Consultants: Reorganiseerders of Regendansers?

The Witchdocters

Deze maand verscheen een intrigerend nieuw boek over de consultancy markt, dat een vrij droevig beeld schetst van de staat van deze beroepsgroep. Nu behoor ik zelf tot deze groep, maar het verbaast me allemaal niet. Zo heb ik op deze site tenslotte al ruim 16 jaar geleden (!) een artikel geplaatst met de titel: Heeft u ook een hekel aan consultants? Dat werd toentertijd natuurlijk uitstekend gelezen!

En zelfs dát was natuurlijk lang niet het eerste artikel in zijn soort. Wat te denken van het boek The Witchdocters uit begin jaren negentig, waarin ook een negatief beeld over consultants wordt geschetst. Wat leveren ze nou eigenlijk op? Zijn ze nu echt de reorganisatiedeskundigen van weleer, of zijn we verworden tot regendansers?

Lees verder: klik door

Zelf moest ik weer denken aan het artikel 'Succesful Change Programs begin with Results' uit de Harvard Business Review van jan. /febr. van 1992. Hierin wordt een vergelijking getrokken tussen de mooie, klinkende en gladde adviesproducten en regendansers: 'Most improvement efforts have as much impact on company performance as a rain dance on the weather'. En even verder: "This “rain dance” is the ardent pursuit of activities that sound good, look good, and allow managers to feel good—but in fact contribute little or nothing to bottom-line performance. "

Dit artikel is een eerste aanzet om flink met dit onderwerp aan de slag te gaan. Wat leveren consultants nu eigenlijk? Waarom hebben mensen zo'n negatief oordeel over dit werk? Waarom wordt er ook in ons vak gegraaid? Is de overheid wel zo'n mak slachtoffer? Hoe sta je er zelf als consultant in ((Nu ja, de arts van Jacob Cats zei al 'Van dichten komt mij kleine bate, de dokters raden mij dat ik het late', dus ik zou zelf achteraf beziend toch liever ambtenaar zijn geweest dan consultant!)

Ik heb het over het boek De consultancy industrie: hoe consultants bedrijven verzwakken, overheden uithollen, economieën schaden van Mariana Mazzucato en Rosie Collington. De Engelse titel is natuurlijk veel beter: The big con. Oftewel, de grote oplichting. Ook niet nieuw, want hadden we niet enkele jaren geleden The Great Training Robbery?

Enkele citaten alvast:

"Ambtenaren krijgen maar al te vaak te maken met jonge, onervaren adviseurs die net zijn afgestudeerd, en ze zijn ontevreden over het 'product' van die consultants. Idealistische ambtenaren die zich graag inzetten voor de publieke zaak zijn gefrustreerd over het overheidsgeld dat ze verkwist zien worden."

".....de meeste academische onderzoeken laten zien dat de inhuur van adviseurs geen efficiëntie oplevert en de afhankelijkheid van externen vergroot."

Binnenkort dus meer, het boek is binnen, ik moet tijd zoeken om het te internaliseren en te verwerken. Reken op artikelen op ManagementSite en alhier.

De Consultancy Industrie
Hoe consultants bedrijven verzwakken, overheden uithollen, economieën schaden

Mazzucato / Collington
Paperback
Nederlands
2023
9789046831373

Prijs: € 27,99

De management monologen
De managementmonologen, kompas in de managementjungle

Lees meer over de onderwerpen waarover men adviseren, van strategie tot Agile en van HRM tot Finance in: De managementmonologen:

 

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>