Het Nieuwe Werken en Work-Life-Balance

Columns

Tijdens een borrel met top-bedrijven uit de ICT, gebeurde het onlangs weer; een enigszins schichtig reagerende top-manager bij het horen van de woorden ‘sociale innovatie’. Het was niet voor het eerst dat een topman zich met creatieve pogingen gissend eruit probeerde te redden. Innovatie; daar kan iedereen zich wat bij voorstellen. Maar wat wordt bedoeld met sociale innovatie?

Sociale innovatie is, kort omschreven, vernieuwing op het gebied van arbeid en organisatie. Het is ook wel bekend als slimmer werken of Het Nieuwe Werken (HNW). HNW kan uitgelegd worden als: flexibel omgaan met arbeidstijd en werkomgeving ondersteund door geavanceerde technologie, waardoor medewerkers in staat worden gesteld het beste uit zich te halen.

Wist u dat een succesvolle innovatie over het algemeen voor het ...

Willem E.A.J. Scheepers
Pro-lid
Mooie entry Saskia, toch één kanttekening: Bill Gates heeft het in zijn White Paper niet over 'Het Nieuwe Werken' zoals jij nu die link legt (nb; maar je bent daarin niet de enige).
'Het Nieuwe Werken' is een typisch Nederlandse term. De enige vertaling die in de VS enige overeenkomst heeft is 'Alternative Working Practices' maar AWP gaat verder dan 'ons' HNW.

Gates legt in zijn white paper vooral een link met de software mogelijkheden die zijn organisatie biedt & neem hem dat eens kwalijk. Het woordje 'home' c.q. thuis wat in 'HNW' een centrale rol lijkt te spelen komt in Bill's paper slechts één keer voor: als mogelijke plaats om contact te leggen met klanten en collegae.

Uit voorbeelden van organisaties in de VS waar AWP al enige tijd wordt gepraktizeerd en waarin flexwerken (nb; dus ook thuis) ook een mogelijkheid is, blijkt die optie voor de medewerkers van ondergeschikt belang te zijn. Maar dat kan natuurlijk ook cultureel bepaald zijn.

Voor de geinteresseerde de link naar Bill's white paper http://www.microsoft.com/mscorp/execmail/2005/05-19newworldofwork.mspx

Meer over Work-Life Balance