De top 10 van de top 23 van 2023

Top 10 van 2023
Julie London, DeWolff, Fatoumata Diawara

De top 23 van 23
We zetten de klok dit jaar wel erg ver terug, zeg maar naar 1967, met nummer #1 hits voor de Beatles en de Stones. Er is anno 2023 toch écht wel meer dan dat om van te genieten en daarom….bijgaand dé alternatieve alternatieve lijst, met beste live optredens, desert-blues, vreemdste optreden van het jaar, my guilty pleasure van 2023, steengoede (Nederlandse) rock, blues-rock, pop, oude jaren 50 jazz, 78-toeren, Franstalig, upcoming or downwards falling en van verrassing tot teleurstelling.

1. Beste Nederlandse live band: DeWolff. Gezien: Burgerweeshuis, Deventer
Laat er geen discussie over bestaan, deze drie mannen (met aanvulling van zangeressen en aaf en toe gastartiesten) maken herrie voor 10. Maar wel erg goede herrie. Internationaal erkend, gitarist Pablo van der Poel werd dit jaar door Gibson gekozen tot een van de tien beste gitaristen van dit moment (met o.m. Joe Bonamassa). Waarom ze (nog).niet in de Ziggo staan is ieders grote vraag, maar tot die tijd kan je ze nog overal in Nederland en daarbuiten bewonderen. Doen.

2. Leukste Nederlandse band die aan de deur klopt: Orange Skyline
We staan allemaal op de schouders van giganten en dan kan je als Nederlandse band maar beter op die van Oasis, Dexy’s en zelfs, heel misschien, de Beatles gaan staan, toch? Lopen al tijd mee, maar klinken toch als relatieve nieuwkomers...Luister naar: A Fire:

3. Leukste re-issue van het jaar: Julie London – Calender Girl (1956)
De zangeres van het klassieke Cry me a River met een concept album voordat zoiets bestond, 12 plus 1 liedjes, voor elke maand 1. Beste song om te beginnen: Snowride in July.

4. Beste comeback van het jaar: Peter Gabriel. Gezien: Ziggo Dome, Amsterdam
Doe het hem maar na, na vele jaren radiostilte komen met een plaat die de toets der kritiek meer dan kan doorstaan, en waarbij je bijna alle nummers die bijna niemand nog kent speelt tijdens jouw uitverkochte optreden…gelukkig waren er ook nog wat oude hits op het eind, maar toch…hij blijft vernieuwend en goed.

5. Franstalige comeback van het jaar: Michel Polnareff. Gezien: Palais Nikaia, Nice.
I eigen land een legende, en ondanks hits in de jaren zestig in Nederland en zelfs Amerika daarbuiten bijna vergeten. Hij begon zeer roestig na tien jaar afwezigheid en zijn eerste optreden in al die tijd, maar gaandeweg wist hij toch te ontroeren. Luister naar Bal de Laze of Ca n'arrive qu'aux autres  en de tranen springen spontaan in je ogen.

6. Terug gevonden 78-toeren platen: Paul Whiteman en Ted Weems and his orchestra. Als lid van de 78 toeren platen fanclub mag je deze bandleiders niet vergeten. Ik ga voor het toentertijd wereldberoemde orkest van Ted Weems. Binnenkort is het 100 jaar geleden dat Jazz en Big Bands voor het eerst optraden in Nederland, hetgeen geleid heeft tot de aard verschuiving die wij populaire muziek noemen. Never forget where it came from!

7. De leukste en beste welkom terug na Corona artiest: Ellen ten Damme, Bostheater, Amsterdam; Een concert dat volgens mij liefst vijf maal was verzet ging dan eindelijk door. Met een andere show dan waar ik op had ingetekend, maar niet minder indrukwekkend. Ten Damme is gewoon, letterlijk en figuurlijk, té gek!

8. Beste live optreden buitenlandse rock act: Rival Sons. Gezien: Melkweg, Amsterdam
Deze vier mannen doen helemaal hun eigen ding, geen grote contracten met platenmaatschappijen, maar wel een stem als een klok (meer in het bijzonder zoals Paul Rodgers (Free; Bad Company; Queen). Steengoede nummers, wereldberoemd maar doen liever hun eigen ding dan in de Ziggo staan blijkbaar…prima, doen ze goed. Luister naar: LP Darkfighter; of song: Shooting Stars, zeker in de versie met Gospel Choir! Bijgaand

9. My Guilty Pleasure van 2023: The Love Affair – Rainbow Valley (1969) Je kent ze vast van Everlasting Love, toentertjd een knal van een hit, dit was een kleinere. Geen idee waarom, maar ik heb het nummer enorm vaak gedraaid in 2023. Wellicht kwam de melancholische Hongaar in mij naar boven, wie weet? NB de Top Pop clip van dit nummer die is opgenomen in Amsterdam is overigens een van de meest bizarre ever….ever!

10. Beste Afrikaanse zangeres en LP: Fatoumata Diawara – London Ko. Laat je niet weerhouden door de ingewikkelde voornaam, dit is dé Afrikaanse zangeres van dit moment en de nieuwe LP London Ko is meer dan te genieten, mede dankzij gastbijdragen van Angie Stone, Damon Albarn (Blur; Gorillaz) en een van dé Franse popsterren van dit moment Matthieu Chedid (beter bekend als - M -). Vergeet wereldmuziek als begrip, dit is gewoon hele fijne popmuziek!

Auteur: Gyuri Vergouw, auteur van o.m. Het dodo-effect en Het labyrint van de ziel. Bestuurder diverse Poppodia sinds 2000.

NB Managementboek heeft een speciale actie deze maand.. Het labyrint is met ruim 20% korting te koop  Pak die eenmalige kans!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>