Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Columns

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), ook wel duurzaam ondernemen, staat volop in de belangstelling. Steeds meer consumenten en klanten van bedrijven vragen om duurzame producten of diensten. Maar ook wanneer je bijvoorbeeld als ondernemer of onderneming voor de overheid wil werken moet je inmiddels aantonen dat je duurzaam en maatschappelijk verantwoord bezig bent.

Maar wat houdt duurzaam ondernemen precies in en wat betekent het voor een onderneming? Bij duurzaam ondernemen gaat het om de balans tussen de 3 p’s: people, planet, profit. Dus de bedrijfsvoering dient rekening te houden met de effecten op medewerkers, milieu en maatschappij.

Van multinational tot ZZP’er, niemand kan nog zonder duurzaam ondernemen. Er zijn inmiddels OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen. ...

Jan Willem Wennekes
Mooi artikel zo, en ik ben het grotendeels met je eens. Wat ik er zelf uit haal, en ik neem aan dat dat ook een deel van je boodschap is, is dat duurzaam ondernemen (of MVO) wel uit het hart moet komen. En niet (alleen) uit het hoofd.

Het zou mooi zijn als meer mensen daarin zouden geloven, en vooral ondernemen omdat ze iets willen verbeteren in de wereld, en daar ook geld mee kunnen verdienen (in plaats van andersom).

Tegelijkertijd is het ook wel weer pragmatisch om in te zien, dat er heel veel bedrijven en organisaties zijn, die MVO of duurzaam gaan, omdat het op dit moment hip is geworden, en de consument erom vraagt. De motivatie komt dan helaas niet van binnen, maar van buiten, maar het gebeurt wel. En dat is - hoe gek ook - toch ook weer wat waard. Misschien is dit ook wel een teken van de transitie: dat het niet meer goed mogelijk is (of wordt) om zonder inachtneming van dit soort duurzaamheidsprincipes, nog een goede toekomst te hebben als onderneming.

Overigens ben ik het zeer met je eens, dat zodra er een set regels of keurmerk is, het vooral de truuk wordt voor (sommige) organisaties, om door die hoepel te springen, zodat ze het keurmerk mogen voeren. Dit zie je ook bij EKO keurmerken, waar soms producten in de schappen liggen die dan wel aan alle biologische regeltjes voldoen, maar uiteindelijk helemaal niet zo goed zijn voor de wereld...
Rijk Binnekamp
Beste Jan Willem,

Dank voor je positieve reactie!

Meer over Duurzaam ondernemen