Een succesverhaal uit China

Actueel

Hoogleraar Lucas Meijs is op studiereis in Shanghai, China. Daar kwam vorig jaar de GPS-systeem deelfiets in opkomst. Wat een mooie manier leek om fietsen te delen, mondde uit in een groot protest van niet-gebruikers. Volgens Meijs een waarschuwing voor iedere maatschappelijke ondernemer die met moderne technologie in de deeleconomie stapt. Maar ook een succesverhaal van de politieke kant van de civil society.

Het laat zien dat traditionele middelen en krachten van verzet ook in de nieuwe deeleconomie voorkomen en effectief kunnen zijn.

Op dit moment ben ik voor het vierde jaar met studenten uit de parttime-opleiding Bedrijfskunde van de Rotterdam School of Managementop een studiereis naar het bruisende en voortdurend veranderende Shanghai. Onze studenten, dit jaar 54, doen dan onderzoek ...

Ton Spies
Snel heel rijk worden want "The sky is the limit" zal men gedacht hebben bij deze fietsexplosie.

Maar ... als je met je app met GPS kunt zoeken waar je een fiets kunt halen, kun je ook het systeem dmv GPS laten bepalen of een fiets wel achtergelaten kan worden op een door de gebruiker gewenste plek.
Is deze dumpplek bijna "vol" zou de dienstverlener er voor moeten zorgen fietsen te verplaatsen naar vraagplekken. Borgsom helemaal, half of niet terugstorten kan meewerken om gewenst gedrag te bevorderen.
Vanzelfsprekend moet er voor de keuze voor het aantal fietsen goed nagedacht worden want een dump van een veel te groot aantal fietsen ontkomt inderdaad niet aan agressie.

Meer over Duurzaam ondernemen