Channels

Werknemers die regelmatig even niks doen zijn creatiever en productiever dan zij die de hele dag doorbuffelen. Maar niks doen lukt maar weinigen. Niets doen klinkt heel simpel, maar is dat volgens arbeidspsycholoog Marc van Veldhoven niet: ‘Het lukt veel werkenden niet om zonder hulp uit de dagelijkse routine te stappen’.

Bekende slapers
Sommigen hebben er echter wel talent voor. De Britse econoom Keynes bleef lang in bed liggen om de krant te lezen. En voormalig staatssecretaris Rick van der Ploeg werkt om de pauzes heen. ‘Ik ben gek op cake en loop daarom drie keer per dag naar de bakker.’ Bij het Amerikaanse Google wordt eenvijfde van de werktijd gereserveerd als speelkwartier. Juist in die tijd worden de meeste ideeën geboren.

Arbeidsethos
Maar dit gedrag is niet typerend voor werkend Nederland. Meer dan de helft voelt zich gejaagd en 10 procent is zo vermoeid dat ze met hun klachten naar de dokter gaan. De arbeidsethos werkt dit in de hand. ‘Mensen vertellen liever dat ze druk zijn dan dat ze niets te doen hebben’, zegt managementcoach Leen Zevenbergen.

Lees ook:

Hoe ziet de werkplek van de toekomst eruit?

Rondlummelen
Werkgevers zouden er goed aan doen hun werknemers tot rust te manen. Een werknemer met een burn-out is erg duur en almaar doorbuffelen levert weinig creatiefs op. ‘We moeten meer rondlummelen om op nieuwe ideeën te komen. Er is behoefte aan meer rust’, constateert Zevenbergen

(bron : ZIBB)

Kennisbank onderwerpen:

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x