‘Meer sturen om zelfsturing te stimuleren’

Cover stories

Over socratische gesprekken, wisseling van managementposities via loting, winstdeling.

De visionaire oprichter Gé Spees van softwarebedrijf Bakker & Spees gelooft in zelfsturing en experimenteert volop om de juiste vorm te vinden. Op dit moment maken de 25 medewerkers een slag naar kleine teams met vergaande bevoegdheden, inclusief het stellen van financiële doelen en bijbehorende budgettering. Dat valt nog niet mee: ‘Sommige medewerkers pakken zelfsturing heel goed op, anderen zijn argwanend, die zien het meer als een gril van het management.’

Met plezier laat Gé Spees de sfeervolle kantoorruimte in het voormalige Amsterdamse pakhuis zien. De enorm diepe etage huisvest de medewerkers annex consultants die niet bij klanten zijn gedetacheerd. Die kla...

Herman Atsma
mijn aandacht werd getrokken door de behandeling van de paradox mbt de stelling dat om zelfsturende teams te krijgen (of te stimuleren) je feitelijk moet overgaan tot meer sturing. Een proces waar ik zelf midden in zit en waar ik veel moet experimenteren om binnen de visie van situationeel leiding te geven van S3 naar S4 te komen.
In de non-profitsector zijn een aantal zaken zoals in dit artikel zijn beschreven daarbij niet zo helder. Financiele doelen stellen, doelen mbt productie, afdelingsbudgetten zijn zaken die niet op unit nivo worden neergelegd. Voor units en soms zelfs voor clusters zijn het vaak meer doelen als bv "kwaliteit van zorg" of " continuiteit van zorg". Deze containerbegrippen zijn dan ook nog eens van toepassing op een hele instelling of ziekenhuis. Je moet je binnen de non profit sector dan ook waarschijnlijk meer richten op hoe individuele competenties en interesses kunnen bijdragen aan zelfsturing van teams en units. Personeel verantwoordelijk maken voor een deel van het proces.
Willem Mastenbroek
Pro-lid
@ Herman Atsma
Kijk eens bij de voorbeelden onder <a href="https://www.managementsite.nl/kennisbank/innovatief-organiseren" target="_blank" rel="nofollow">Innovatief Organiseren</a> en <a href="https://www.managementsite.nl/kennisbank/sturen-op-verantwoordelijkheid" target="_blank" rel="nofollow">Sturen op Verantwoordelijkheid</a>. Daar zijn ook cases in de zorg en non-profit te vinden.
Joeri Grundel
Hallo Herman,

Erg interessant stuk en leuk om te lezen. Wij, de HR strategen van de gemeente Utrecht, denken dat zelfsturende teams ook mogelijk zijn binnen de non-profit sector en hebben onze visie hierover in een Public Paper verwoord. We willen hiermee het landelijke debat over de toekomst van het management op gang brengen in de publieke omgeving. Het public paper staat op www.publicpapersutrecht.nl en we zijn ook op twitter te vinden (@teamsaantstuur) en op linkedin (https://www.linkedin.com/grp/home?gid=8320826).

Meer over Sturen op verantwoordelijkheid