Werkstress en de 6-urige werkdag

Columns

In Zweden wordt sinds enige tijd wederom druk geëxperimenteerd met een 6-urige werkdag. Zowel in de 90er jaren als begin 2000 waren er reeds een aantal experimenten. Het Toyota service-center was in 2003 'early adopter' en het was een groot succes. Naast het stijgen van de productiviteit, gezondheid en het geluk van werknemers, nam ook de nettowinst met maar liefst 25% toe.

Werkstress en de 6-urige werkdag

Werkstress gerelateerd ziekteverzuim kost werkgevers in Nederland maar liefst 1,8 miljard euro (1) per jaar. Werkstress leidt tot geheugenproblemen, concentratieproblemen, prikkelbaarheid, depressiviteit, slapeloosheid en agressiviteit. Eén bak ellende dus. De resultaten in Zweden lijken erop te wijzen dat minder werken ons gelukkiger, gezonder en ook nog eens productiever maakt. Wat hou...

Ton Verbeek
Pro-lid
Beste Rijk,

Ik sta altijd open voor nieuwe ideeën. En wil best geloven dat de productiviteit toeneemt als we in plaats van 4 x 8 uur bijvoorbeeld 5 x 6 uur gaan werken. Tegelijkertijd heeft invoering van deze maatregel wel tot gevolg dat onze wegen en de NS nog meer belast worden. Dat betekent nog meer congestie in de Randstad. Wellicht verstandig om eerst eens een grondige kosten-batenanalyse uit te voeren.
Rijk Binnekamp
Beste Ton,

Dank voor je reactie. De 6-urige werkdag geeft m.i. meer mogelijkheden werktijden te spreiden over de dag. Dat biedt mogelijkheden verkeer- en vervoerstromen enigszins te ontlasten. Los van die problematiek ben ik er overigens nog niet van overtuigd of een 6-urige werkdag wel zo'n geweldig idee is.
Rijk Binnekamp
Zesurige werkdag Zweden blijkt te dure aangelegenheid, aldus Volkskrant 04 januari 2017: http://www.volkskrant.nl/economie/zesurige-werkdag-zweden-blijkt-te-dure-aangelegenheid~a4443797/

Meer over Work-Life Balance