Channels

De jaren 60 herhalen zich, ditmaal in de omgekeerde lachspiegel en als dubbele farce en satire in een wedstrijd zonder grenzen. Wetenschappers, werkgevers, politici, cabaretiers, boeren burgers en buitenlui zijn het zicht op de werkelijkheid een beetje kwijt. Bijna geen dag gaat voorbij of de emoties laaien hoog op, wild, wilder, wilderst.

Een meesterprovo is opgestaan die dagelijks verse koekjes van eigen deeg bakt en uitdeelt. Gretig stort iedereen zich op het baksel en de super- en sublatieven vliegen ons voortdurend om de oren, politiek cabaret anno 2009 komt – nu de cabaretiers niet meer durven – van de politici, hun media, en in het voetspoor de voorheen brave burgerij die zich gretig uitleeft op Internet en andere fora.

De opgeroepen emoties en bijbehorende weelderige terminologie groeien inmiddels als onkruid, zijn erg aanstekelijk en op zijn minst zo besmetttelijk als de varkensgriep:

de hele pappen en nathouden bende, kwalijke laffiteiten, censuur en manipulatie, gestoorde politici, haatdragend, rampzalig, gevaccineerde kat in het nauw, belazerd door de media, laatste stuiptrekkingen, politieke toneelspel, flauwekul, moord en brand schreeuwen, haat zaaien, dwaas, grote griep propaganda, kip zonder kop, corrupte bende, weg met de angstprofeten, verlinken, sciencedrifter, deze troep, ondemocratisch, gezicht gaan verliezen, nablaten. zware propaganda, intolerante, demonisering, autoriteiten die vertrouwen misbruiken, smerig, dat dit dom volkje genaaid wordt, misdadige, onwetenschappelijke, onethische, politici doen niet anders dan de bevolking voorliegen, kwik niet kan onderscheiden van kwek of kwak, klaplopers, oenen, ongelukkig en zot, rampspoedpredikers en complotzieners, furieus, fascistisch, rot, polarisatie, meesteroplichter, labiel, oogkleppen, opvreters, mulicultiflauwekul, kapotmaken, maar raak graaiende bestuurders, liegen en bedriegen, alleen maar ja-knikkers, minkukels en consorten, dagelijks belazerd, de bende in Den Haag, Klink-klare leugens, klaplopers, in hun eigen vuil, schadelijke desinformatievirus, linkse troep, NSB-er, rad voor ogen draaien, bedrogen, voorgelogen, vergiftigd, asociaal, belastingcenten niet waard, indoctrinatie, politici liegen dag in dag uit, woekerpremieverzekeringen, kopvoddentaks, valse grondtoon, halsstarrig, hielen likken, dom en naief, media niet te vertrouwen, uiterst dubieus, ergert zich geel en groen, dood en verderf, vreselijke huilebalk, uiterst sluw, eeuwige jankbal, risico voor de staatsveiligheid, schapengedrag, nitwits, geneuzel, zure linkse onbenullen, gekonkel en gedonder, woest, van de leg zijn….., en ga zo maar door.

Lees ook:

Business model innovatie met behulp van patronen

De partijen en tegenpartijen, en hun argumentaties zijn in de modder nauwelijks nog van elkaar te onderscheiden. Zo hoort het ook bij een moddergevecht, alles is toegestaan, leve de vrijheid.

Bovenstaande opsomming is alleen nog maar de taal die oude en nieuwe media bezigen of taal die door de censuur van kranten komt. Het moeten hoogtijdagen zijn voor het samenstellen en updaten van het nieuw-bargoens woordenboek. Doodsbedreigingen komen nog niet door de censuur, vandaar dat bekende cabaretiers en professoren zich wild schrikken als ze plotseling een mailbox vol met dit schandelijke maar verder onschadelijke intimidatieproza krijgen.

Sinds de film Easy Rider uit 1969 weten we immers:
“Born to be wild – live to outgrow it.”

Get your motor runnin’
Head out on the highway
Lookin’ for adventure
And whatever comes our way
Yeah Darlin’ go make it happen
Take the world in a love embrace
Fire all of your guns at once
And explode into space

In totale verwarring schieten we onze babylonische revolvers zonder aanziens des persoons leeg en we zullen scoren hoe dan ook, scoren staat immers garant voor aandacht. Omdat er al zoveel ongein is helpt alleen de overtreffende trap nog. Sinds wijlen Rinus Michels (1928 -2005) omstreeks 1970 in een aanval van zelfoverschatting de kluts kwijtraakte, het postmodernisme omarmde en het voetbalspelletje omdoopte tot oorlog is het hek volledig van de dam. “Topvoetbal is zoiets als oorlog. Wie netjes blijft, is verloren”, aldus Michels bijgenaamd de generaal. Zonder het te weten trad trendsetter Rinus hiermee in het voetspoor van zijn Duits-Italiaanse naamgenoot Robert Michels (1876 -1936) die bij het opstellen van zijn ijzeren wet van de oligarchie ook tot de conclusie kwam dat om macht te krijgen en te behouden alle mogelijke middelen zijn toegestaan. De Wet van Michels is de eerste hoofdwet in de politicologie geworden en studenten krijgen deze met de paplepel ingegoten. In de internationale context zorgen presidentiële adviseurs zoals Karl Rove ervoor dat hun superieuren, in dit geval voormalig president Bush, zich bij deze superpower-les houden.

Nu schrijven politicologen om serieus genomen te worden als wetenschap wel meer onzin op. Zichzelf waar makende voorspellingen, elitaire naaperijen en socialisatie aan en voor de top van organisationele en gouvernementele piramides betekenen nog niet dat we met een natuurwet te maken hebben. De ene wetenschap kan de andere gemakkelijk ontkrachten maar omdat universiteiten al lang niet meer in staat zijn om universele kennis over te dragen en alles is opgesplitst in een wirwar van deelgebieden die elkaars taal niet eens begrijpen, kan groteske onzin lange tijd doorgaan voor de allerhoogste wijsheid.

Wanneer de top van een boom verrot is, wordt de hele boom aangetast en sterft de boom vanzelf. Het oude machtssysteem en degenen die deze kennisboom hebben opgezet zijn ten dode opgeschreven. Het kaartenhuis staat op instorten en voortmodderen helpt niet meer nu steed minder mensen de oude orde en elite nog serieus nemen. Jurgen Habemas noemde dit verschijnsel ooit een legitimatiecrisis, we zitten hier middenin en historisch gezien is het vaak een voorstadium van revolutie.

Kennisbank onderwerpen:

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Mooi stuk, Jacques.

De vraag is of het een “anjerrevolutie” wordt of een gewelddadige. Wat denk je?

Tony de Bree
http://www.dagboekvaneenbankier.nl

p.s.
Volgens mij niet alleen politicologen trouwens…..

Voor zover ik kan volgen wat je wilt zeggen, denk ik dat ik het er mee eens bent. Het is jammer dat je verhaal zo’n warrige tirade is.

x
x