Werknemers die overwerken, moeten ervoor zorgen dat ze genoeg afwisseling in hun werk hebben. Hoewel werknemers over het algemeen liever op tijd naar huis gaan, lijkt zo nu en dan eens overwerken geen kwaad te kunnen. Dat wil zeggen, als het vrijwillig gebeurt. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Aandacht voor belevingskwaliteit wordt ook een voorwaarde om mensen aan je bedrijf te binden. Helaas is in de meeste werkomgevingen “beleving” gescheiden van en ondergeschikt gemaakt aan “functionaliteit”. Wat mensen doen of maken in hun werktijd is niet waar hun hart, gevoel, potentieel en aspiraties liggen. Het echte leven begint als de werkdag of -week voorbij is. Deze disconnectie is voor een bedrijf zeer funest, zelfs gevaarlijk. Werknemers die niet ‘geconnecteerd’ zijn met hun werkomgeving tekenen op een of andere manier verzet aan: door het werk minimaal aan te pakken, door goede ideeën voor zich te houden of elders te gebruiken, door niet loyaal te zijn. In het ergste geval is de reactie ondergronds gaan en de boel saboteren.

Verbondenheid en belevingskwaliteit zijn voorwaarden om de veranderingen door te voeren die vooral in het kader van de kenniseconomie noodzakelijk worden geacht: innovatie,
betrokkenheid,
participatief management,
teamwerk enzovoort.

Lees ook:

Teams zijn de bouwstenen van uw organisatie

Kwaliteitszorg heeft door zijn organisatiebrede toepassingsveld het potentieel om de veranderingen richting menselijke verbondenheid op gang te trekken. Dat is voor een stuk al gebeurd. De kwaliteitsbeweging is zich gaan interesseren voor:
zelfbeschikking,
veranderingsmanagement,
empowerment,
democratie,
coaching,
creativiteit,
innovatie,
enzovoort.

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen artikelen in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. (bron: Sigma) Door Christine Huyge en Debby Beckers.

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x