Waarom moet ik verlangen naar het weekend?

Columns

Waarom moet ik mijn energie stoppen in hobby’s? Waarom moet ik mijn creativiteit bewaren tot de avonduren? Waarom mag ik overdag niet gewoon bezig zijn met de dingen die ik leuk vindt, waar ik met liefde mijn hart en ziel in stop? Waar ik niet alleen heel veel energie in kan stoppen, maar ook weer energie van kan krijgen? Waarom mag ik overdag niet zo bezig zijn dat ik me ’s avonds niet uitgeput hoef te voelen, voor ieder virusje bevattelijk ben en op de grens van burn-out bivakkeer?

Zou een werkgever niet veel meer hebben aan een werknemer die met energie en enthousiasme op zijn werk verschijnt, die positiviteit naar zijn omgeving uitstraalt. Die zich niet bezig houdt met allerlei zogenaamd tactische spelletjes en rattengedrag, maar gewoon datgene doet waar het bedrijf behoefte aan heeft?...

dmbiloro
Stel je eens voor wat het oplevert: genieten van je werk. Ik heb het niet over een constante leuke ervaring. Alles er op en er aan, vanuit met beide benen op de grond en verbonden zijn met je werkzaamheden omdat ze zinvol zijn, verbonden met je collega's omdat je kunt delen, leunen, weerbaar zijn op de mindere momenten, jezelf overtreffen. Kortom als je je verbonden voelt met hetgeen de meeste tijd van je vraagt. Als zelfstandig ondernemer mag ik wel stellen dat ik dagelijks geniet.
Ronald van Gigch
Pro-lid
Beste Hans,
Dank voor deze uitnodiging die natuurlijk vraagt om navolging.

Ik merk alleen voor mijzelf dat ik de definitie van werk los moet laten, om te komen waar jij ons wilt hebben.

Vroeger was het simpel. Wij deden als boeren datgene wat nodig was om ervoor te zorgen dat de gewassen groeiden en aan het eind van de rit leidde dat tot resultaat (goede oogst). Wij zijn als mens daarna de fabriek in gegaan. Moesten aanwezig zijn, want anders bleef de machine niet draaien. Werk werd dus gedefinieerd door op een bepaalde tijd op een bepaalde plek te zijn en een daar vooraf gedefinieerde handelingen uit te voeren, om zodoende een vooraf benoemd resultaat te behalen.

Maar, een groot deel van de werkende Nederlander is inmiddels doorgemigreerd naar kenniswerker. Kenniswerk dat niet meer op een vooraf bepaalde tijd en op een vooraf bepaalde plek hoeft te gebeuren. Laat staan, dat vooraf duidelijk is hoe de handeling eruit moet zien om te komen tot resultaat.

Dit betekent dat wij als mens weer ruimte en vrijheid gaan krijgen om zelf ons werk vorm te geven. Dat we ook de ruimte gaan krijgen om de dingen te gaan doen die we leuk vinden = waar we talent voor hebben en waarbij onze creativiteit weer wordt gestimuleerd.

Maar die stap kunnen we pas echt zetten als wij onze definitie van werk als homogeen begrip, los durven te laten.

Meer over Zingeving in werk en organisatie