Van ‘moet’ naar ‘moed’

Columns

Bij terugkomst van je vakantie ligt bij ons thuis in de hal altijd een hele stapel ongelezen NRC’s. Uiteraard vragen die om nog eens doorgebladerd te worden. Vroeger kieperde ik die hele berg in een keer hup in de papierbak – tegenwoordig ruim ik bewust meer tijd in om daar toch nog wat interessante gedachtes uit te scoren. En jawel hoor, bij het lezen van een 2-tal artikelen (interviews met de Amerikaanse hoogleraar digitale economie Andrew McAfee en de Venezolaanse econoom Moisés Naím) uit die brij aan informatie ging mijn neus krullen. Huh?

De geschiedenis laat zien dat omarming van technologie méér banen creëert
Laat ik beginnen met Andrew McAfee. Schreef een van de invloedrijkste economische boeken van de laatste tijd: ‘The Second Machine Age’. Met als belangrijkste boodschap: ontwikk...

Freek Duveen
Naar mijn idee is niet alles wat weerstand lijkt daadwerkelijk weerstand. Zijn de blokkades van de Franse en Belgische boeren niet vooral een appel voor het ambachtelijke boerenbedrijf en daarmee voor welzijn van dier en mens? Innovatie in de bio-industrie heeft immers geleid tot veel dierenleed en vervuiling.

Je noemt China als voorbeeld van een innovatief land. Het is de vraag of dat werkelijk waar is, maar een gedachtewisseling daarover gaat nu misschien te ver. In ieder geval gaat de groei gepaard met ernstige verontreiniging en grote milieu-ongelukken. Hoe lang duurt het tot de grote steden in China niet langer leefbaar zijn? Zoals Tianjin dat feitelijk al niet meer is. Er waait daar cyanidepoeder door de lucht!

Er is dus nog een dimensie: waarden en normen begrenzen vooruitgang. Innovatie moet wel veilig, leefbaar, mens- en dierwaardig enzovoort zijn.

Je noemt Den Haag. Naar mijn idee wordt onze politiek nog overschaduwd door een deels volstrekt zinloos bureaucratisch monster: het Europese ambtelijk apparaat.

Meer over Zingeving in werk en organisatie