Zelforganisatie is onze meest natuurlijke vorm van samenwerken

Columns

Lever, maag en darmen hebben verschillende functies. Om die reden bestaan ze uit verschillende typen cellen. Ondanks hun verschillende ‘belangen’ werken ze doorgaans erg goed samen en zorgen ze ervoor dat onze spijsvertering goed functioneert. Sterker nog, wanneer er van buitenaf gevaar dreigt dan schieten ze elkaar te hulp en ondersteunen ze elkaar. Al onze organen bij elkaar zorgen ervoor dat het hele systeem mens, jij en ik, goed functioneert. En dat doen ze helemaal uit zichzelf! Er is niemand die ze dat hoeft te vertellen of die dat hoeft te controleren met urenregistratie, prikklokken of thuiswerkcontrolesoftware. Geen managers nodig. Pure zelfsturing!

Vergelijk de samenwerking tussen cellen, en andere organismen in de natuur, met die van afdelingen in een organisatie. O...

Roland Hanegraaf
Lid sinds 2019
Hoi Norbert, aanmoedigend artikel met mooie titel. Very nudging. Het verbaast me wel dat in de genoemde metafoor, die als een rode draad doorheen het artikel loopt, het begrip 'fittest' wordt uitgelegd als 'sterkste'. Het is inmiddels toch wel redelijk bekend dat de vertaling 'meest aangepast' is. Niet het sterkste organisme overleeft, maar het organisme dat zich het best aan de omgeving aanpast overleeft. En aanpassen gaat dan juist weer over afstemmen en samenwerken. Doet niets af aan de zeggingskracht van jouw bijdrage, maar het voelt toch als een klein steentje in mijn schoen en die is er nu uit.
Norbert Netten
Auteur
Hallo Roland,
Je zou inderdaad willen dat heel veel mensen in de afgelopen paar honderd jaar de ware betekenis van ‘fittest’ hadden begrepen. Dat zou een berg ellende in de wereld gescheeld hebben (en nog steeds schelen). Dank voor je ‘steentje’ en dank voor je mooie feedback.

Meer over Zelforganisatie en zelfsturende teams