Slimme bouwlogistiek doe je zo

Er is steeds meer bouwverkeer in de stad. Een derde van het vrachtverkeer in steden is bouwgerelateerd. De vele wegversperringen en opstoppingen door bouwgerelateerd vrachtverkeer wekken niet alleen ergernis bij de bewoners, ook de bouwers zelf ervaren steeds meer overlast. AT5's Bouw Woon Leef kijkt deze maand naar de ontwikkelingen in de bouwlogistiek. Welke oplossingen zijn er al voor handen om slimmer en groener te bouwen en te vervoeren?

Walther Ploos van Amstel is lector citylogistiek van de HvA en legt uit: ‘Je ziet veel mensen nieuwe huizen kopen, er wordt verbouwd en gerenoveerd. Intussen proberen we ook al het achterstallig onderhoud weg te werken van de kademuren en bruggen. En niet in de laatste plaats, we gaan 50.000 nieuwe huizen bouwen in de komende 7 jaar in Amsterdam'.

Het is voor aannemers, opdrachtgevers en bouwers van belang om de aan- en afvoer van materialen zo goed mogelijk te regelen. Ploos van Amstel: ‘15 tot 20% van de bouwkosten zit in het transport. Dan heb je nog geen baksteen, geen medewerkers.’ Ploos van Amstel: ‘Vandaag is 50% van de bouwwerkzaamheden in Nederland binnen de bebouwde kom, over 20 jaar is dat 80%.’

Bouwmaterialen verschepen
De extra kosten die vertraagd aangeleverd materieel met zich meebrengen willen aannemers graag voorkomen. Daarom geven bouwers steeds vaker de voorkeur aan het verschepen van bouwmaterialen. Wanneer schepen met grote bouwonderdelen bij de stad aankomen wordt de bulk vervolgens in kleinere hoeveelheden door dekschuiten naar de bouwplaats vervoerd.

Donny Appelboom van Blom Sleepdienst en Dekschuitenverhuur vervoert sinds tien jaar steeds meer materialen voor de bouw. ‘Een dekschuit kan heel veel ton hebben. Het is heel leuk om precies uit te plannen dat alles goed past, goed ligt en goed van A naar B gaat. Dat is de truc, dat is het leuke eraan.’

Bron: AT5

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>