Sturen op targets: valkuilen en nadelen

Columns

De zomerperiode, een mooie tijd voor managers om de balans op te maken. En? Staan de cijfers in het rood of staan ze in het groen? Moet er bijgestuurd worden en zo ja, hoe? De meeste resultaatgerichte managers draaien hun hand niet om voor die uitdaging. Ze kennen de waarde van “target-setting”, het aanspreken van het team op hun verantwoordelijkheden om afgesproken doelen te halen. De teammeeting voor augustus staat reeds gepland. Maar wat als juist het aanspreken en afrekenen van het team op targets achteraf dé misser van het jaar blijkt?

53 redenen om niet te sturen op targets
Om het ambitieuze doel van de CEO te halen, zag Ford zich eind jaren ‘60 genoodzaakt riskante ontwerpkeuzes te maken bij de Ford Pinto. De benzinetank werd direct achter de achteras geplaatst en de hoogte van de s...

j kouwenhoven
geweldig herkenbare situatie schets met heldere analyses
een practische weergave van hoe het probleem aan te pakken en een overweging waard om de laatste vraag eens serieus te overwegen

dank
Daan Tel
Auteur
Beste J Kouwenhoven, in dat geval veel succes met het "bijschaven en bijschuren" van de huidige aanpak bij targetsetting. En net als bij echt schuren kan het wellicht wat stof doen opwaaien, maar de aanhouder wint lijkt me!
Ron Gubbels
Goed stuk Daan. Geeft volgens mij precies de wijze aan hoe ook wij onze klanten kunnen helpen!
Erik Willemsen
Lid sinds 2019
Prima betoog Daan. Ik probeer altijd het beste eruit te pikken van meerdere werelden:-) Targets zijn niet zelden Top-down aangekondigd, zonder Bottum-up kennis van de daadwerkelijke stakeholders (in ruime zin). Met het oog op visie is de lange termijn uiteraard belangrijk. Daarnaast kan een groep met "tijdsstress" ook prima presteren, mits goed duidelijk wordt gemaakt wat "tijdsstress" concreet betekent. Een Sprint bij Scrum is idem time-boxed, maar het zelfsturende team neemt verantwoordelijkheid en haalt het beste uit zichzelf naar boven, hetgeen weer haaks staat op Top-down targetting. Afijn, nogmaals dank voor het delen: erg waardevol Daan.
Daan Tel
Auteur
Erik, mooie parallel inderdaad met Scrum en projectmanagement. Mooi voorbeeld zijn de "hackathons" bij Facebook waar binnen een beperkte tijd (24h, weekend) de meest creatieve programma's en apps worden bedacht en geprogrammeerd, veel daarvan spontaan ter plekke bedacht. Ik geloof dat ook die regenboog-profielfoto's op Facebook daar uit voortgekomen zijn. Niets van boven opgelegd, pure interne motivatie van de deelnemers en boven alles een "social event" dat de programmeurs niet willen missen.

Meer over Performance management