Waarom je als leider geen 'Brexit-vragen' moet stellen

Columns

De uitslag was vrijdagochtend nog maar net bekend of de sociale media stroomden vol met verbazing en verontwaardiging. Hoe konden die Britten nu zo dom zijn om voor een Brexit te kiezen? De verantwoordelijkheid voor de gevolgen van het referendum kan je evenwel niet bij een volk leggen waarbij iedere kiezer naar eer en geweten gestemd heeft. Het is David Cameron die als leider de vraag stelde en daarmee zijn leiderschap en regie volledig uit handen gaf.

Stel geen vragen die verdeeldheid zaaien
Een van de gevolgen van het referendum is dat het Verenigd Koninkrijk een verdeelde natie is geworden. Het verschil tussen de voor- en tegenstemmen is niet zo groot en heeft de tegenstellingen en animositeit tussen diverse groepen in de bevolking versterkt. Dat zit hem al in het feit dat een gesloten...

Hetty Broeders
Helemaal mee eens! Mooie inzichten ontvangen: met de juiste vragen, houd je de regie in handen. Een leider hoort vragen te stellen waarbij hij of zij ongeacht de uitkomst de verantwoordelijkheid kan dragen.Bedankt.
Hetty Broeders
janse&broeders
Ingrid Buchem
Lid sinds 2019
Stel inderdaad de juiste open vragen. Daar heb je geen referendum voor nodig. Luister wat er leeft. Ben je ook bewust dat vermeende zondebokken (vluchtelingen, Europa, Euro) niet het antwoord zijn als het erom gaat daadwerkelijk oplossingen te bieden. Sommige dingen kunnen we veranderen, andere zaken veranderen onze samenleving. Niemand wil meer terug naar de tijd zónder smartphone, tablet en pc, maar mét de kolenkachel. Als we niet veranderden waren we nu nog Neanderthalers of ... uitgestorven.

Meer over Probleemoplossing en besluitvorming