Het recht van de sterkste?

Columns

We kijken met afschuw naar uitspattingen van fysiek geweld. Mensen die slachtoffer worden van zinloos geweld kunnen steevast op veel aandacht en medeleven rekenen. Groepen met een bepaalde etnische achtergrond die een hele buurt terroriseren, we vinden het vreselijk. Terwijl daar iets gebeurt dat met het recht van de sterkste te maken heeft. We hebben het daar moeilijk mee. Het is iets uit de dierenwereld. De mens is beschaafd. De sterkste heeft een verantwoordelijkheid, die moet de zwakste beschermen.

Het recht van de sterkste, dat is echter waar het in onze maatschappij nog steeds om draait. Het is niet zoals vroeger de fysiek sterkste, maar mensen (vooral mannen) die op andere wijze de sterkste zijn. Zij krijgen de mooiste banen, bekleden de mooiste posities, verdienen het meeste geld, ...

Hans Doorenspleet
Beste Nicoline, bedankt voor je feedback. Ik hoopte in deze column niet alleen neer te zetten waarom het vaak niet goed gaat, maar oook hoe je het naar mijn mening anders zou kunnen doen. Dit laatste in algemene termen en niet vanuit casuïstiek. Daarbij heb ik natuurlijk wel een beeld van waar het heen zou moeten gaan, maar ga ik wel uit van hoe het nu op veel plaatsen nog is.
Gezien je reactie ben ik in dat laatste niet helemaal geslaagd.

Ik probeer een beeld te schetsen hoe je vanuit de huidige situatie kunt ontwikkelen naar een toekomstige situatie. Ontwikkeling. Bewust niet iets als Semco er naast omdat dat voor velen nog een flinke stap te ver is: revolutie ipv ontwikkeling. Ik denk dat als je de gelijdelijke weg kiest (die overigens vervolgens soms héél snel kan verlopen), je meer kans op commitment vanuit zowel management als medewerkers hebt.

Meer over Het spel om poen en prestige