Talentontwikkeling! Doet HRM nog mee?

Columns

Talentontwikkeling en innoveren: wie ontdekt de creatieve geesten in uw organisatie? Wie zorgt ervoor dat hun talenten worden benut? HRM, de lijnmanagers of helemaal niemand?

De Rudy-Case en Steve Jobs

In een organisatie waar het redelijk goed ging moest gereorganiseerd worden om de concurrentie bij te benen omdat er anders markt verloren zou gaan en om kosten te besparen. Alle werknemers werden beoordeeld op de belangrijke dossiers die ze onder zich hadden en de omzetten die ze realiseerden. Alhoewel Rudy een aardige collega was moest hij weg, omdat niet duidelijk was wat hij deed, hij had te weinig belangrijke dossiers en zorgde ook voor te weinig omzet.

De organisatie werd afgeslankt, maar de zaken werden niet beter op en op een gegeven ogenblik ging het zelfs slechter dan voorheen. Tij...

Rudi Darson
Auteur
Als aanvulling op bovenstaande bijdrage nog de volgende vraag: Is talent aangeboren of aangeleerd? Talent is aanleg volgens het artikel van Joost van Randwijk e.a. (Talent ontwikkeling en Innovatief Organiseren, zie als een van de gerelateerde artikelen bij deze bijdrage). Maar talent kan ook attitude zijn om anderen tot prestaties te laten komen. Niet alleen de persoonsgebonden capaciteiten en eigen prestaties, maar datgene wat je anderen kan laten doen voor de organisatie. Bij talent is aanleg inderdaad een uitgangspunt, maar mensen die alleen aanleg hebben en niet hard genoeg werken, komen er niet: meer transpiratie dan wat anders dus. Bovendien komt talent tot wasdom door de omgeving, door ontdekking, training, begeleiding en het inzetten daarvan, het opbouwen van gezamenlijke capaciteit. Vandaar de vraag: wie is verantwoordelijk voor het ontdekken, ontwikkelen en inzetten daarvan. Gaan veel Steve Jobs en Einsteins en Newtons in organisaties verloren door niet-handelen of verkeerd handeen van organisaties? Wat is de rol van HRM daarin of zijn juist andere organisatie-onderdelen daarvoor verantwoordelijk?

Meer over Human Resources Management