regels is dat toegestaan. Wat doe je?
1. Je vindt het geen goed idee en legt het voorstel naast je neer
2. Je vindt het een prima idee en vervangt de mindere speler van jouw team
3. Je gaat met de mindere speler praten en als deze het goed vindt vervang je hem

Vraag 3
Hoeveel van de Cd’s, Dvd’s met muziek, films en computerspelletjes die je de laatste 3 jaren hebt aangeschaft zijn legaal gekocht en is de volledige (winkel)prijs voor betaald?
1. 100%
2. Meer dan 70%
3. Tussen de 35 en 70%
4. Minder dan 35%

Vraag 4
Een collega, die je niet persoonlijk kent, roept jouw hulp in voor een klusje van een belangrijke klant dat direct moet worden uitgevoerd. Door drukte was jouw collega vergeten je eerder op de hoogte te stellen. Het klusje kost 2 uren werk, maar je bent moe en je eigen klus moet ook nog af. Het is al half 5 in de namiddag. Ja zeggen, betekent dat je zelf langer moet doorwerken en pas later thuis bent. Wat doe je?
1. Je helpt jouw collega niet
2. Je helpt jouw collega

Score en uitslag
De antwoorden leveren de punten op volgens de onderstaande tabel:

Antwoord 1 Antwoord 2 Antwoord 3 Antwoord 4
Vraag 1 1 punt 10 punten N.v.t. N.v.t.
Vraag 2 10 punten 1 Punt 1 Punt N.v.t.
Vraag 3 10 punten 7 punten 4 punten 1 punt
Vraag 4 1 punt 10 punten N.v.t. N.v.t.

Als je alle punten bij elkaar optelt levert dat een totaalscore en een uitslag op:

Totaalscore en uitslag
- 30 punten of meer: Redelijk integer tot integer
- Tussen 15 en 30 punten: Matig tot redelijk integer
- Minder dan 15 punten: Niet tot matig integer

De aanname bij deze mini zelftest is dat hoe hoger de score hoe beter je tegen de perverse prikkels van zelfverrijking bestand bent. Bij een hoge score heb je geen regels nodig om dit af te dwingen maar er is een soort natuurlijk mechanisme dat je beschermt tegen deze perverse prikkels. Met mensen met een hoge score (jij?) in topposities is de kans op herhaling van de crisis van 2008 en 2009, met als oorzaak een gebrek aan integriteit, een stuk kleiner.

Voor de goede orde: Aan de uitslag van deze mini zelftest zijn geen rechten te ontlenen ☺.

***

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Bert Boer
In Nederland wordt er per jaar voor meer dan drie milard euro fraude gepleegd door eigen personeel. Vandaar dat er behoefte is aan meer dan bovenstaande oefening. Er zijn dan inmiddels ook diverse pre employment testen op de markt die voordat iemand in dienst treedt kunnen meten hoe het met iemand zijn integriteit is gesteld. Dat kan online en tegen lagen kosten. Er worden uitstekende resultaten behaald. Kortom, wacht niet tot het schaap verdronken is maar neem preventieve acties die fraude voorkomen.

Meer over Het spel om poen en prestige