10 lessen voor startende ondernemers

Columns

De laatste weken heb ik weer een aantal jonge ondernemers zien voorbij komen die alles over hun product wisten en niets of weinig over ..... hun (toekomstige) klant. Jammer, ze zullen het zeer waarschijnlijk niet halen. De allerbelangrijkste vraag bij het starten van een onderneming is immers wie ervoor gaat betalen. Krijgt die vraag een diffuus antwoord, dan betekent het dat je niet goed over je businessconcept hebt nagedacht en dat je in het beste geval je huiswerk moet overdoen. Maar als je al een tijdje bezig bent, is dat al vaak te laat, dan nadert het faillissement.

Wat zijn de belangrijkste voorwaarden voor succes om een onderneming te ...... starten:

  1. Het product/ de dienst moet unieke kenmerken t.o.v. potentiele concurrentie hebben.
  2. Er moet een echte ondernemer achter staan, die niet bang is om risico te lopen, en die beschikt over voldoende doorzettingsvermogen en flexibiliteit om tegenvallers mentaal te kunnen overwinnen
  3. Zo'n ondernemer moet om met Collins ‘Good to Great' te spreken een duidelijk conceptueel beeld hebben over zijn economisch model om tot winst te komen en de wil om daarmee - zo niet de beste - dan toch wel erg goed te zijn. Dat is zijn passie!
  4. Financiering zal altijd een probleem zijn, tenzij de betrokkene al rijk is. Dus is het zaak om over de mogelijkheden om geld aan te trekken heel goed geinformeerd te zijn. Een goede adviseur is hiervoor ontontbeerlijk.
  5. ‘Cash is king', dus winst die alleen gebruikt wordt om te herinvesteren zonder uitzicht op een goede exit (verkoop van de onderneming) of echt cash genereren is waardeloos.
  6. Wie is de ‘launching customer', die de eerste dekking voor kosten gaat verzorgen, en die de onderneming in de vaart der volkeren zal opstoten? Een klinkende naam helpt, daar mag best veel tijd en geld aan worden besteed
  7. Naast de ondernemer is een goede boekhouder/ controller/ accountant essentieel, die goede verslaglegging verzorgt en waarschuwt voor uit de hand lopende kosten, zelfs als hij daar niet om wordt gevraagd
  8. Een ondernemer zonder team is een koning zonder land. Een goede salesman, een voortreffelijke management assistent, IT deskundige, productiechef ‘maken' het team en het resultaat.
  9. Een vast salaris behoort bij ambtenaren en loonslaven, ondernemerschap betekent vaak een derde hypotheek nemen en een tijdje op een houtje bijten.
  10. Mislukt de eerste opzet, leer van je fouten, eventueel via een faillissement en doe het daarna beter. Alleen een ezel stoot zich aan dezelfde steen.

Succes!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Ondernemerschap