De Top Pop 23 van 2023 (part 1)

 

DeWolff Live

De top 23 van 23

We zetten de klok dit jaar wel erg ver terug, zeg maar naar 1967, met nummer #1 hits voor de Beatles en de Stones, het zoveelste afscheid van Kiss...maar...er is anno 2023 toch écht wel meer dan dat om van te genieten en daarom….bijgaand dé alternatiefste alternatief lijst, met geweldige live bands en optredens, desert-blues, het vreemdste optreden van het jaar, my guilty pleasure van 2023, steengoede (Nederlandse) rock, blues-rock, gothic rock, pop, oude jaren 50 jazz, 78-toeren bands, Franstalige superster, upcoming or downwards falling en van verrassing tot teleurstelling.

In deel 1: van 23 naar 11. Enjoy!

 

11. De ‘Hier heb ik de meeste verwachtingen van komend jaar groep’: The Clockworks ( LP...Exit Strategy). Voor het eerst sinds vele jaren, ik moet zelfs terug naar de tijd van de eerste LP van de Arctic Monkeys, bekroop mij iets van, ja dit is té gek. Kijken of zich dat gevoel komende tijd doorzet! beetje punk..beetje rock...goed raffelrandje..Britser dan Brits. Blitzer dan Blitz.

12. Beste Nederlandse act van het jaar DeWolff -Love, Death and In Between. Ze komen nog een keer voor in de lijst, maar ik kan het niet genoeg benadrukken, dit is dé Nederlandse band van dit moment. Stap nu in dan hoef je niet pas over 30 jaar in te zien dat je iets gemist hebt.

13. De ‘van depri muziek word ik eigenlijk best vrolijk-prijs’ gaat dit jaar naar de Waalse zangeres Melanie de Biasio met Il Viaggio. De zangeres waar je vast een langdurig, heel langdurig, diepgaand gesprek mee kunt voeren, én die prachtige muziek maakt, zoals altijd eigenlijk wel.

14. De wereldberoemde artiest die niemand kent-aanbeveling. Ooit gehoord van Steven Wilson? Nou ik ook niet, maar nu dus wel. Luister naar The harmony codex, een beetje Peter Gabriel en een vleugje progrock, Gitarist van Porcupine Tree, heeft grote vaste fanbase, maar natuurlijk ‘ongehoord’ op de Nederlandse radio. Scoort erg hoog in alternatieve charts, dus ik blijf zeker niet achter!

15. ‘De Frank Sinatra plaat die iedereen minimaal één maal per jaar moet draaien’- Ik ga dit jaar voor Only the Lonely, wat een dijk van een plaat is dat zeg!

16. Vreemdste optreden van dit jaar: Ghost. Gezien: Palais Nikaia, Nice.
Mocht je het nog niet weten, deze Zweedse Gothic Rock band is de enige rechtgeaarde erfgenaam van Kiss en Rammstein. Ik kende er geen noot van, maar dat moet je nooit weerhouden om je licht eens op te steken bij deze meervoudig Grammy winnaar. Bizarre show, met frontman die als anti-paus podium betreedt met inwisselbare bandleden met bizarre maskers, maar wel zo strak als een bikini op de stranden van Rio.

17. Hoever loopt Miles achter? Niet ver...dus ook Miles Davis komt dus aan de beurt, ik heb de cd van Ascenseur pour l’échafaud grijsgedraaid in de avonduren..perfect om bij te werken en inmiddels ook weer op LP te verkrijgen.

18. Ik kende ze niet maar ze zijn best goed: Blue October. Spelen al tientallen jaren en waren, tot dit jaar, volledig aan mij voorbijgegaan. Dat krijg je met het enorme aanbod. Moet je ook liggen, ze bespreken de vele persoonlijke en emotionele problemen van de mens, moet je zin in hebben, maar het rockte verbazingwekkend goed….uitstekende hired hands gitariste overigens....speelt ook voor Beyonce e.d. gezien: Melkweg, Amsterdam.

19. Progrock van het jaar: Riverside – ID-entity. Ze komen uit Polen, maar weten zonder twijfel waar Abraham de mosterd vandaan heeft. Kan dat? Ja dat kan…Focus kwam toch ook uit Amsterdam, dus..progrock kan overal vandaan komen, net als futurologische profeten, elfjes, trollen, magische dieren et cetera.

20. Grootste artiest(e) op dit moment? Iedereen lijkt te gaan voor Taylor Swift, maar mag het ook…Lana del Rey zijn? Wat een productie heeft die gehad de afgelopen jaren zeg, en bijna altijd top.

21. Beste Afrikaanse band: Tinariwen – Amatssou. Woestijnblues die al drie decennia lang ongeëvenaard blijft. Andere geweldige groepen in dit genre? Tamikrest, Toumast, Bombino, Vieux Farka Toure, Mdou Moktar, Terakaft, Etran Finitawa, aanbevolen voor pure blues liefhebbers.

22. De ‘iedereen vindt het briljant maar ik word oud en snap het niet’-zangeres: Raye (gezien: Melkweg). Zingen kan ze als de beste en catchy tunes en charisma in overvloed, maar om nu steeds langer te praten dan te zingen? De nieuwe Amy Winehouse, for sure, maar alle vaart ging er uit en de ouderen trokken wit weg waar de jongeren ademloos bleven luisteren…dan weet je, ik word oud. Gelukkig was in de andere (OZ) zaal Danko Jones nog aan het rocken, zo werd het voor dit oudje toch nog gezellig.

23. Retro-act van het jaar: blij dat ze weer terug zijn van lang weggeweest: Starsailor. Gezien: Paard, Den Haag. De groep die begin jaren nul nog als grootste talent werd gezien, flink wegzakte, tussendoor toch nog een #1 meepakte in Frankrijk en Australië (Four to the Floor). Niet briljant, niet vernieuwend, maar het mag ook wel eens gewoon leuk zijn met enkele briljantjes er tussen. Voor fans van Jeff en Tim Buckley (zeg maar: Hallelujah), Coldplay e.d..

 

Auteur: Gyuri Vergouw, auteur van o.m. Het dodo-effect en Het labyrint van de ziel. Bestuurder diverse Poppodia sinds 2000.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>