Terug naar de (Ivoor)kust.

Ivoorkust, zoals het plaatje hier links, zo zou Ivoorkust er misschien ook eens uit kunnen zien 'ooit', wie weet. De afvaldump in Ivoorkust stond dit weekeinde in ieder geval weer, of nog steeds, op de agenda. V/m vice-president Al Gore sprak schande over de handelswijze van de Nederlandse Regering om de 'Probo Koala' weg te sturen. De initiator van dit alles,Trafigura Beheer, gaat nu in de tegenaanval: men wacht niet af op een beschulding maar men beschuldigt nu (ook) de Nederlandse Overheid. En ook onze Kroonprins deed een interessante duit in het (milieu)zakje.
'Een duurzaamheidsverslag geeft geen garantie dat een onderneming ook echt streeft naar sociale, ethische en milieuprestaties. Als de wil er niet is om duurzaam te ondernemen, dwing je dat ook niet af met zo'n verslag. Het moet uit het bedrijf en de mensen zelf komen.' (nb: 'commitment' noem je dat; ws) aldus onze kroonprins Willem Alexander dit weekeinde in het Financieele Dagblad. WA werd geïnterviewd n.a.v. zijn bijdrage aan 'the Global Reporting's Initiative's Conference on Sustainability and Transparency'. Naast bovenstaande uitspraak hield WA nog een interessante inleiding

Ook aanwezig daar was v/m vice-president Al Gore die zich, na zijn politieke uitstapje, nu volledig op het milieu heeft gestort. Zijn criticasters vinden dat Gore niet helemaal recht in de (milieu)leer is, hoe dan ook: met zijn documentaire 'The Incovenient Truth', weet hij toch de vinger op de gevoelige (politieke-milieu) plek te leggen. En pasant vertelde Gore dat hij het het gastland van deze conferentie, Nederland, zeer kwalijk nam dat men, en nog wel de Overheid, de 'Probo Koala' willens en wetens had laten vertrekken om de Ivoorkust te gaan vervuilen; een schande!

Waarschijnlijk door al deze ophef, die zich nu volledig richt op de Nederlandse Regering, werd men in Lucerne (CH) of zo u wilt in Amstelveen maar in ieder geval bij TRAFIGURA ook wakker. Deze slimmerikken spannen nu een rechtszaak aan tegen de Nederlandse Overheid onder met motto: de Beste Verdediging is toch de Aanval!

Het manke in dit hele milieuverhaal is nu dat het voor mij helemaal niet onmogelijk is dat Nederland ook daadwerkelijk de Zwarte Piet in handen krijgt. Duidelijk is in ieder geval dat wij de schoonmaakkosten in Ivoorkust voor onze rekening nemen.

En zo heeft de Kroonprins, onbedoeld waarschijnlijk, toch gelijk: Je mag als land dan wel volmondig aandacht geven aan het milieu en er zelfs een speciaal Ministerie voor te hebben opgericht, het betekent nog niet dat het onderwerp ook menens is voor je. Laat staan dat je dit Beleid ook kan uitvoeren......

 

--------

13/11/06; 'naschrift': namens de Ivooriaanse slachtoffers gaat een advocaat € 150.000.000 eisen van TRAFIGURA, ook de Nederlandse Staat mag een miljoenen claim tegemoet zien.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Nog Plannen voor 2009?
[...] and compliance and reflects genuine concern for society in all actions and decisions.” Geen ‘Ivoorkust’ meer, [...]