Gaan we wat leren?

Crisis. Duizenden banen op de tocht. Dat moet natuurlijk niet, dus kloppen we bij Wouter Bos aan. Steunmaatregelen. Maar gaan we ook wat leren? Het beste wordt er geleerd als pijn en vreugde door elkaar lopen. De pijn is duidelijk. En de vreugde, hoe is het daar mee?

De vreugde dat het niet meer zo opgefokt hoeft. Dat rustig aan in orde is. Dat genieten wel eens de maatstaf der dingen mag zijn.

Op dit moment roept de bouwwereld, dat er snel! wat moet gebeuren. Het gedram van een verwend kind. De heren hebben hun bouwfraude boetes amper betaald en ze beginnen alweer te bedelen. Moet je wel lef voor hebben.

Alleen, zo wordt de boel nooit terug gesaneerd tot realistische verhoudingen. Zo komen we niet af van een oververhitte huizenmarkt bijvoorbeeld.

Vervelend, over de top gefinancierde huizen en bouwprojecten, maar die deugen niet en zullen moeten worden gesaneerd. Er komt rust voor terug!

Wat we kunnen leren is dat sanering nodig is waar de boel over de top is gegaan.

Directies die zichzelf ‘marktconform’ miljoenen toekennen, die verdienen geen rijkssteun, maar een schop onder hun kont wegens poging tot onevenredige zelfverrijking. Dertigers die tonnen verdienen. Over de top. Dit is niet uit te leggen aan een aanstaande werkloze met twintig jaar ervaring. Voor een tevreden, evenwichtige samenleving is een inkomens bandbreedte van een factor vijf zo’n beetje het maximum. Een gezond bedrijf, dat inhoudelijk zich goed ontwikkeld, mag best eens een financieel overschot van een paar procent hebben, maar dat hoeft niet ieder jaar. Soms kost ontwikkelen, innoveren, verbeteren gewoon eerst geld. Daar zijn banken voor, want het levert kwaliteit voor de toekomst op.

Nu zijn allerlei bedrijven veel te hoog gefinancierd. Opgepompt met gebakken lucht, zoals nu blijkt. Naar dit soort factoren zou goed gekeken moeten worden, voordat we er ook maar een cent belastinggeld in steken.

Kunnen we het? Kiezen voor de lol van meer genieten? Dan voelt de pijn van wat minder verdienen opeens heel anders. Dan komen we deze crisis gemakkelijk door en leggen we de basis voor opnieuw decennia welvaart.

Roeland Schweitzer

communicatietrainer

www.speechen.nl

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Chris Visser
De laatste tijd moet ik steeds vaker denken aan een Engels gezegde:

"Remember the golden rule: He who has the gold makes the rules!"

Groet,

Chris Visser