Opleiding: Workshop Veilige informatievoorziening
Het kapitaal van organisaties zit steeds meer in data. Daarom is het zo belangrijk dat de uitwisseling van gegevens via digitale communicatie goed wordt beveiligd. Een veilige informatievoorziening is hiermee een cruciale randvoorwaarde voor de bedrijfsvoering en levensvatbaarheid van bedrijven en instellingen. De urgentie van een veilige informatievoorziening neemt toe naarmate de dienstverlening kennisintensiever is. Dan wordt er niet alleen veel data verzameld of geproduceerd, maar ook veel met mensen gewerkt van wie allerlei persoonlijke gegevens worden opgeslagen.
Werk je in jouw organisatie veel met bedrijfsgevoelige of privacygevoelige data? En ben je in jouw functie (mede)verantwoordelijk voor de beveiliging daarvan? Volg dan de workshop Veilige informatievoorziening. Deze workshop geeft jou een introductie in de meest urgente veiligheidsaspecten van het databeheer in jouw organisatie. Van de verwerking van persoonsgegevens tot cybercrime: na deze workshop ben je je bewust van de risico’s van databeheer.
In deze workshop wordt uitgelegd hoe je als organisatie met het verwerken van gegevens binnen de privacywetgeving blijft en hoe je je bedrijfsgegevens beschermt tegen diefstal en andere vormen van cybercrime. Na deze workshop weet je wat er nodig is om de informatievoorziening in jouw organisatie, afdeling of team beter te beveiligen.
Doelgroep
De workshop Veilige informatievoorziening is bedoeld voor iedereen die als leidinggevende, beleidsmedewerker of in een andere kader- of staffunctie een rol speelt bij het informatiebeleid in zijn of haar organisatie, met veiligheid als speerpunt. Wil je weten welke risico’s jouw instelling of bedrijf in dit digitale tijdperk loopt en wat jouw betrokkenheid en verantwoordelijkheid hierbij is? Dan is deze workshop dé manier om snel een overzicht te krijgen van de grootste risico’s en belangrijkste maatregelen op het gebied van cyberveiligheid.
Voorbereiding
Voorafgaand aan de workshop lees je literatuur en maak je een aantal vragen die je aan het denken zetten over de digitale risico’s in jouw organisatie.
Onderwerpen
In de workshop Veilige informatievoorziening maak je kennis met de volgende onderwerpen:
- privacy en gegevensbescherming
- thuiswerken
- gebruik van wachtwoorden
- beveiliging van mobiele apparaten
- melding van beveiligingsincidenten
- ransomware
- pishing
- internet of things.
Leerdoelen
Na afloop van de workshop Veilige informatievoorziening kun je:
- uitleggen wat de grootste risico’s van het beheer van bedrijfsgevoelige of privacygevoelige data zijn
- aangeven welke maatregelen in jouw organisatie nodig zijn om de informatievoorziening adequaat te beveiligen
- je collega’s bewust maken van de risico’s in hun digitale werkzaamheden en hoe zij die risico’s zelf kunnen voorkomen of beperken
- uitleggen hoe je phishing mails en ransomware kunt herkennen en hoe je daarop moet reageren
- uitleggen hoe jouw organisatie wettelijk gezien moet omgaan met datalekken en informatiebeveiligingsincidenten
- uitleggen wat er nodig is om jouw collega’s veilig thuis te laten werken.
