Vijf voor twaalf voor de ondernemingsraad

Columns

Ondernemingsraad, pas op je tellen. De ontwikkelingen rond governance dreigen de medezeggenschap eens en voor altijd uit te schakelen. Ze bieden echter ook kansen, dus aan jou de keuze: het initiatief terugpakken en een centrale plaats voor een ondernemingsraad nieuwe stijl in de organisatie claimen. Of jezelf door de ontwikkelingen in laten halen.

Eerlijk gezegd heb ik me verbaasd over de wat matte reactie vanuit de medezeggenschapswereld de afgelopen maanden, want wat er is gebeurd mag je goed beschouwd schandalig noemen. Schandalig vanuit het oogpunt van de medezeggenschap.

Toen de eerste corporate governance code voor beursbedrijven (beter bekend als de code-Tabaksblat) in 2003 werd gepubliceerd, was een expliciet doel ervan de positie van de medezeggenschap in het bedrijf te versterke...

Robbert Schipper
Simpelweg omdat de formele positie van de OR geregeld is in de WOR. Deze biedt een goed kader om invulling te geven aan de noodzakelijk formele medezeggenschap gericht op de machtsverdeling tussen 'arbeid en kapitaal'.

Meer openheid organiseren is gericht op werknemersparticipatie op de werkvloer. Gericht op besluitvorming en verbetering binnen bestaande processen. Meer Rijnlands en sociotechnisch, bijvoorbeeld ten behoeve van duurzame inzetbaarheid.

Maar... meer zelfsturing is beslist geen alternatief voor, maar een aanvulling op de zo noodzakelijke 'traditionele 1.0 ondernemingsraad'.
Erik van den Meerendonk
Goedemiddag Peter,

Terecht geschreven artikel!
Ik zie veel ondernemingsraden worstelen in hun omgang met een RvC of RvT. De governance codes op sectornivo ontwikkelen zich in een redelijk snel tempo en deze raden commiteren zich aan duidelijke doelen
Mathi Bouts
Ook de Stichting MNO is voorstander van een meer aandacht in de corporatie governance code voor de medezeggenschap. net al c.a. 30 andere organisaties die dit gemeld hebben. Helaas dacht de commissie er anders over. Daarom is het van belang dat de Stichting MNO 'schragende partij' wordt om meer invloed op vernieuwing van de code te krijgen.
Katrien Hugenholtz
De tijd dat de directie denkt en de werknemers uitvoeren is allang verleden tijd. Directie en management doen er dus goed aan om input op te halen: juist bij medewerkers die veel contacten hebben in het veld. Deze vorm van directe inspraak past heel goed naast de inspraak via een gekozen OR. Met allerlei discussie over vernieuwing van de OR loop je het risico om het kind met het badwater weg te gooien. Het klopt dat er OR's zijn die traag zijn en niet erg zichtbaar. Het klopt ook dat er OR's zijn die uitstekend werk verzetten. OR's zijn wat dat betreft net organisaties:) De wettelijke kaders voor een OR zijn uitstekend en bieden voldoende ruimte voor de OR die actief en zichtbaar wil zijn. De nieuwe governance code is bij uitstek een goede gelegenheid om als OR meer strategische invloed uit te oefenen.

Meer over Corporate governance