Gartner: de acht belangrijkste innovaties in supply chain management

Gartner heeft acht technologische innovaties in supply chain management in kaart gebracht. Mooie 'buzz words' die supply chain management in de komende 10 jaar gaan veranderen.

Hyper automation

Hyper automation gebruikt technologie om taken te automatiseren waarvoor voorheen mensen nodig hadden. Hyper automation houdt zich bezig met de toepassing van geavanceerde technologieën, waaronder kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML), om processen steeds meer te automatiseren; ontdekken, analyseren, ontwerpen, automatiseren, meten, bewaken en opnieuw beoordelen.

Digital supply chain twins

Een digital supply chain twin is een digitale weergave van de fysieke supply chain. Het is afgeleid van alle relevante gegevens in de supply chain en de bedrijfsomgeving. Dat maakt de digital supply chain twin de basis voor alle lokale en kop-staart besluitvorming.

Continuous Intelligence

Continuous intelligence is een van de kansen om de digitale transformatie van organisaties te versnellen. Het maakt gebruik van het vermogen van een computer om gegevens in een veel sneller tempo te verwerken dan mensen kunnen. Supply chain managers kunnen de verwerkte gegevens nagenoeg realtime bekijken, begrijpen wat er gebeurt en onmiddellijk actie ondernemen.

Supply chain veiligheid

Gartner verwacht een golf van nieuwe oplossingen voor supply chain-beveiliging en -beheer, vooral op het gebied van privacy en cyber- en gegevensbeveiliging. Denk aan geavanceerde track-and-trace-oplossingen, slimme verpakkingen en geavanceerde RFID- en NFC-mogelijkheden.

Edge computing, IoT and analytics

De opkomst van edge computing (waar gegevens worden verwerkt en geanalyseerd in de buurt van het dataverzamelpunt) valt samen met de groei van Internet of Things (IoT). Het is de technologie die verwerking met lage latentie en realtime, geautomatiseerde besluitvorming ondersteunt.
Bedrijven hebben bijvoorbeeld vorkheftrucks zonder chauffeur in gebruik genomen voor hun magazijnen. Verkopers van zware apparatuur kunnen edge computing gebruiken om te analyseren wanneer een onderdeel onderhoud of vervanging nodig heeft.

Artificial Intelligence (AI)

Artificial Intelligence in de supply chain biedt technologie-opties die bedrijven helpen complexe vraagstukken te begrijpen, een natuurlijke dialoog met mensen aan te gaan, menselijke prestaties te verbeteren en routinetaken over te nemen.

5G netwerken

Sensoren vormen de basis van een 5G netwerk. De landbouw is een van de sectoren waarin ze een rol spelen. Terwijl de boer voorheen zijn veestapel of zijn land zo veel mogelijk moest uitbreiden en afhankelijk was van het weer, helpen sensoren onder de grond, op het land en in de lucht hem steeds beter de opbrengst te maximaliseren. Dat is precisie-landbouw. Gaan we nu ook voor precisie-logistiek?

Immersive experience

Immersive experience technologie, zoals virtual, augmented en mixed reality bieden nieuwe mogelijkheden voor interactie met mensen. Augmented reality met 5G maakt het bijvoorbeeld mogelijk om klanten virtueel mee aan het handje door de online winkel, hun nieuwe badkamer of in proefrit met een elektrische auto. Onze smartphones zijn er klaar voor. Je kijkt of die bank van Leolux ook echt wel past in de woonkamer. En, je repareert je auto met jouw digitale assistent. Een verbouwing regel je online.

Ontleend aan: Gartner

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>